Povezite se

Vjera

Nogalo: Nalaz zdravstvene inspekcije potvrdio koliko su tvrdnje o poslovanju Srebrnjaka apsurdne

Objavljeno

-

Smijenjeni ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo poručio je u nedjelju u emisiji HTV-a “Nedjeljom u 2”  kako nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva, prema kojem nisu utvrđene nezakonitosti u radu te ustanove, pokazuje koliko je apsurdna situacija oko optužbi iz zagrebačke Gradske uprave. 

Inspekcija Ministarstva zdravstva obavila je, prema pisanju medija, 19. i 20. prosinca 2019. nadzor u Dječjoj bolnici Srebrnjak te nije utvrdila nezakonitosti u radu te ustanove, uključujući i nezakonito zapošljavanje, nadriliječništvo te obavljanje djelatnosti za koje bolnica nije imala odobrenje Ministarstva zdravstva.

“Cijela priča je apsurdna, to je teatar apsurda. Jedina mjerodavna inspekcija je Ministarstva zdravstva i HZZO-a i ako ona kaže da je sve u redu, zašto takav mjerodavan dokument ne izlazi u javnost. Kome odgovara ovakva situacija da se jedna mala, uspješna bolnica, iza koje je cijeli tim koji radi na projektima, devastira”, pitao se Nogalo.

Kaže kako mu je cilj, unatoč tužbama koje namjerava podnijeti zbog nezakonite smjene, da se nastavi projekt Centra za translaciju za koji je bolnica dobila 432 milijuna kuna iz EU fondova. 

Imam premijerovu potporu

“Želio bih da se projekt nastavi i mogu reći da smo imali dobar kontakt s premijerom Plenkovićem.  On zna što su europski projekti, on nam je jako puno pomogao”, kazao je Nogalo dodavši kako se s premijerom čuo u posljednjih mjesec dana tri puta i ima njegovu potporu. 

Govoreći o 20-godišnjoj suradnji sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem rekao je kako je on imenovan na čelo bolnice 1997., prije dolaska Bandića te da dosad nije bilo problema u njihovoj suradnji.

“Pustili su me  da radim, vidjeli su da radim dobro, da bolnica ima puno pacijenata, da je relativno popularna. Svi natječaji za ravnatelja bili su takvi da se nitko drugi nije javljao. Gledao je na to blagonaklono, nikad mi nije posebno pomagao. Išli smo paralelno, ja svojim on svojim putem. Međutim, kad smo potpisali ugovor na 60 milijuna eura, kad smo stekli vlasništvo nad Brestovcem, kad je počela priča s bolnicom u Blatu, postali smo interesantni i počelo je sve ovo””, rekao je Nogalo.

Nogalo je kazao i kako nalaz inspekcije demantira tvrdnje o upitnim rezultatima poslovanja, obavljanju postupaka za koje bolnica nema odobrenje Ministarstva zdravstva te o protuzakonitim zapošljavanjima, kako je to ustvrdila predsjednica Upravnog vijeća Srebrnjaka Ana Stavljenić Rukavina.

Poljoprivreda

Hajduković pozvao Plenkovića da zaustavi gašenje Meggleova pogona

Published

on

Dodao

Član Predsjedništva SDP-a i saborski zastupnik Domagoj Hajduković poslao je u petak apel premijeru Andreju Plenkoviću da zaustavi gašenje proizvodnog pogona tvrtke Meggle u Osijeku kako bi spasio 160 radnih mjesta.

“Jučer je tvrtka Meggle Hrvatska najavila zatvaranje proizvodnje u Hrvatskoj, točnije u Osijeku, do kraja ove godine, zbog čega će 160 ljudi izgubiti posao. Vjerujem da iz zagrebačke perspektive 160 radnih mjesta ne znači puno, no za gospodarske prilike u Slavoniji to je ogromna brojka. Egzistencija 160 obitelji je ugrožena, da ne govorim o poljoprivrednicima koji su proizvodili mlijeko za osječku mljekaru”, poručio je Hajduković.

Napominje kako se u mandatu prošle Vlade često govorilo o “Projektu Slavonija”, ali da Slavonci i Baranjci neće ostati u Hrvatskoj zbog infrstrukturnih projekata poput društvenih domova i uređenja urbanih cjelina.

“Zatvaranje proizvodnje i gubitak radnih mjesta sigurno neće učiniti ništa dobroga ovoj gospodarski i demografski već opustošenoj regiji”, navodi se u pismu premijeru.

Smatra kako se Meggle ne bi odlučio na zatvaranje proizvodnje u Osijeku da je Vlada odlučnije i efikasnije odgovorila na krizu u Agrokoru i epidemiju koronavirusa.

Hajduković je poručio premijeru Plenkoviću da učini sve što je u njegovoj moći da spasi ta radna mjesta te da bude gospodarstvenicima partner, u suprotnom, smatra, da ćemo u budućnosti čitati o zatvaranju mnogih drugih tvornica diljem Hrvatske.

“Birači u dvije slavonske izborne jedinice su vama i vašoj stranci dali veliko povjerenje. Nemojte ga iznevjeriti već u prvim danima nove Vlade”, zaključio je Hajduković.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Plenković čestitao nabiskupu Kutleši i biskupu Paliću

Published

on

Premijer Andrej Plenković čestitao je u ponedjeljak nadbiskupu Draženu Kutleši i biskupu Petru Paliću na imenovanjima na nove crkvene dužnosti, te im je poželio da službu obavljaju na zadovoljstvo svih vjernika.

“S velikim sam zadovoljstvom primio vijest o Vašem imenovanju za nadbiskupa koadjutora splitsko-makarske nadbiskupije kojoj sam osobno posebno privržen. Dopustite mi da Vam čestitam na novome poslanju koje je za Vas odredio Sveti otac papa Franjo i zaželim da svoju službu obavljate na zadovoljstvo svih vjernika koji su, uz nadbiskupa Marina Barišića, i u Vama dobili čestitog zaštitnika i zagovornika”, stoji u Plenkovićevoj čestitki nadbiskupu Kutleši.

Biskupu mostarsko-duvanjskom te Apostolskom administratoru trebinjsko-mrkanske biskupije Petru Paliću pak poručio je kako je siguran da će “svojom brigom i velikim iskustvom i u Mostaru, na zadovoljstvo svih, svjedočiti svoju vjeru i pastirsko poslanje”.

“Želim Vam obilje snage i uspjeha u obavljanju službe koja je izrazito važna za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini te njegovanje kršćanskog identiteta”, istaknuo je premijer Plenković.

Dosadašnji Porečki i Pulski biskup Dražen Kutleša u subotu je imenovan nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije, te će biti nasljednik nadbiskupa Marina Barišića, a dosadašnji hvarski biskup Petar Palić naslijedit će biskupa mostarsko-duvanjskog i Apostolskom administratoru trebinjsko-mrkanskog Ratka Perića.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Tijelovo: Blagdan koji naglašava da je Isus pravi Bog i čovjek

Published

on

Izvor: Nacionalno

Blagdan je Tijelova, koji se slavi na deveti četvrtak nakon Uskrsa, a njime Katolička crkva slavi ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak i naglašava vjersku istinu da je Isus pravi Bog, ali i pravi čovjek.

Tijelovo se slavi u crkvama i svetištima diljem Hrvatske, gdje se održavaju procesije oko crkve ili kroz središta gradova. U procesiji svećenik u monstranci (pokaznici) nosi posvećenu hostiju, dok puk pjeva, moli i nosi cvijeće.

Obilježavanje Tijelova počinje u 13. stoljeću

Obilježavanje Tijelova počinje u 13. stoljeću, kada se augustinskoj redovnici svetoj Julijani iz samostana kod Liegea u Belgiji u jednom viđenju punoga mjeseca na mjesecu pokazala mrlja.

Puni je mjesec redovnica protumačila kao Crkvu, a mrlju kao svetkovinu koja Crkvi nedostaje, kojom bi se častio Presveti oltarski sakramenat. Na njezinu zamolbu mjesni biskup Robert de Thorote u svojoj je biskupiji uveo blagdan Presvetoga Tijela i Krvi Kristove – sv. Euharistije.

Drugi važan događaj povezan je uz euharistijsko čudo 1263. godine u mjestu Bolseni u Italiji, gdje je jedan svećenik lomeći posvećenu hostiju zapazio je kako iz nje kaplje krv koja se slijevala po oltaru.

Nakon toga je papa Urban IV. 8. rujna 1264. objavio bulu kojom ustanovljuje blagdan Tijelova (Euharistije), želeći tu svetkovinu proširiti na cijelu Crkvu, no u tome ga je spriječila brza smrt. Tek u 14. stoljeću papa Ivan XXII. proširio je blagdan na cijelu Rimokatoličku crkvu.

Prva Tijelovska procesija održana je u Kölnu sedamdesetih godina 13. stoljeća, a taj se običaj u 14. stoljeću proširio po mnogim katoličkim zemljama.

Događaj sličan onome u Bolseni dogodio se i 1411. godine u Hrvatskoj, u Ludbregu. Tada je za najvažnijega dijela Svete mise – pretvorbe kruha u Tijelo, a vino u Krv Isusovu, svećenik ugledao u kaležu pravu svježu krv.

Papa Julije II. (1503-1513.) istraživao je taj događaj ali istragu nije uspio završiti. No, dopustio je javno štovanje relikvije, što je učinio i njegov nasljednik papa Leon X.

Od toga vremena u Ludbreg dolaze vjernici sa svih strana svijeta izraziti svoje štovanje relikviji Predragocjene Krvi Kristove, posebno svake prve nedjelje u rujnu, kada je središnja godišnja proslava.

Zavjet o izgradnji kapele u Ludbregu

Za vrijeme trogodišnje epidemije kuge u Moslavini, Hrvatski se sabor 15. prosinca 1739. zavjetovao da će u Ludbregu izgraditi kapelu Presvetoj Krvi Isusovoj. Pošast je počela jenjavati te je 30. siječnja 1740. ukinuta karantena, ali iz nepoznata razloga zavjet nije ispunjen.

Zagrebački nadbiskup blaženi Alojzije Stepinac upozorio je 1940. na taj zavjet, a 4. rujna 1994. godine kardinal Franjo Kuharić je pred 100.000 vjernika blagoslovio zavjetnu kapelu u Ludbregu.

Vjernici svih sela župe Kapela kod Ludbrega na Tijelovo idu u župnu crkvu. Djeca su odjevena u bijelo i nose košarice s laticama cvijeća koje posipaju za vrijeme procesije koja ide od župne crkve. Župnik nosi Presveti oltarski sakrament, a iznad njega je nebo (baldahin) koji nose četiri muškarca.

Etnografi bilježe kako su nekoć stari Požežani poslije procesije organizirali pred katedralom, na Trgu sv. Terezije Avilske, narodno veselje za žitelje svih okolnih sela. Svirali su limena glazba, majstori na gajdama i tamburaši dok su Požežani plesali kolo oko spomenika fra Luke Ibrišimovića Sokola.

U Dućama kod Omiša, ističu istraživači, za Božji dan (Tijelovo) ukrašavalo se cijelo selo, bilo je tu raznih svetih barjaka i svijeća napravljenih u obliku kruga. Tradicija se zadržala, ali se te svijeće danas pale na dan Gospe Snježne.

Zabilježeno je da se na Tijelovo u gotovo svim bračkim mjestima održavala procesija uz sudjelovanje svih mještana. Manja djeca nosila su bukete cvijeća i posipala brnistrom put kojim prolazi procesija.

U primorskim mjestima ribari su prostirali mreže da ih svećenik blagoslovi te pratili kretanje procesije u barkama i brodovima s upaljenim svijećama i feralima.

Hrvati Tijelovo nazivaju i Tilovo, Brašančevo, Brošančevo, Brešančevo, Božji dan, Božji don, Božji blagdan. U dubrovačkim krajevima i na Pelješcu Tijelovo se naziva Korosante prema talijanizmu Corpo Santo, što znači Sveto Tijelo.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije