Njemački šef diplomacije: nema smisla pokušavati razumjeti Trumpa

Nema smisla zapadnim saveznicima Sjedinjenih Država pokušavati razumjeti američkog predsjednika Donalda Trumpa, kazao je njemački ministar vanjskih poslova u subotu u intervjuu za talijanski list Corriere della Serra.

Njemački šef diplomacije to je kazao odgovarajući na pitanje o Trumpovom šokantnom uskraćivanju potpore zaključcima nedavnog summita G7, sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, malo nakon što se je prethodno složio s njima.

“Iskreno, nisam siguran trebamo li pokušavati shvatiti što čine Trump i ostali. Ono što je ključno jest da dođemo do ispravnih zaključaka”, rekao je Maas.

“To se odnosi ne samo na Europu, nego za cijeli Zapad, uključujući i Sjevernoatlanski savez (NATO). Tako da ne bih rekao da Zapad više ne postoji, nego radije da će slijediti različita pravila”, rekao je njemački šef diplomacije.

“Neke stvari koje smo se navikli uzimati zdravo za gotovo – posebice to da će Sjedinjene Države jamčiti ukupnu sigurnost u Europi – više nisu primjenjive”, dodao je Maas.

Njemački ministar vanjskih poslova dao je intervju uoči sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel i novog talijanskog premijera Giuseppea Contea u ponedjeljak u Berlinu.

Maas je također kazao da razumije talijanske prigovore na nedovoljnu pomoć drugih zemalja EU kada je u pitanju problem migracije te da Njemačka treba biti skromnija u odnosu sa svojim partnerima. “Na nas Nijemce ne bi smjeli u Europi gledati kao na nasilnike ili na one koji govore drugima kako svijet funkcionira ili kao da uvijek znaju što je najbolje”, rekao je njemački šef diplomacije. (H)