Njemačka s novom vladom tek nakon Uskrsa?

Foto: Hina

Predstavnici Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) su na zadnjem sastanku u svezi s formiranjem koalicijske vlade postavili vremenski okvir za razgovore o mogućoj koaliciji pri čemu je otvorena mogućnost i da nova njemačka vlada ne bude formirana prije Uskrsa koji ove godina pada na 1. travanj.

U priopćenju nakon sastanka u kojem su sudjelovali predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) i njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seeehofer , predsjednik SDP-a Martin Schulz, predsjednica SPD-ovog zastupničkog kuluba Andrea Nahles te predvodnik CSU-a u Bundestagu Alexandr Dobrindt navodi se kako će 7. siječnja započeti razgovorima o tomu postoje li temelji između demokršćana i socijaldemokrata za pregovore o koaliciji.

Na izvanrednom stranačkom kongresu krajem siječnja SPD baza bi trebala odlučiti hoće li se krenuti u konkretne koalicijske pregovore.

Neki čelnici SPD-a govore o mogućem završetku pregovora o vladi tek na proljeće.

„Polazim od toga da bi do Uskrsa mogli biti gotovi“, rekao je jedan od čelnika socijaldemokratskog kluba u Bundestagu Carsten Schneider.

SPD još uvijek želi pregovarati i o drugim oblicima političke suradnje s demokršćanima poput podrške manjinskoj vladi. Unija i Angela Merkel streme stabilnoj koaliciji s SPD-om.

U slučaju propasti pregovora s SPD-om, CDU u svakom slučaju želi još jednom za pregovarački stol dovesti predstavnike liberala i zelenih kako bi još jednom pokušali obnoviti pregovore o tzv. Jamajka koaliciji koji su već jednom propali početkom prosinca.

SPD zbog loših izbornih rezultata nije više htio ulaziti u koaliciju s demokršćanima ali je nakon propasti pregovora o vladi između demokršćana, liberala i zelenih pristao na razgovore o eventualnom sudjelovanju u radu vlade.

Najveći kamen spoticanja u pregovorima socijaldemokrata i demokršćana moglo bi biti inzistiranje SPD-a za reformom zdravstvenog sustava što uključuje i ukidanje privatne zdravstvene zaštite čemu se oštro protivi Unija CDU/CSU. Daljnji kamen spoticanja moglo bi biti i pitanje spajanja obitelji izbjeglica što zastupa SPD a Unija isključuje. (Hina)