Nije bilo “dosluha” Trumpova izbornog stožera i Rusije

EPA/CHIP SOMODEVILLA

Obavještajni odbor Zastupničkog doma u kojemu većinu imaju republikanci, objavio je u ponedjeljak da nije pronašao nikakve dokaze o tajnom dogovaranju izbornog stožera Donalda Trumpa i Rusije u američkoj predsjedničkoj kampanji 2016.

Republikanski članovi odbora rekli su da su završili istragu o ruskom upletanju u američke predsjedničke izbore i da su objavili glavne zaključke koji stanu na jednu stranicu. Očekuje se da će ih demokratski članovi odmah osporiti pošto su mjesecima upozoravali na pristrano vođenje te parlamentarne istrage kojoj je, tvrde, cilj bio zaštititi republikanskog predsjednika.

Među zaključcima objavljenim u ponedjeljak je i onaj u kojemu zastupnici odbijaju ocjenu američkih obavještajnih služba objavljenu u siječnju 2017. o tome da je Vladimir Putin u američkoj predsjedničkoj utrci navodno stao na stranu Donalda Trumpa, a protiv njegove protukandidatkinje Hillary Clinton.

Republikanci konstatiraju velik broj ruskih informatičkih napada na američke političke ustanove u 2015. i u 2016., napose putem društvenih mreža. No kritiziraju “nedostatan odgovor” administracije prije izbora i kažu da su istraživali kako su ruski izvori punili dosje protiv Trumpa koji je financirao izborni stožer Clinton.

Napokon, zastupnici ističu “problematične kontakte visokih dužnosnika obavještajne zajednice (za Obamina mandata) i medija”, navodi se u sažetku koji je odbor u ponedjeljak objavio na internetu.

Izvješće, na više od 150 stranica, ima više od 40 “početnih zaključaka” i više od 25 preporuka. U utorak će se predati demokratima kako bi ga mogli komentirati. Odbor će zatim glasovati o postupku ukidanja oznake tajnosti s izvješća kako bi se ono moglo objaviti.

Ovo nije jedina istraga Kongresa o Rusiji. Obavještajni odbor Senata dovršava svoju istragu i priprema izvješće u kojemu, za razliku od Zastupničkog doma, većina i manjina surađuju. (Hina)