Njemački ministar zdravlja traži strogo dvotjedno zatvaranje

Njemački ministar zdravlja Jens Spahn

Njemački ministar zdravlja Jens Spahn rekao je u subotu da misli da je zemlji potrebno zatvaranje u trajanju od 10 do 14 dana kako bi se stavilo pod kontrolu brzo širenje zaraze koronavirusom.

“Ako pogledamo brojke, uključujući današnje, zapravo trebamo još barem 10 do 14 dana tijekom kojih ćemo zaista isključiti svoje kontakte, svoju mobilnost”, rekao je.

“Njemačka treba karantenu tijekom uskrsnih blagdana kao i prošle godine”
Po Spahnu, Njemačka treba karantenu tijekom uskrsnih blagdana kao i prošle godine, kada je građanima bilo jasno kazano da ostanu kod kuće i izbjegavaju sve kontakte.

Spahn je također rekao da će Njemačka vjerojatno početi davati Johnson & Johnsonovo cjepivo protiv covida-19 od sredine travnja.

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je to cjepivo, četvrto zaredom u Uniji, 11. ožujka, ali još nije počela njegova isporuka.

Liječnici poručili da je dvotjedna karantena način da se izbjegne preopterećenje bolnica
Ranije u subotu, njemački liječnici intenzivne skrbi poručili su da je dvotjedna karantena jedini način da se izbjegne preopterećenje bolnica dok se zemlja bori s trećim valom pandemije.

Čelnik njemačkog udruženja za intenzivnu i hitnu medicinu, Christian Karagiannidis, pozvao je, u razgovoru za Rheinische Post, političare da odmah obustave planirana otvaranja zbog brzog povećanja broja zaraženih.

Institut Robert Koch za kontrolu bolesti u subotu je prijavio najveću stopu sedmodnevne incidencije na 100.000 stanovnika od sredine siječnja: 124,9. Dan prije iznosila je 119,1.