Njemački ministar kaže da je Europa jedinstvena u odluci da se drži sporazuma s Iranom

EPA/Olivier Matthys

Europske zemlje ostat će ujedinjene u odluci da se nastave pridržavati sporazuma iz 2015. s Iranom unatoč odluci Washingtona da iz njega istupi, rekao je novinarima njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u srijedu u Washingtonu .

Maas je rekao da je njemačko i europsko stajalište objasnio u otvorenoj ali konstruktivnoj raspravi sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost SAD-a Johnom Boltonom tvrdeći da je važno izbjeći bilo kakvu obnovu aktivnosti na nuklearnom programu Irana.

“Europa je vrlo, vrlo ujedinjena u stajalištu oko nuklearnog sporazuma s Iranom, i to se neće promijeniti”, rekao je Maas koji se kasnije treba sastati s državnim tajnikom SAD-a Mikeom Pompeom.

Pompeo je u srijedu pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku govorio o Iranu, te naglasio da se želi sastati s europskim saveznicima u sljedećih nekoliko tjedana kako bi razgovarali o sveobuhvatnoj strategiji prema toj zemlji, nakon povlačenja SAD-a iz međunarodnog nuklearnog sporazuma.

Rekao je da planira polovicom lipnja sastanak s više partnera, uključivo Britaniju, Francusku i Njemačku, koje su dio sporazuma, zajedno s Rusijom i Kinom. (H)