Njemačka je izabrala: S kime će Merkel i CDU sastaviti vladu?

U 18 sati diljem Njemačke zatvorena su birališta na kojima 61,5 milijuna glasača imalo pravo birati 19. saziv Bundestaga. Prvi nepotpuni službeni rezultati najavljeni su tijekom večeri.

Prema prognozama od 18 sati  šest stranka ulazi u Bundestag. Unija CDU/CSU Angele Merkel osvaja 32,5%, SPD 20%, a treći je AfD s 13,5%.

Slijede Liberali iz FDP-a s 10,5%, Zeleni s 9,5%, i Lijevica s 9,0%.

Pojavile su se informacije da SPD nije sklon velikoj koaliciji sa CDU/CSU i da je spreman ići u oporbu, no ovo zasad treba uzeti s rezervom.

Moguća je i druga vladajuća koalicija tzv. Jamajka koalicija – CDU/CSU-FDP-Zeleni, no on još nije izvjesna zbog loših odnosa liberala (FPD) i Zelenih.

Nakon jučerašnje borbe do posljednjeg daha, kancelarka Angela Merkel na biračko mjesto izašla je tek poslijepodne. Glasovala je u Berlinu, bez komentara. Neki to dovode u vezu s prijetećim pismom koje je jučer primila.

Čelnik socijaldemokrata Martin Schulz glasovao je u svom rodnom Würselenu na zapadu zemlje.

Krajnjedesničarskoj Alternativa za Njemačku smiješi se ulazak u Bundestag. Ostanu li socijaldemokrati i dalje u vladajućoj koaliciji, mogli bi postati glavna njemačka oporbena stranka.

Neočekivani uspon Alternative mnoge je zabrinuo i doveo na birališta. Zanimljivo je da prosječan birač ima 52 godine, a trećina ima više od 60. Na zahtjev njemačke vlade izbore prvi put prati Organizacija za europsku sigurnosti i suradnju.

Čelnici sedam stranaka koje očekuju prelazak izbornog praga, u Berlinu će dočekati rezultate slaveći ili tugujući.
Konstituirajuća sjednica Bundestaga mora se održati najkasnije 30 dana nakon izbora.