Povezite se

Vjera

Nogalo: Nalaz zdravstvene inspekcije potvrdio koliko su tvrdnje o poslovanju Srebrnjaka apsurdne

Objavljeno

-

Smijenjeni ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo poručio je u nedjelju u emisiji HTV-a “Nedjeljom u 2”  kako nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva, prema kojem nisu utvrđene nezakonitosti u radu te ustanove, pokazuje koliko je apsurdna situacija oko optužbi iz zagrebačke Gradske uprave. 

Inspekcija Ministarstva zdravstva obavila je, prema pisanju medija, 19. i 20. prosinca 2019. nadzor u Dječjoj bolnici Srebrnjak te nije utvrdila nezakonitosti u radu te ustanove, uključujući i nezakonito zapošljavanje, nadriliječništvo te obavljanje djelatnosti za koje bolnica nije imala odobrenje Ministarstva zdravstva.

“Cijela priča je apsurdna, to je teatar apsurda. Jedina mjerodavna inspekcija je Ministarstva zdravstva i HZZO-a i ako ona kaže da je sve u redu, zašto takav mjerodavan dokument ne izlazi u javnost. Kome odgovara ovakva situacija da se jedna mala, uspješna bolnica, iza koje je cijeli tim koji radi na projektima, devastira”, pitao se Nogalo.

Kaže kako mu je cilj, unatoč tužbama koje namjerava podnijeti zbog nezakonite smjene, da se nastavi projekt Centra za translaciju za koji je bolnica dobila 432 milijuna kuna iz EU fondova. 

Imam premijerovu potporu

“Želio bih da se projekt nastavi i mogu reći da smo imali dobar kontakt s premijerom Plenkovićem.  On zna što su europski projekti, on nam je jako puno pomogao”, kazao je Nogalo dodavši kako se s premijerom čuo u posljednjih mjesec dana tri puta i ima njegovu potporu. 

Govoreći o 20-godišnjoj suradnji sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem rekao je kako je on imenovan na čelo bolnice 1997., prije dolaska Bandića te da dosad nije bilo problema u njihovoj suradnji.

“Pustili su me  da radim, vidjeli su da radim dobro, da bolnica ima puno pacijenata, da je relativno popularna. Svi natječaji za ravnatelja bili su takvi da se nitko drugi nije javljao. Gledao je na to blagonaklono, nikad mi nije posebno pomagao. Išli smo paralelno, ja svojim on svojim putem. Međutim, kad smo potpisali ugovor na 60 milijuna eura, kad smo stekli vlasništvo nad Brestovcem, kad je počela priča s bolnicom u Blatu, postali smo interesantni i počelo je sve ovo””, rekao je Nogalo.

Nogalo je kazao i kako nalaz inspekcije demantira tvrdnje o upitnim rezultatima poslovanja, obavljanju postupaka za koje bolnica nema odobrenje Ministarstva zdravstva te o protuzakonitim zapošljavanjima, kako je to ustvrdila predsjednica Upravnog vijeća Srebrnjaka Ana Stavljenić Rukavina.

Vijesti

Papa potvrdio privrženost svećeničkom celibatu, osim u iznimnim slučajevima

Published

on

Dodao

Papa Franjo je u ponedjeljak potvrdio svoju predanost svećeničkom celibatu, osim u iznimnim slučajevima, dan nakon što ga je njegov prethodnik, bivši papa Benedikt XVI. pozvao da ne zaređuje oženjene muškarce.

“Papino stajalište je dobro poznato. Tijekom razgovora s novinarima po povratku iz Paname u siječnju 2019. papa Franjo je rekao da razmišlja o rečenici Svetog Pavla VI. ‘Radije ću umrijeti nego promijeniti zakon o celibatu'”, rekao je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni.

Zatim je Papa Franjo dodao da osobno misli da je celibat dar za Crkvu. “Ne slažem se da celibat bude opcija. Možda samo na jako zabačenim mjestima, na otocima u Tihom oceanu, kada postoji pastoralna potreba”, dodao je Bruni.

To objašnjenje glasnogovornika Vatikana stiže dan nakon objave stajališta Benedikta XVI. u koristi celibata svećenika.

Papa u miru Benedikt XVI. (92) svoju poruku je iznio u knjizi napisanoj s ultrakonzervativnim kardinalom Robertom Sarahom, čije izvatke je u nedjelju objavio francuski dnevni list Le Figaro.

To stajalište izneseno je u sklopu rasprave o mogućnosti zaređivanja oženjenih muškaraca na zabaćenim teritorijima Amazonije, gdje nedostaju svećenici.

Papa Franjo bi sljedećih tjedana trebao donijeti odluku o tom vrlo osjetljivom pitanju.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Benedikt XVI. pozvao papu Franju da ne zaređuje oženjene muškarce

Published

on

Papa u miru Benedikt XVI. javno je pozvao svog nasljednika papu Franju da odustane od zaređivanja oženjenih muškaraca, što je vrlo neuobičajena inicijativa u Vatikanu, prenosi u nedjelju francuski list.

Suočena s lokalnim nedostatkom svećenika u Amazoniji, sinoda je predložila zaređivanje oženjenih muškaraca zrelije dobi, po mogućnosti domorodaca. Papa Franjo bi sljedećih tjedna trebao donijeti odluku o tom vrlo osjetljivom pitanju.

Benedikt XVI. koji se odrekao papinskog trona 2013. svoju poruku iznio je u knjizi napisanoj s ultrakonzervativnim kardinalom Robertom Sarahom, čije izvatke je u nedjelju objavio francuski dnevni list Le Figaro.

“Hitno je i nužno za sve, biskupe, svećenike i laike da se vrate pogledu na Crkvu i svećenički celibat koji štiti njezino otajstvo”, istaknuli su autori knjige.

Oni traže od cijele Crkve da ne dopusti da ne padne pod “utjecaj loših pledoajea, kazališnih režija, zlonamjernih laži, pogrešaka koji su u modi i kojima se želi degradirati svećenički celibat”.

“Bračno stanje odnosi se na cijelog čovjeka, a njegova služba Gospodinu zahtijeva također potpuno posvećivanje, pa nije moguće istovremeno posvetiti se i jednom i drugome. Odricanje od braka kako bi se u potpunosti stavili na raspolaganje Gospodinu postalo je mjerilo za svećeničku službu”, napisao je Benedikt.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Nakon incidenta s udaranjem žene po ruci, Papa poljubio časnu sestru

Published

on

Papa Franjo, koji je prošli mjesec udario ženu po ruci pošto ga je prečvrsto zgrabila za ruku i povukla prema sebi, u srijedu je reagirao veselo i više u svom stilu kada ga je časna sestra zamolila za poljubac – pristao je ako obeća da ga neće ugristi.

To se dogodio na početku njegove tjedne opće audijencije. Dok je ulazio u veliku dvoranu gdje su ga čekale tisuće ljudi, uzbuđena časna sestra upitala ga je bi li je poljubio, povikavši na talijanskom “bacio, Papa!” (poljubac, Papa!).

Franjo joj je odgovorio: “Oh, (ali) ti grizeš” na što se prolomio smijeh nazočnih. Zatim se našalio: “Budi mirna! Poljubit ću te, ali ostani mirna. Nemoj gristi!”

Časna je obećala, a on ju je poljubio u desni obraz. Njezinoj sreći nije bilo kraja pa je počela skakati i vikati “hvala, Papa!”.

Snimka pape Franje, koji je ljutito reagirao na prečvrst stisak ruke jedne vjernice na Trgu svetog Petra nakon večernje mise na Silvestrovo, pregledana je više stotina tisuća puta na društvenim mrežama.

Pošto je pojedinačno zagrlio veći broj djece ispred božićnih jaslica na trgu, osamdesettrogodišnji Papa koji teško hoda se okrenuo i pošao na drugu stranu kada ga je jedna Azijka zgrabila za ruku tako da ga je zamalo srušila.

Dok mu je neznanka nešto govorila, poglavar Katoličke Crkve se, očito ljutit, s bolnim izrazom i rumena lica, uspio osloboditi udarajući je po ruci.

Idući dan Papa se ispričao i rekao da je izgubio strpljenje i pružio “loš primjer”. 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije