Njemački ministar De Maiziere predložio uvođenje službenih muslimanskih blagdana u Njemačkoj

EPA/JULIEN WARNAND

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere razljutio je u subotu kolege iz vladajućeg CDU-a predloživši da Njemačka uvede službene muslimanske blagdane.

U Njemačkoj živi gotovo 4,5 milijuna muslimana, od kojih su mnogi turskog podrijetla. Mnogi od više od milijun migranata koji su stigli u zemlju s Bliskog istoka i iz Afrike u zadnje dvije godine također su muslimani.

U govoru u sklopu kampanje za izbore u sjevernoj saveznoj državi Donjoj Saskoj koji se održavaju u nedjelju, De Maiziere, član CDU-a, je rekao da je otvoren prema ideji da neke regije u Njemačkoj imaju službene muslimanske blagdane.

Navevši kao primjer da su Svi sveti praznik samo u katoličkim dijelovima zemlje, kazao je: “U mjestima gdje ima puno muslimana, zašto ne bismo mogli razmisliti o uvođenju službenih muslimanskih blagdana?”.

U govoru čiji je audio zapis objavljen na lokalnom portaluregionalwolfsburg.de također je rekao da su njemački službeni blagdani općenito kršćanski te da bi takvima trebali i ostati.

Njegovi stranački kolege, koji bi idući tjedan trebali početi koalicijske pregovore s liberalima i Zelenima, time nisu bili oduševljeni.

Visoki član CDU-a Wolfgang Bosbach rekao je za Bild da svatko u Njemačkoj može slaviti kakav god blagdan želi, ali i dodao: “Treba li država također ubuduće štititi nekršćanske blagdane zakonskim putem posve je drugo pitanje.”

Alexander Dobrindt, visoki član sestrinskog bavarskog CSU-a, rekao je za Bild da se o njemačkom kršćanskom nasljeđu ne može pregovarati, dodajući: “Nećemo razmotriti uvođenje službenih muslimanskih blagdana u Njemačkoj.”

Glasnogovornica njemačkog ministarstva unutarnjih poslova kazala je da De Maiziere smatra da su njemački službeni blagdani kršćanski i da “nemaju nikakve druge korijene.”

Njemački ustav kaže da njemačke savezne države odlučuju o službenim blagdanima pa savezni ministar unutarnjih poslova nema utjecaja na to trebaju li se uvesti službeni muslimanski blagdani, dodala je.

Napomenula je da su sjeverni gradovi-države Hamburg i Bremen sklopili sporazume s nekim muslimanskim organizacijama kako bi njihovi učenici i radnici mogli dobiti slobodne dane za vrijeme važnih muslimanskih blagdana, a to su učinile i neke druge savezne države.

Hina