Njemačka: Prevoditelj u uredu za azil primao mito od azilanata

Skandal oko nepravilnosti prilikom obrade zahtjeva za azil u bremenskoj podružnici Ureda za migrante i izbjeglice (BAMF) dobio je nove elemente – prema podacima Općinskog suda u Bremenu jedan je prevoditelj primao novac kako bi davao lažne podatke o podnositelju zahtjeva za azilom.

„Jedan prevoditelj je primao po 500 eura kako bi tijekom simultanog prijevoda prilikom ispitivanja o opravdanosti zahtjeva za azilom iznosio lažne podatke koji se posebice odnose na identitet i vrijeme ulaska u Njemačku podnositelja“, proizlazi iz spisa Općinskog suda u Bremenu a kako prenosi agencija dpa.

Osoba koja je ostvarivala kontakt između prevoditelja i podnositelja zahtjeva za azilom primala je „posredničku naknadu“ od 50 eura. Protiv obojice se trenutno vodi istraga.

Bremenska podružnica BAMF-a se već tjednima nalazi u središtu skandala zbog sumnje da je nekoliko tisuća podnositelja zahtjeva za azilom nezakonski steklo pravo na azil. Navodno se radi o 1.200 osoba koje su neutemeljeno između 2013. i 2016. stekle pravo na azil u Njemačkoj.

Ispostava BAMF-a u Bremenu do daljnjega ne smije obrađivati zahtjeve za azilom a voditeljica ovog ureda je suspendirana do daljnjeg.

Na vrhuncu izbjegličke krize 2015/16 BAMF je pod teretom zahtjeva za azilom upošljavao djelatnike, među kojima i prevoditelje, koji prije toga nisu prolazili dovoljnu kontrolu.

Poznat je slučaj jednog desno radikalnog pripadnika Bundeswehra kojemu je uspjelo steći izbjeglički status na temelju lošeg znanja francuskog.

Na udaru kritika našao se i novi ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer koji je ovo ministarstvo preuzeo u ožujku ove godine.

Desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) najavila je da će u lipnju postaviti zahtjev za formiranje parlamentarnog istražnog povjerenstva koje će se „u najširem smislu“ pozabaviti izbjegličkom politikom a posebice radom BAMF-a.

Socijaldemokratska ministrica unutarnjih poslova Katharina Barley najavila je nasumične probe na području čitave Njemačke kako bi se ispitali je li do nepravilnosti dolazilo i u drugim ispostavama BAMF-a. (H)