Njemačka obilježila 500 godina reformacije

EPA/THUERINGEN PRESS

Središnjom proslavom u Lutherovu gradu Wittenbergu Njemačka je u utorak proslavila 500 godina reformacije od kada je teolog Martin Luther 1517. na vrata lokalne crkve pribio svojih 95 teza u kojima je tražio reformiranje zapadnog kršćanstva.

“Sloboda izražavanja mišljenja i tolerancija je temeljni princip svakog otvorenog društva”, rekla je Angela Merkle na svečanosti povodom 500 godina reformacije. Ona je dodala da je tolerancija “duša Europe”.

“Tko se zalaže za raznolikost taj mora biti i tolerantan: to je povijesno iskustvo našeg kontinenta. To smo mukotrpno naučili”, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko demokratske unije (CDU) je upozorila da je priznanje vjerske i kulturne različitost i u mnogim dijelovima svijeta postalo “pravi izazov” za mnoge.

“I danas smo svjedoci da svuda u svijetu gdje ne postoje vjerske slobode društvo prije ili kasnije trpi velike štete”, rekla je Merkel.

Slavlje u Wittenbergu kojim se završava godina dana obilježavanja 500 godina reformacije popraćeno je i prosvjedima upućenima kancelarki Merkel.

Na svečanosti kojoj je nazočio i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier okupljenima se obratio i predsjednik vijeća Protestantske crkve Njemačke Heinrich Bedford-Strohm koji je upozorio na povijesnu važnost objavljivanja Lutherovih teza prije 500 godina.

“Luterovo objavljivanje teza je bio čin oslobađanja za njega samog, za crkvu i za svijet”, rekao Bedford-Strohm.

Bedford-Strohm se zahvalio i papi Franji za “poruku pomirenja dvaju crkava” i upozorio na “uspjehe ekumene” u posljednjih 50 godina koje su pomogle, kako je rekao, u prevladavanju razlika između katolika i protestanata.

Komentatori i stručnjaci su međutim na 500 godišnjicu reformacije upozorili i na tamnu dimenziju povijesne ličnosti Martina Luthera i prije svega na njegov antisemitizam koji je u dobroj mjeri poslužio i kao teoretska podloga za progon europskih židova za vrijeme nacionalsocijalizma.

Najizrazitije antisemitske ideje su u Lutherovu djelu “O židovima i njihovim lažima” iz 1543. u kojem je židove opisao kao niža bića i predstavio plan za njihovo uništenje u sedam točaka koji počinje spaljivanjem sinagoga i škola, točno onako kako su to nacionalsocijalisti i učinili u tzv. kristalnoj noći 1938.

Iako se nizozemska protestantska crkva 2016. javno ogradila od Lutherovih antisemitskih spisa Njemačka protestantska crkva to još uvijek odbija.

Današnji 31. listopad je zbog 500-te obljetnice reformacije iznimno neradni praznik u čitavoj Njemačkoj. Inače je Dan reformacije državni praznik samo u saveznim državama s većinskim protestantskim stanovništvom. /Hina/