Njemačka: ‘Napuhani’ Bundestag stoji 60 milijuna eura godišnje više

Novi saziv njemačkog parlamenta, Bundestaga, s rekordnim brojem zastupnika stajat će porezne obveznike 60 milijuna eura godišnje više nego dosad, javlja u srijedu dnevnik Bild.

Prema nacrtu proračuna za tekuću godinu troškovi Bundestaga će se povećati za 9,8 posto i u ovoj godini će iznositi 955,64 milijuna eura. Najveći dio proračuna odnosi se na suradnike koje zapošljavaju zastupnici i koji će samo ove godine stajati 240 milijuna eura.

U usporedbi s posljednjim sazivom njemačkog parlamenta broj zastupnika se povećao sa 631 na 709 zastupnika. Predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble upozorava na nužnost promjene zakona kojim bi bio reformiran izborni zakon.

„Zastupnici Bundestaga moraju biti svjesni da će ugled parlamenta među stanovništvom opadati ukoliko se nešto na ovom području na promijeni“, rekao je Schaeuble za dnevnik Sueddeutsche Zeitung.

Broj zastupnika je u porastu zbog kompliciranog njemačkog izbornog sustava i  tzv. prekobrojnih mandata, koji nastaju kada u jednoj saveznoj pokrajini bude direktno izabrano više kandidata jedne stranke nego što to stranci pripada prema izbornim listama.

Njemački građani na svojim listićima biraju posebno stranku i posebno kandidata. (Hina)