Njemački BILD proglasio Hrvatsku najsportskijom nacijom na svijetu

Fotografija: Hrvatski rukometni savez

Nogometna reprezentacija Hrvatske je nastavila izazivati divljenje u sportskoj javnosti svijeta. To je ponukalo njemački BILD da se osvrne u kratkom članku na sportske uspjehe s najvećim mogućim komplimentima hrvatskoj naciji.

Njemački BILD piše da Hrvatska s 4,2 milijuna stanovnika, čiji je broj stanovnika samo malo veći od Berlina (3,5 milijuna) – igra jako značajnu ulogu u međunarodnom sportu. Razmjerno na veličinu zemlje, moglo bi se reći da su najbolja sportska zemlja na svijetu, piše tako utjecajni njemački BILD, prenosi Dnevnik.ba.

Rukometaši (Europsko prvenstvo Bronca 2016) i vaterpolisti (svjetski prvaci 2017) su među najvećim favoritima na svakom turniru.

Bivša teniska zvijezda Goran Ivanišević (46) je osvojio Wimbledon 2001. godine.

U 2002. i 2006. Janica Kostelić (36) osvojila je ukupno četiri olimpijska zlata i dvije srebrne medalje – čime je postala jedan od najuspješnijih skijaša u povijesti!

Zašto mala zemlja igra tako veliku ulogu u svjetskom sportu?

Košarkaška legenda Dino Radja (51) osvajač olimpijskog srebra 1992. godine, je kazao: “To svakako ima veze s našim genima. Mnogi ljudi ovdje su viši od prosjeka. Tu je i dobar sustav rada s mlađim kategorijama u sportu. Rano prepoznajemo talente i promoviramo ih.