Norveška planira poslati naoružanu postrojbi uz rusku granicu

Norveška je u petak objavila da planira poslati naoružanu postrojbu na arktičku granicu s Rusijom te kupiti tenkove i topništvo kao odgovor na rastuće prijetnje.

Ministrica obrane Ine Eriksen Soereide nije izrijekom spomenula Rusiju kada je obrazlagala plan i istaknula je da Norveška trenutno nije suočena s nekom konkretnom vojnom prijetnjom.

“Sigurnosna situacija je postala izazovnija i manje predvidiva. To utječe na organizaciju vojske”, rekla je ministrica novinarima.

Članice NATO-a i ostale susjedne zemlje sve su zabrinutije ambicijama Moskve, posebno nakon pripojenja ukrajinskog crnomorskog poluotoka Krima 2014. i ruskim vojnim i zračnim vježbama u regiji.

Danska vlada je u četvrtak objavila da u idućih pet godina želi povećati obrambeni proračun za 20 posto kao odgovor na pojačanu vojnu aktivnost Rusije na istoku i sjeveru Europe.

To uključuje osnivanje nove brigade od 4000 vojnika koja bi djelovala u baltičkoj i nordijskoj regiji, opremljena protuzračnim raketama, tenkovima, topništvom i protupodmorničkim sredstvima.

H/R