Nova mrežna stranica Koordinacijskog tijela za razvoj cikloturizma Hrvatske

pixabay.com

Krajem protekle godine, od 28. prosinca, aktivna je nova web stranica Koordinacijskog tijela za razvoj cikloturizma Hrvatske registrirana na domeni cikloturizam.hr. Time je ostvarena jedna od zadaća iz Akcijskog plana za razvoj cikloturizma i Strategije razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine.

Od velike je to važnosti za kvalitetu i vidljivost rada, kao i otvorenost za komunikaciju s najširim krugom korisnika, komplementarnih institucija i udruga koje sudjeluju u razvoju i unapređenju cikloturizma Hrvatske te, naravno onih najvažnijih, biciklista, biciklističkih udruga i cikloturista.

Na novoj web stranici cikloturizam.hr možete pratiti rad Koordinacijskog tijela i aktivnosti njegovih članica. Dostupne su informacije o EuroVelo i međunarodnim biciklističkim rutama u Hrvatskoj, provedenim, aktualnim i budućim projektima koji doprinose razvoju cikloturističke ponude, informacije o događanjima vezanim za biciklizam i cikloturizam, javnim pozivima o mogućnostima financiranja projekata namijenjenih razvoju biciklističke i cikloturističke infrastrukture i ponude te razne druge teme.

Novom mrežnom stranicom nastoji se omogućiti pristup svim zainteresiranim korisnicima diljem Hrvatske te izvan nje, omogućiti i pozvati ih na aktivnu komunikaciju i suradnju s Koordinacijskim tijelom i županijskim predstavnicima u njemu kroz slanje konkretnih prijedloga i informacija s terena, kao i razmjenu iskustava u području cikloturizma u hrvatskim odredištima.

Osnivanje Koordinacijskog tijela za razvoj cikloturizma Hrvatske omogućilo je pristupanje u članstvo ECF (Europske biciklističke federacije) koja je nositelj projekta EuroVelo, mreže europskih biciklističkih ruta koje povezuju zemlje Europske unije. Potpisivanjem Ugovora s ECF – Europskom biciklističkom federacijom, Koordinacijsko tijelo je preuzelo prava i obveze u pogledu upravljanja EuroVelo rutama.

S obzirom da Hrvatskom prolaze četiri EuroVelo rute, EV6 – Dunavska ruta, EV8 – Mediteranska ruta, EV9 – Baltic-Adriatic i EV13 – Tragom Željezne zavjese, jedna od osnovnih zadaća Koordinacijskog tijela je, uz definiranje nacionalne mreže cikloturističkih pravaca na bazi postojećih županijskih i lokalnih ruta, integracija na europsku mrežu biciklističkih ruta te rad na njihovom unapređenju, objavljeno je na stranicama Ministarstva turizma.