Povezite se

Vijesti

“Nisam junak”, kaže junak iz serije “Černobil”

Objavljeno

-

Oleksij Ananenko u hvaljenoj seriji HBO-a prikazan je kao jedan od trojice junaka zaslužnih što se nesreća u tamošnjoj nuklearki nije pretvorila u još veću katastrofu. 

Ananenko danas živi u jednosobnom stanu u predgrađu Kijeva i tvrdi da nije heroj. 

“Nisam se nikada tako osjećao. Radio sam svoj posao”, kaže 59-godišnji inženjer koji je s dvojicom kolega sudjelovao u vrlo rizičnoj operaciji dreniranja vode ispod nuklearke kako bi se spriječila još jedna, mnogo razornija eksplozija. 

U jednom od najdramatičnijih trenutaka u cijeloj seriji, glumci koji igraju Ananenka i dvojicu kolega Valerija Bespalova i Borisa Baranova, lutaju poplavljenim podzemnim hodnicima u potrazi za ventilima koje je potrebno otvoriti kako bi se ispraznili spremnici za vodu smješteni tri metra ispod gorućeg reaktora. 

Nuklearni stručnjaci strahovali su od druge eksplozije usijanog radioaktivnog goriva i njegove reakcije s golemom količinom vode u spremnicima. 

Na ekranu, dužnosnici informiraju radnike kakva opasnost prijeti i trojica se dobrovoljno javljaju za akciju kako bi spriječili “smrt milijuna ljudi”.

Istina je da se u stvarnosti strahovalo od druge eksplozije, ali se tada nije znalo kakve bi mogle biti posljedice. 

Trojici inženjera, koji su u seriji prikazani kao dobrovoljci, u stvarnosti je naređeno da krenu u misiju. O rizicima im nije rečeno ništa.

“Dobio sam zapovijed da otiđem onamo, pa sam otišao”, rekao je Ananenko, smeđook i smeđokos muškarac koji nimalo ne nalikuje plavokosome islandskom glumcu Baltasaru Brekiju Samperu koji ga utjelovljuje u seriji. “Nije me bilo strah”, rekao je. 

Zaštićeni samo ronilačkom opremom i jednostavnim maskama za disanje, trojica muškaraca krenula su poplavljenim hodnicima ispod reaktora. 

Koristeći se svjetiljkama, uspjeli su pronaći ventile i odvrnuti ih. “Iste sekunde čuo sam zvuk vode koja otječe. To je bilo čudesno”, kaže Ananenko. 

Taj pothvat pogledao je i na malom ekranu. “To nismo imali”, kaže pokazujući na boce s kisikom. “I kretali smo se brže”.

Premda je nosio dva dozimetra, Ananenko se ne sjeća podataka o količini radijacije. “To znači da nije bila jako visoka”. 

Njegov kolega Baranov umro je 2005., ali je treći iz “samoubilačke misije” Bespalov živ i stanuje u istoj četvrti kao Ananenko. 

Ananenko nije imao ozbiljnijih zdravstvenih problema i nastavio je raditi u nuklearnom sektoru do 2017. Tada je zbog teške prometne nesreće i ozbiljnih ozljeda koje je pretrpio morao u mirovinu. 

Odlikovan je nizom sovjetskih i ukrajinskih odličja i sada živi od državne mirovine koja iznosi oko 2750 kuna. 

(Hina)

Nastavi pregledavati
Reklame

Vijesti

Štrajkaju radnici Poduzeća za ceste Varaždin

Published

on

Nakon neuspjelog pokušaja mirenja u sporu oko sklapanja kolektivnog ugovora između Uprave Poduzeća za ceste Varaždin (PZC) i Nezavisnoga cestarskog sindikata (NCS), radnici, članovi tog sindikata, od utorka ujutro su u štrajku.

Riječ je o poduzeću koje djeluje na području četiriju županija sjeverne Hrvatske i zapošljava oko 245 radnika.

„Poslodavac nije prihvatio nijedan od naših prijedloga za Kolektivni ugovor, a tri su nam stvari ključne; da se točno definira radno vrijeme i od kada počinje, da se plati prekovremeni rad koji poslodavac uopće ne priznaje te da se povećaju plaće radnicima”, rekao je za Hinu predsjednik Podružnice NCS-a u PZC-u Varaždin Damir Vrbančić.

Dodao je kako je Sindikat bio spreman na dogovor s poslodavcem, ali Uprava za to nije pokazivala nikakav interes.

Štrajku su se pridružili članovi NCS-a u svim cestarijama PZC-a pa se tako osim u Varaždinu štrajka u Koprivnici, Križevcima, Novom Marofu, Ivancu, Ludbregu.

Za sve svoje članove, ali i druge radnike koji se pridruže štrajku, NCS će osigurati pravnu zaštitu i isplatiti dnevnice i druge naknade za sve dane provedene u štrajku, rekao je zamjenik predsjednika Nezavisnog cestarskog sindikata Anđelko Kasunić.

„Rezervirali smo oko 2 milijuna kuna u tu svrhu, što će biti dostatno za dva do tri mjeseca štrajka, a potraje li dulje, mi ćemo osigurati još sredstava”, dodao je.

Koliko je ukupno radnika u štrajku, Kasunić nije mogao reći, ali je napomenuo da je cilj Sindikata bio da stane strateški, operativni dio firme te da je taj cilj postignut.

„Ako stanu vozači, ljudi koji rade na strojevima, stala je cijela firma jer administracija nema što raditi bez tih ljudi”, kazao je.

Štrajk je za Hinu komentirao i direktor PZC-a Varaždin Saša Varga koji je rekao da je to poduzeće s reprezentativnim sindikatima potpisalo kolektivni ugovor koji je za radnika povoljniji od onoga što su tražili iz Nezavisnog cestarskog sindikata.

„Veća je osnovica plaća, dobili su 15-ak dodataka na plaću koje Nezavisni cestarski sindikat nije ni tražio. To će dići plaće, za 2 do 4 posto i to firma može odraditi”, kazao je Varga napomenuvši da su s 2018. na 2019. godinu neto plaće povećane 5 posto, da će sada manje plaće porasti za još 4 posto, a veće za 2 posto te da će se tako smanjivati i razlika među plaćama.

„Mirenje s Nezavisnim cestarskim sindikatom nije uspjelo jer oni inzistiraju na odredbama iz svojih zahtjeva koji su nama neprihvatljivi, a možda su i protuzakoniti”, zaključio je Varga.

Iz NCS-a poručuju da tijekom štrajka radnici neće u potpunosti obustaviti rad.

„Ne smijemo ugroziti sudionike u prometu. Padne li snijeg, radit ćemo i čistiti prometnice. Možda malo sporije, ali ćemo čistiti”, poručio je Kasunić.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Kotur podnio kaznene prijave zbog Marjana

Published

on

Zbog sječe šume u Park šumi Marjan tijekom radova na sanaciji od potkornjaka, predsjednik splitskog SDP- a Goran Kotur podnio je kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Splita, zamjenika gradonačelnika, lokalnog koordinatora i odgovornih osoba u tvrtkama Matima project te Stenavert.

Kotur ih, kako je priopćio medijima, sumnjiči da su kazneno djelo protiv okoliša počinili od 12. veljače do 19. rujna 2019. U obrazloženju, među ostalim, tvrdi da je tijekom sječe stabala više od 70 posto posječenih stabala, što je ukupno 26 tisuća stabala, odnosno najmanje 9237 m 3 drvne mase posječeno nezakonito i protivno propisima.

“Ako se uzme u obzir da je gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara javno iznio podatak o 38 tisuća posječenih stabala, znači da je protuzakonito posječeno preko 26 tisuća stabala tijekom izvođenja šumarskih radova u sklopu sanacije Park šume Marjan od potkornjaka”, navodi u prijavi Kotur. 

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Zbog odbacivanja prijave protiv Pupovca iz HVIDR-e poručuju: Jelenić mora otići

Published

on

Dodao

“DORH ništa nije učinio na procesuiranju srpskih ratnih zločinaca i to jugoslavensko, boljševičko leglo moramo konačno razbucati. Napravit ćemo pritisak da glavni državni odvjetnik odstupi”, rekao je Josip Periša, predsjednik Glavnog odbora HVIDRA-e.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac nije svojim ljetošnjim izjavama širio govor mržnje i omalovažavao Hrvatsku. To je zaključak Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, kojem je trebalo skoro dva mjeseca da prouči što je to točno Pupovac rekao i odbaci ukupno 13 kaznenih prijava protiv njega, javlja N1.

Krajem kolovoza, važan koalicijski partner premijera Andreja Plenkovića u više je navrata komentirao napad nogometnih huligana na Srbe za koje su pretpostavljali da u okolici Knina prate izravni televizijski prijenos utakmice Crvene zvezde. Ustvrdio je tada, primjerice, da se u Hrvatskoj pokušava rehabilitirati ustaški pokret i da Hrvatska “postaje faktor nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije”.

U Državnom odvjetništvu su ocijenili da Pupovac nije poticao na mržnju i nasilje i da nije povrijedio ugled Hrvatske te da stoga nije prekršio članke Kaznenog zakona koji to sankcioniraju. Pupovčevi su istupi, smatraju u DORH-u, bili tek »oštra, ali dopuštena kritika događaja u Hrvatskoj«. »To posebice iz razloga što se u konkretnom slučaju radi i o zastupniku u Hrvatskom saboru koji predstavlja svoje biračko tijelo, a saborski zastupnici uživaju najvišu ustavnu i konvencijsku zaštitu slobode izražavanja i iznošenja svojih političkih stavova, ideja i ocjena«, navodi se u obrazloženju Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Na kaznenom progonu predsjednika SDSS-a najviše su inzistirale braniteljske udruge, ponajprije HVIDRA, koju vodi HDZ-ov zastupnik Josip Đakić. No, Josip Periša, predsjednik Glavnog odbora HVIDRA-e, ističe da nisu niti očekivali drukčiji rasplet.

“Znali smo da će to ovako završiti, ali nemamo izbora, primamo na znanje to očitovanje DORH-a” rekao je Periša Novom listu.

S obzirom na to da je saborski Odbor za ratne veterane, kojem je također na čelu Đakić, odgađalo sjednicu tog tijela na kojoj bi se raspravljalo o kršenjima Deklaracije o Domovinskom ratu dok ne stigne pravorijek DORH-a o Pupovcu, vjerojatno će se ta sjednica uskoro održati. To je bio zahtjev niza braniteljskih udruga. Ali, nije to jedina aktivnost HVIDR-a koja će uslijediti idućih tjedana.

“Napravit ćemo pritisak na određene zastupnike u Saboru kako bi se odbacila godišnja izvješća Državnog odvjetništva za 2017. i 2018., a kako bi glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić morao potom odstupiti. DORH ništa nije učinio na procesuiranju srpskih ratnih zločinaca i to jugoslavensko, boljševičko leglo moramo konačno razbucati. Pa, njima su trebala dva mjeseca da pročitaju što je Pupovac govorio, ne čudi onda da su toliko spori kad su u pitanju ratni zločini”, zaključuje Periša.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije