Nikola Grmoja ima pitanje za ministra poljoprivrede Tolušića

Politički tajnik Mosta nezavisnih lista i saborski zastupnik Nikola Grmoja uputio je zastupničko pitanje ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću.

Pitao ga je namjerava li Ministarstvo poljoprivrede i u kojim rokovima ustrajati da se podaci o podmirenju obveza prema poljoprivrednim dobavljačima, ali i svim drugim dobavljačima Agrokora javno objavljuju. Naime, dana 2. kolovoza 2017. godine u medijima je objavljen članak iz kojega su razvidni problemi s kojima se poljoprivredni proizvođači suočavaju pred novu sezonu voća i povrća, a tiču se plasmana koji je išao prema Agrokoru i Konzumu, a preko Agrofructusa od strane kooperanata Udruga Mandarina.

Isto tako, dana 31. srpnja 2017. godine, objavljen je poziv prema dobavljačima privremenog upravitelja Agrokora Ante Ramljaka koji je suprotan Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja i Ugovoru o funkcioniranju Europske unije.

Grmoja je zatražio objašnjenje o načinima na koje će Ministarstvo poljoprivrede zaštiti interese poljoprivrednih proizvođača u naplati starih potraživanja, ukoliko je poljoprivrednik taj koji je robu predao firmi koja je zatim istu robu isporučila Agrokoru, Konzumu, te ostvarila podmirenje obveza kao tvrtka vjerovnik. Na to je upozorio i to je detaljno objasnio Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatske Udruge Poljoprivrednika H.U.P.

U skladu s navedenom problematikom postavlja se i pitanje kada je i koje radnje Ministarstvo poljoprivrede poduzelo u konkretnom slučaju zaštite preko 500 kooperanata Udruge Mandarina čija potraživanja prema Agrofructusu prelaze preko 10 milijuna kuna, a odnose se na potraživanja starija od 6 mjeseci te je li Agrofructus naplatio svoja potraživanja prema koncernu Agrokor.

Ako jest, pitanje je koje radnje će Ministarstvo poljoprivrede poduzeti kako bi u daljnjim koracima podmirio svoja dugovanja prema poljoprivrednim proizvodačima, kod kojih je i nastao sav trošak proizvodnje i pred kojima je nova berba i plasman poljoprivrednih proizvoda.

“Smatramo važnim da javnost zna na koji način će Ministarstvo poljoprivrede zaštiti poljoprivredene proizvođače, dobavljače Agrokora s obzirom da postajemo svjedoci ogromne razine netransparentnosti prisutne prilikom novog zaduživanja u smislu raspolaganja kreditnim sredstvima.

Pritom mislimo na neprecizirane udjele za različite namjene te činjenice pogodovanja određenoj skupini vjerovnika, onoj koja je pristala na daljnje financiranje Agrokora novim kreditima”, smatraju u Mostu.