Nije konstituirana zagrebačka Gradska skupština – novi rok 30 dana

Konstituirajuća sjednica zagrebačke gradske skupštine prekinuta je na samom početku u nazočnosti svih 51 izabranih zastupnika, zato što u Mandatno povjerenstvo nije pristigao niti jedan zahtjev za članove tog povjerenstva.

Tajnica Gradske skupštine Mirjana Lichtner Kristić rekla je na početku zasjedanja da se sjednica prekida do novog datuma, koji će odrediti Ministarstvo uprave u roku 30 dana. Na konstituirajuću sjednicu Gradske skupštine odazvao se 51 gradski zastupnik pa su bili ispunjeni uvjeti za izbor gradskih čelnika.

Tako je sjednica Gradske skupštine prekinuta prije nego što je i započela, iako su na dnevnom redu nakon utvrđenog kvoruma bili izbor Mandatnog povjerenstva, izvješće Mandatnog povjerenstva i verifikacija mandata članova Gradske skupštine, utvrđivanje člana Gradske skupštine koji je trebao predsjedavati sjednicom do izbora predsjednika, svečana prisega članova Gradske skupštine, izbor Odbora za izbor i imenovanja, te izbor predsjednika i potpredsjednika Gradske skupštine.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije bio nazočan na sjednici već je tamo poslao svoju zamjenicu Jelenu Vukičević Pavičić.

Uoči konstituirajuće sjednice zagrebačke Gradske skupštine u Staroj gradskoj vijećnici, iz Stranke Bandić Milan 365 – Stranke solidarnosti i rada jutros su izvijestili da su “nakon stjecanja preduvjeta” s HDZ-om i strankom neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića počeli razgovore o formiranju skupštinske većine, kao i o budućoj suradnji klubova gradskih zastupnika većine.

“U nastavku započetih razgovora očekuje se dogovor o projektnim prioritetima od posebne važnosti za poboljšanje kvalitete života svih građana Grada Zagreba u predstojećem mandatnom razdoblju”, stoji u priopćenju.

Isto tako, nakon postizanja dogovora o programima od interesa za daljnji razvoj našega grada, utvrdit će se i modeli suradnje klubova skupštinske većine kako bi se osigurala stabilnost, koordiniranost i učinkovitost rada svih javnih službi Grada Zagreba.

“S obzirom na važnost Gradske skupštine Grada Zagreba kao drugog po važnosti predstavničkog tijela u Hrvatskoj, od iznimne je važnosti ubrzati procese postizanja dogovora kako bi se građanima Grada Zagreba pružale još kvalitetnije i brže javne usluge”, stoji u zajedničkom priopćenju stranke Milana Badića, HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku.

Podsjetimo, iako je mjesecima govorio kako će o preimenovanju zagrebačkog Trga maršala Tita odlučivati Zagrepčani na referendumu, gradonačelnik Milan Bandić prije tri dana mijenja mišljenje i predlaže promjenu imena u Trg Republike Hrvatske. Time je ispunio prvi i ključni uvjet Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića o sklapanju skupštinske većine.

Hasanbegović je i nakon Bandićeva prijedloga o promjeni imena Trga maršala Tita bio rezerviran kad je riječ o suradnji s njim. Rekao je kako je to samo uvjet za početak pregovora o suradnji. “Stari obrasci suradnje s gospodinom Bandićem, kakve je primjenjivao HDZ, nama nisu prihvatljivi”, izjavio je.

Bandić je također bio rezerviran kad je riječ o konstituiranju Skupštine. “Ne volim se igrati procjene hoće li se sve to skpa izkonzultirati – čelna mjesta u Skupštini, u tri odbora itd. Vidjet ćemo, ako ne uspije danas, onda će biti koncem srpjnja, ali nikad ne reci nikad, vidjet ćemo što će biti danas”, izjavio je.