Nobilo: “Spis je nestao kako bi se zaštitili klijenti prostitutki”

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

“Glavni problem nije što je nestao spis, nego što Milijan Brkić nije smijenjen kada se otkrilo da je probio tajnu istragu”, rekao je to za Slobodnu Dalmaciju zagrebački odvjetnik Anto Nobilo, koji je svojedobno radio i u Državnom odvjetništvu.

Nobilo je za Slobodnu Dalmaciju analizirao najnovija otkrića vezana uz istragu o razbijanju lanca prostitucije iz 2011. godine

Spis o tom slučaju, potvrdio je to u četvrtak glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, nestao je iz DORH-a.

Svjedoci su policiji dali jedan iskaz, a istražnom sucu drugi, što je jasan signal da je u međuvremenu netko na njih utjecao.

“U praksi ima slučajeva da se spis izgubi. Ipak, to se rijetko događa. Zakon u tom slučaju predviđa rekonstrukciju spisa i za nju propisuje proceduru”, ističe Nobilo.

U ovom je slučaju, kaže, ružno ispalo jer je riječ o drugom čovjeku HDZ-a, Milijanu Brkiću.

“Naravno da sada svi mogu pomisliti da je on povezan s nestankom spisa. No, u spisu, koliko se meni čini, nema ništa bitno. Svi svjedoci u iskazima kod istražnog suca nisu rekli ništa što bi teretilo Brkića. Moguće je, međutim, da su se u spisu nalazile policijske informacije o tome tko su bili stvarni korisnici usluga, pa je on nestao kako bi se dečki zaštitili. Zato bi bilo zanimljivo vidjeti tko je sve bio ‘unutra'”, napominje Nobilo.

Prema njegovoj ocjeni, u Brkićevu slučaju napravljen je jedan drugi propust.

“Ključna zloupotreba vezana uz Brkića dogodila se u Ministarstvu unutarnjih poslova, a ne u DORH-u. U trenutku kada je došla informacija da je Brkić, kao zamjenik ravnatelja policije, “probio” tajne mjere, on je odmah trebao biti suspendiran, smijenjen s te pozicije i udaljen iz sustava, s kojim mu je trebao biti onemogućen svaki kontakt”, rekao je Nobilo.