Nova knjiga pape Franje “Različiti i ujedinjeni” dostupna i na hrvatskom

AppleMark

Nova knjiga pape Franje “Različiti i ujedinjeni. Komuniciram, dakle jesam”, koja predstavlja treći dio Papina niza “razmjena darova”, objavljena je u hrvatskom prijevodu u nakladi Kršćanske sadašnjosti iz Zagreba.

Knjiga “Različiti i ujedinjeni” sadrži tekstove i govore pape Franje na temu međuljudskih odnosa i komunikacije, kao umijeća darivanja sebe drugima i prihvaćanja drugoga koji je dar. Podnaslov “Komuniciram, dakle jesam” želi naglasiti da osobna jedinstvenost svakoga izlazi na vidjelo upravo u komunikaciji – načinu na koji idemo ususret drugomu radi izgradnje zajedništva, kaže se priopćenju Kršćanske sadašnjosti u ponedjeljak i naglašava da pravu srž riječî Svetog Oca donose kateheze o obitelji, izgovorene tijekom audijencija srijedom.

Predgovor za knjigu napisao je lider anglikanske zajednice nadbiskup Canterburyja Justin Welby. On naglašava da je srce kršćanske vjere otkriće i navještaj Boga Ljubavi, zajedništva osoba, što se očituje u prijateljstvu i bratstvu, utemeljenima na dobrohotnosti i opraštanju.

“U ovom svesku ‘Različiti i ujedinjeni’ čitamo razmišljanja Svetog Oca o ljudskim odnosima: odnosima među ljudima stvorenima na sliku Božju. Ljudski odnosi tako su često bremeniti teškoćama, što vodi k razdvajanju. To je zato što su ljudska bića, iako stvorena na sliku Božju, grješna i pala, i u našem grijehu gubimo sposobnost gledanja jednih na druge savršenom ljubavlju, kojom Bog gleda na nas. U odnosima možemo biti najbolji, ali možemo biti i najgori”, piše u predgovoru nadbiskup Welby, dodajući da čitatelj iz ove knjige može mnogo toga naučiti iz riječi i misli pape Franje.

Knjiga okuplja pet poglavlja s nizom podnaslova na 188 stranica, a ističu se teme odnosa, istine, obitelji, komunikacije, dijaloga, društvenih medija, kršćanskoga zajedništva, neprijatelja jedinstva a to su laži, ogovaranja, sebičnost, rizici virtualnih prostora, tehnologija kao zapreka dijalogu i drugi.

Papin niz “razmjena darova” ima ekumenski značaj i želi označiti veze koje ujedinjuju kršćane raznih vjeroispovijesti u brojnim područjima vjerskoga i društvenoga života. Prve dvije knjige iz ovog niza su: Molitva i Naša majka Zemlja.