Nova pravila: Roditelji će plaćati oštećene udžbenike i tablete

Ministrica Blaženka Divjak. foto HINA/ Denis CERIĆ

S prvim danom nove školske godine, 9. rujna, kada i formalno počinje frontalna primjena “Škole za život”, učenike svih osnovnih škola na školskim klupama dočekat će udžbenici i tableti koji će se koristiti u nastavi takozvane nove škole ministrice Blaženke Divjak.

Njihovim preuzimanjem, kako udžbenika tako i tableta, osnovnoškolci i njihovi roditelji preuzimaju i određene obveze. Tako dobiveni udžbenici i tableti vlasništvo su škole pa su ih učenici dužni i vratiti školi na kraju školske godine. Neoštećene! U suprotnom, udžbenike kupljene na trošak državnog proračuna morat će na kraju školske godine platiti, javlja Večernji.

Iako se već sada zna da će trošak za oštećene udžbenike koji se ne mogu u idućoj godini proslijediti novim generacijama iznositi 50 posto kataloške cijene, iznos koji bi mogao roditelje dočekati za oštećene tablete, za učenike od 5. do 8. razreda koji će ih koristiti u svakodnevnoj nastavi, još nije definiran. Naime, naputak o korištenju udžbenika Ministarstvo obrazovanja sastavilo je, a onaj o korištenju tableta tek se treba definirati, poručio je Marko Košiček, glavni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak. Evidenciju o oštećenim udžbenicima morat će voditi škola – na ravnateljima je da odrede tko će i kako u svakoj pojedinačnoj školi kontrolirati udžbenike. Svaka škola pojedinačno na kraju školske godine zbrojit će oštećene udžbenike, a novac koji dobiju od roditelja čija su djeca oštetila ili izgubila sredstvo za praćenje nastave škole će koristiti, kažu u Ministarstvu obrazovanja, za dokup udžbenika ili će novac uplatiti državi.

Roditelji moraju voditi računa i o digitalnim sadržajima. Zbog njih su udžbenici tanji za 30 posto od dosadašnjih. Digitalni sadržaji, ovisno o udžbeniku, predmetu i izdavaču, mogu biti na CD-u, mogu se koristiti uz pomoć koda ili šifre koju će učenik imati otisnutu u pojedinačnom udžbeniku, ali koji će vrijediti samo u toj nastavnoj godini. Ako je udžbenik imao CD, učenik je i CD dužan vratiti na kraju godine. No ako je digitalni sadržaj otisnut u kodu koji se nalazi u udžbeniku, generacija koja će naslijediti taj udžbenik neće moći koristiti isti kod dok se taj digitalni sadržaj ne dokupi, objasnio je Marko Košiček. Dokup će ovisiti o kvaliteti digitalnog sadržaja, a kako se zasad planira, taj dokup ne bi trebali snositi roditelji, nego država, piše Večernji list