Nova Drenčina: Spomen na poginule branitelje 6. listopada 1991. godine

Mještani Nove Drenčine, prigradskog sela Petrinje uz rijeku Kupu, i ove godine su se paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, a potom sv.Misom zadušnicom, prisjetili stradanja u srbočetničkom napadu 6. listopada 1991. godine.

Na 16 pričuvnih policajaca i pripadnika ZNG cijeli dan iz svih vrsta naoružanja i borbenih vozila napadalo je 300 vojnika i odmetnutih Srba. Hrvatski branitelji posustali su tek u ponoć i morali su prijeći preko Kupe. Neprijatelj se osvetio paljenjem staja, rušenjem gospodarskih zgrada, pljačkanjem i miniranjem kuća.

U obrani sela poginuli su Mirko Vidović, Nikola Mišević, Nikola Jelekovac i Martin Malnar.

Molitvu je predvodio đakon Vjekoslav Uvalić, a svetu Misu vlč.Marijan Štingl.

Sjećanju na stradanje na današnji dan prije 26. godina nazočile su obitelji poginulih branitelja, predstavnici političkih stranaka.

U ime mještana sve nazočne je pozdravio i prisjetio tih ratnih godina Josip Dolenac, bivši petrinjski gradonačelnik, a u ime grada Petrinje bila je Viktorija Kaleb, zamjenica gradonačelnika Grada Petrinje, koja je tom prilikom rekla:

Danas se zahvaljujemo za žrtvu polaganja vlastitog života na oltar Domovine, četvorici naših hrvatskih branitelja koji su tog 06.listopada 1991. uz još nekolicinu branitelja, spašavali svoje domove i obitelji, uzvraćajući na napade odmetnutih Srba i brojnih jugo-vojnika.

Teško je i pojmiti da bi se grupa ljudi tako slabo naoružana i tako malobrojna uopće uspjela suprostaviti tom Golijatu od neprijatelja i njihove mehanizacije. Ovdje me sve neodoljivo podsjeća upravo na priču o Davidu i Golijatu. Golijat je bio sinonim za diva, neustrašivog ratnika, neporaženog vojnika a David, dječarac koji je čuvao stada i bio mrav u odnosu na gorostasa.

Ali David je rekao: “Ti ideš protiv mene mačem, kopljem i štitom, a ja idem protiv tebe u ime Jahve. David pastir još nadodaje da je godinama branio svoja stada i uspio ih obraniti… dakle On vjeruje da može uspjeti…
S tom vjerom išli su i naši branitelji… Hvala im…

I danas nam treba ta živa vjera, da ništa nije nemoguće ,da mi Hrvatsku možemo učiniti lijepom i poštenom zemljom, da razni bjelosvjetski Golijati ne mogu ništa našem Davidu ( našem narodu) ukoliko je Narod čvrsto uz Jahvu, ukoliko vjeruje onim istim žarom naših predaka koji su se uvijek borili za Krst časni i slobodu slavnu! Treba se probuditi iz ove učmale svjetovnosti, nedostojnosti, mlitavosti i nehaja koji sve više uzima maha među našim mladim ljudima i težiti biti kao David” – kazala je zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb.