Njemačke oružane snage, Bundeswehr, zbog štednje uvjetno spremne za misije

Njemačke oružane snage se nalaze na rubu svojih mogućnosti i bez temeljnih strukturnih promjena neće u budućnosti biti u stanju ispunjavati svoje obveze, rekao je predsjednik sinidkata djelatnika Bundeswehra Andre Wuestner u ponedjeljak.

„Ukoliko se hitno ne promijene okviri u sklopu kojih djeluje Bundeswehr, pod znakom pitanja stoji produljenje mandata misija njemačkih oružanih snaga“, rekao je predsjednik sindikata djelatnika Bundeswehra (Bundewehrverband) Andre Wuestner za novinsku agenciju dpa u ponedjeljak.

On je uoči dvodnevne konferencije o budućnosti Bundewehra, na kojoj će sudjelovati i kancelarka Angela Merkel i ministrica obrane Ursula von der Leyen, upozorio da je Bundeswehr „uvjetno spreman“ za djelovanje zbog dugogodišnje politike štednje.

„Sa sve manje sredstava obavljati sve više zadataka, to više ne ide“, rekao je Wuestner.

Ministrica obrane Ursula von der Leyen je prilikom posljednje rasprave o proračunu za Bundeswehr zatražla 15 milijardi eura za modernizaciju Bundeswehra u sljedećih nekoliko godina više od onoga što je predviđeno dugogodišnjim financijskim planom ministarstva financija, čemu se opire novi ministar financija i vicekancelar Olaf Scholz.

„Ukoliko vlada i parlamant odbace ovaj zahtjev morat ćemo se nečega odreći. Cilj tzv. Europske obrambene unije više neće moći biti realiziran i to na uštrb naše sigurnosti“, zaključio je Wuestner.

Posljednjih mjeseci učestali su napisi u njemačkim medijima o lošoj tehničkoj opremljenosti Bundeswehra i sporom provođenju reformi oružanih snaga, koje su pokrenute još tijekom posljednjeg izbornog razdoblja.  Tako, primjerice, početkom godine od šest podmornica, koliko ih posjeduje njemačka ratna mornarica, zbog tehničkih nedostataka niti jedna nije bila spremna za isplovljavanje. (Hina)