Nije za svakoga! Ova skupina ljudi trebala bi izbjegavati lubenicu

Screenshot

Lubenica je prirodni diuretik, povećava libido i izvor je vitamina i minerala. Međutim, dijabetičari trebaju biti oprezni pri konzumiranju.

Ljetnje vrućine idealno je ublažiti ohlađenom slatkom lubenicom. Ovo ukusno sezonsko voće uglavnom je sastavljeno od vode, a idealno je za zaslađivanje jer ima samo 30 kalorija na 100 grama. Također je odličan izvor vitamina B, C, vitamina A, kalija i magnezija. Ova posljednja dva su važna za regulaciju krvnog tlaka.

Ljekovita svojstva
Lubenica sadrži antioksidanse i aktivne tvari koje ublažavaju upale u tijelu. Također je diuretik, stimulira rad bubrega i povećava proizvodnju urina, što pogoduje eliminaciji toksina iz organizma. Čak su i sjemenke korisne, bogate su izvorima magnezija, fosfora, kalija i drugih minerala.

U azijskoj medicini sjemenke lubenice se koriste za čišćenje bubrega i u druge medicinske svrhe.

Lubenica je bogata likopenom – antioksidansom koji sprečava bolesti srca i krvožilnog sustava. Sadrži i vlakna koja smanjuju razine lošeg kolesterola. No, dijabetičari bi ipak trebali pripaziti jer jedna velika kriška ima 20 grama šećera pa je bolje kozumirati voće nižeg glikemijskog indeksa.

Povećava libido
Jedna od manje poznatih stvari je da je lubenica dobra za libido jer sadrži fitokemikaliju citrulin koja ima svojstvo opuštanja krvnih žila. U tjielu se ona pretvara u arginin, aminokiselinu koja je korisna za krvožilni sustav jer daje elastičnost stijenkama arterija. Djelovanje je slično onom Viagre pa vam nekoliko kriški lako može poboljšati seksualni život, prenosi ordinacija.hr.