Njemačka: Poštujte odluku o arbitraži; SAD se neće miješati

Njemačka je vlada pozvala Hrvatsku da poštuje i provede odluku arbitražnog suda o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije.

U priopćenju njemačkog veleposlanstva u Zagrebu, objavljenom nekoliko sati prije presude Arbitražnog suda o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, ističe se da vlada u Berlinu smatra važnim načelo međunarodnog prava da se odluke arbitražnih sudova moraju poštovati te da ih stranke moraju implementirati, javlja HRT.

Međunarodno arbitražno sudstvo vrijedan je instrument međunarodnog prava koje ima važnu ulogu u rješavanju međudržavnih sporova, ističe se u priopćenju.U vezi s jednim bilateralnim pitanjem Slovenija i Hrvatska su se zajedno podvrgnule međunarodnom arbitražnom postupku sporazumom od 4. studenoga 2009. godine. Stoga je, posve neovisno o sadržaju odluke, s gledišta njemačke vlade važno načelo međunarodnog prava da se odluke arbitražnih sudova moraju poštovati te da ih stranke moraju implementirati, poručuje njemačko veleposlanstvo.

Očuvanje integriteta međunarodnog sudstva u zajedničkom je interesu svih država. Države članice Europske unije u tome moraju prednjačiti dobrim primjerom, zaključuje se u priopćenju.

Sjedinjene Države neće zauzeti ničiju stranu u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije

SAD smatra da je na dvjema vladama da riješe to bilateralno pitanje, priopćilo je američko veleposlanstvo u Zagrebu nakon što predsjednik Arbitražnog suda pročitao odluku u tom predmetu, koju službeni Zagreb zbog teške povrede arbitražnog postupka neće priznati.

Jasno smo rekli i Sloveniji i Hrvatskoj da mi nećemo zauzimati strane u tom sporu, stoji u priopćenju. Ističe se da je na vladama dviju zemlja članica EU-a i saveznica u NATO-u da riješe to bilateralno pitanjeUvjereni smo da to mogu učiniti. Pozivamo obje strane da ubrzano rade na postizanju rješenja, stoji u priopćenju.