Nobela za mir dobili aktivisti za zabranu nuklearnog oružja

Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja (ICAN) koja je potaknula usvajanje povijesnog sporazuma o zabrani atomskog oružja dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, objavio je Odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir u Oslu. Odbor je posebno istaknuo ukazivanje ICAN-a na prazninu u međunarodnim zakonima po pitanju ograničenja nuklearnog oružja.

ICAN je dobitnik Nobela za mir “zbog ukazivanja na katastrofalne humanitarne posljedice upotrebe nuklearnog oružja u bilo koje svrhe”, kazala je u predsjednica norveškog Odbora za dodjelu Nobelove nagrade za mir Berit Reiss-Andersen. Odluka da se Nobelova nagrada za mir dodijeli ICAN-u trebala bi ohrabriti zemlje s nuklearnim oružjem da razmotre svoje obaveze prema nuklearnom razoružanju, dodala je.

ICAN je kao međunarodna koalicija osnovan dvama skupovima 2007. godine, u Melbourneu i Beču. Okuplja brojne humanitarne organizacije, udruge za zaštitu okoliša, ljudka prava i društveni razvoj. Organizacija već deset godina neumorno upozorava na opasnost od nuklearnog oružja, koje već desetljećima nije predstavljalo takvu prijenju čovječanstvu. “Naš posao će biti završen tek kada u svijetu ne bude nijednog komada nuklearnog oružja”, kazala je čelnica ICAN-a Beatrice Fihn.

Po oporuci Alfreda Nobela iz 1901. godine nagrada za mir treba se uručiti “osobi koja je učinila najviše na bratimljenju naroda, ukidanju ili smanjenju vojski ili za održavanje ili promoviranje mirovnih kongresa”. Prošle godine nagradu je dobio kolumbijski predsjednik Juan Manuel Sanots za potpisivanje mirovnog sporazuma s gerilcima FARC-a i okončanja višedesetljetnog građanskog rata u zemlji.