Njemačka: Optužen bivši čuvar nacističkog logora

Državno odvjetništvo u Frankfurtu podignulo je u petak, zbog sumnje u počinjeno kazneno djelo pružanja pomoći pri ubojstvu, optužnicu protiv 96-ogodišnjeg bivšeg čuvara u koncentracijskom logoru Lublin-Majdanek.

„Tada 22-godišnjaku se predbacuje da je između kolovoza 1943. i siječnja 1944. kao pripadnik postrojbi specijalnih jedinca SS u logoru Lublin-Majdanek djelovao kao čuvar i da je radio na osiguranju akcija ubijanja zatvorenika“, stoji u optužnici Državnog odvjetništva Frankfurta na Majni.

Nadalje se navodi da je optuženi „bio svjestan činjenice“ da se logoraši ubijaju iz „rasističkih motiva“. “Prema raspoloživim dokazima, optuženi je znao za okrutnost organiziranih masovnih ubijanja, jednako kao i svi ostali pripadnici SS-a u logoru”, navodi se uz ostalo.

“Također je znao da su ovi ljudi, suočeni sa svojom sudbinom nevini i bez mogućnosti obrane, ubijani iz nehumanih razloga temeljenih na rasizmu”, kaže se u optužnici.

U optužnici se konkretno navodi akcija u kojoj je 3. studenog 1943. ubijeno 17.000 židovskih zarobljenika.

Deseci tisuća židova i drugih žrtava ubijeno je u logoru Majdanek, u blizini Lublina, u današnjoj Poljskoj.

Državna tužiteljica Nadja Niesen je za agenciju dpa izjavila kako je optuženi stanovnik Frankfurta, unatoč svojoj poodmakloj dobi, „sposoban za suđenje“. No zbog stanja optuženog proces će se odvijati samo dva dana tjedno i to po najviše dva sata.

Do saznanja na temelju kojih je podignuta optužnica, državno odvjetništvo je došlo na temelju istraživanja državnog Središnjeg ureda za rasvjetljavanje zločina nacionalsocijalizma u Ludwigsburgu.

H/N