Njemački šef diplomacije pozvao SAD i Rusiju na nastavak dijaloga

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas pozvao je u utorak SAD i Rusiju da nastave dijalog nakon jučerašnjeg summita u Helsinkiju između dvojice predsjednika, Donalda Trumpa i Vladimira Putina.

“Važno je da SAD i Rusija nastave razgovarati”, rekao je Maas za njemačku medijsku mrežu RND.

“Ne možemo si dopustiti muk između Moskve i Washingtona o Siriji, Ukrajini, kontroli i ograničenju naoružanja”, naglasio je Maas.

Dijalog je ključan za međunarodne odnose, dodao je ministar vanjskih poslova, kao i “pouzdanost, dosljednost i težak rad – čak i izvan očiju javnosti”, dodao je.

Trump i Putin sastali su se u finskome glavnom gradu u ponedjeljak na jednodnevnom summitu koji je, kako su rekli, pokušaj da se ponovno uspostave bolji bilateralni odnosi.

Američko-ruski odnosi nisu nikad bili gori nego sada, ali to se promijenilo prije oko četiri sata, izjavio je američki predsjednik na konferenciji za novinare nakon razgovora s ruskim kolegom Putinom.

Trump je najprije više od dva sata razgovarao izravno s Putinom u nazočnosti samo prevoditelja, a kasnije su se razgovorima pridružila njihova izaslanstva.

Trump je izrazio zadovoljstvo “izravnim i otvorenim dijalogom” s Putinom.

“Upravo sam završio sastanak s predsjednikom Putinom o nizu kritičnih pitanja za naše zemlje. Imali smo izravan, otvoren i produktivan dijalog”, rekao je američki predsjednik.

Putin je sa svoje strane zanijekao da se Rusija ikada miješala u američki izborni proces, što je vruća politička tema u Sjedinjenim Državama. Također je kazao da posebni američki tužitelj Robert Mueller može poslati zahtjev za saslušanje ruskih državljana koji su optuženi za  ‘hakiranje’ kompjutorske mreže predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton  i Demokratske stranke tijekom predsjedničkih izbora 2016.
Ruski predsjednik negirao je uz to i da bi Moskva mogla imati nešto što bi kompromitiralo Trumpa te ustvrdio da nema objektivnih razloga za napete odnose između dviju zemalja. (H)