Njemačka industrijska proizvodnja u kolovozu porasla najsnažnije u šest godina

Njemačka industrijska proizvodnja poskočila je u kolovozu najsnažnije u nešto više od šest godina, poduprta skokom proizvodnje investicijskih dobara, pokazalo je u ponedjeljak izvješće ministarstva gospodarstva i energetike.

Industrijska proizvodnja porasla je u kolovozu 2,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je gotovo stagnirala, izvijestilo je ministarstvo.

Kolovoški skok najsnažniji je od srpnja 2011. godine, pokazuju podaci ministarstva.

Najsnažnije je porasla proizvodnja investicijskih dobara, za 4,8 posto, pri čemu u ministarstvu izdvajaju 10,8-postotni skok proizvodnje vozila, vjerojatno povezan s rasporedom ljetnih odmora, nagađaju.

Rast proizvodnje bilježio je i energetski sektor, za 1,7 posto.

Niža razina proizvodnje u odnosu na srpanj zabilježena je samo u građevinskom sektoru, za 1,2 posto.

Industrijska proizvodnja ponovo je ubrzala od početka godine, konstatiraju u ministarstvu, dodajući da “povoljna poslovna klima i pozitivan trend narudžbi navode na pretpostvku o nastavku dobre industrijske konjunkture”.

Krajem prošlog tjedna ministarstvo je izvijestilo o 3,6-postotnom skoku novih industrijskih narudžbi u kolovozu, najsnažnijem od kraja prošle godine. Motor rasta bila je inozemna potražnja koja je na mjesečnoj razini uvećana 4,3 posto, potaknuta 7,7-postotnim skokom narudžbi iz zemalja izvan eurozone.

H/N