Nizozemska tuži Njemačku zbog “diskriminatorske” cestarine

Nizozemska se pridružila Austriji u tužbi protiv Njemačke zbog njezina plana da 2019. počne naplaćivati cestarinu što susjedne zemlje smatraju diskriminacijom prema strancima i kršenjem europske regulative, objavljeno je u srijedu.

Dva mjeseca pošto je Nizozemska najavila da će se pridružiti Austriji u tužbi, nizozemsko ministarstvo za promet objavilo je da je podnijelo tužbu pred Europskim sudom pravde.

Ne zna se kada će sud odlučiti o predmetu.

“Kao i Austrija i naša vlada drži da njemački plan naplate cestarina diskriminira i krši načela slobodnog protoka prometa”, kaže ministarstvo.

Nizozemski dužnosnici procjenjuju da će cestarine stajati nizozemske vozače do 100 milijuna eura na godinu.

Njemačka odbacuje optužbe i tvrdi da su cestarine usklađene sa zakonom Europske unije, no u toj zemlji cestarinama se protivi stranka Zelenih, a zabrinuti su socijaldemokrati.

“Strahujem da će ministarstvo prometa potrošiti mnogo novca na pripremu cestarine čiju će primjenu poslije sud spriječiti”, rekao je za dpa potpredsjednik parlamenta Soeren Bartol (SPD).

Prema planu Berlina njemački vozači primali bi kompenzaciju za cestarinu tako što bi im se obračunavao rabat na porez na vozila. Vozači iz drugih članica EU, kao što su Austrija, Italija, Francuska, ne bi dobili takav rabat te bi plaćali puni iznos.

Milijuni vozača iz susjednih zemalja redovito voze njemačkim cestama.

Njemačke cestarine trebale bi nakon što se oduzmu troškovi donijeti oko 500 milijuna eura zarade za ulaganja, no postoje dvojbe oko svote koju bi trebale proizvesti.  (Hina)