Povezite se

Politika

NHR, HSP i GO predstavili političku platformu “Desna liga”

Objavljeno

-

Potpisan je koalicijski sorazum i predstavljena politička platforma pod nazivom "Desna liga“ koju čine političke stranke Neovisni za Hrvatsku, Hrvatska stranka prava i Generacija obnove. Na slici Bruna Esih (S)(Neovisni za Hrvatsku), Karlo Starčević (L)(Hrvatska stranka prava) i Frano Čirko (D)(Generacija obnove).

Neovisni za Hrvatsku (NHR), Hrvatska stranka prava (HSP) i Generacija obnove (GO) potpisali su u utorak koalicijski sporazum i predstavili političku platformu pod nazivom “Desna liga” te poručili biračima da su autentična desnica koja na izbore izlazi s autentičnim ljudima.  

“S ovim izlaskom na izbore, Desna liga će ponuditi autentične ljude i program autentične desnice”, rekla je predsjednica NHR-a Bruna Esih na konferenciji za medije.

To je program zaštite nacionalnih interesa, navodi, prvenstveno u vidu zaštite granica, očuvanja hrvatske kune, energetske neovisnosti, zaštite života od začeća do prirodne smrti i zaštite institucija braka i obitelji.

Program uključuje i drastično smanjivanje broja poreza i njihovih stopa te poticanje poduzetništva s ciljem smanjenja broja nezaposlenih u javnom sektoru i održanja mirovinskog sustava.

Esih je istakula da ova koalicija nije “prigodno sklepana”.  NHR s HSP-om prijateljski dugo surađuje, formalno od europarlamentarnih izbora. Vezano za suradnju s GO, rekla je da se već dugi niz mjeseci između GO-a  i Kluba mladih NHR vode razgovori.

“Da nije bilo ove višemjesečne strahovlade gospode Božinovića i Beroša, ti bi razgovori po planu bili već sada puno konkretniji, odnosno GO bi pristupila NHR-u, a mi bismo ih s ponosom primili”, poručila je, dodavši da je GO u zainteresiranoj javnosti, poglavito među mlađom populacijom, naišla na vrlo dobar odjek i rezultate.

Esih je potvrdila da će na parlamentarnim izborima biti u desetoj izbornoj jedinici. U ovom trenutku joj je teško govoriti o broju mandata kojeg očekuju, ali vjeruje da će koalicija ući u Sabor te ističe da nisu spremni prodavati svoje obraze, poštenje, stavove i ciljeve zbog mandata. 

Čirko: Razlikujemo se prema čvrstim političkim načelima

“Ključna stvar koja nas razlikuje od ostatka političke scene, a pogotovo one nominalno desne, jesu naša čvrsta politička načela te jasni, konkretni i dosljedni politički stavovi”, poručio je predsjednik GO-a Frano Čirko. 

To znači, dodaje, da za njih porezno rasterećenje rada i reforma javne uprave znači potpuno ukidanje poreza na dohodak i ostalih “nepotrebnih” nameta, ali i drastično smanjenje rashodovne strane državnog proračuna kroz prebacivanje svog viška radne snage iz državnog u privatni sektor te okrupnjavanje općina, gradova i županija na minimalan potreban broj. 

Zaštita granica za njih znači uvođenje potpune kontrole nad svojim granicama po uzoru na susjednu Mađarsku, pa i fizičkim barijerama ako je potrebno. Protive se uvozu niskoobrazovane radne snage, a zalažu se za zadržavanje hrvatske kune kao službene valute te se, istaknuo je Čirko, protive strategiji Europske komisije o uvođenju zajedničkih europskih poreza, proračuna i fiskalne unije.  

Vezano za energetsku neovisnost, Čirko je ocijenio da je riječ o “prodavanju magle” ako se ne zalažu za postizanje neovisnosti o euro-azijskim “dilerima plina” kroz žurni dovršetak LNG terminala na Krku i gradnju plinovoda s partnerima iz inicijative Tri mora. Također smatra da se problem uvoza električne energije ne rješava kupnjom preplaćene struje od neefikasnih privatnih vjetroelektrana nadomak Knina, već pokretanjem gradnje ozbiljnih postrojenja.

Smatra da pozivanje na konstitutivnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, bez zalaganja za uspostavu zasebne hrvatske federalne jedinice u BiH za njih znači izrugivanje s konstitutivnosti hercegbosanskih Hrvata. Nadalje, istaknuo je, da će se zalagati za zakonsku zabranu “ubijanja nerođene djece” te ukidanje SDP-ovog “kukavičjeg jajeta” pod nazivom istospolno životno partnerstvo. 

“Kao što vidite, mi u ovu izbornu utrku ne ulazimo s namjerom da pričamo viceve i pjevamo slatke pjesmice. Nemamo sumnjivu prošlost koju sakrivamo i koje se stidimo, nemamo ni sumnjive donatore, ni skrivene poslovne interese. Imamo konkretne i dosljedne političke stavove, jasnu viziju kako ih ostvariti te čvrstu namjeru da od njih ne odstupamo”, poručio je Čirko. 

Starčević: Jedini ne nosimo hipoteku prošlosti

Predsjednik HSP-a Karlo Starčević ocijenio je da je njihova koalicija jedina hrvatskoj političkoj sceni koja ne nosi hipoteku prošlosti.

“Ova koalicija želi promijeniti nakaradni društveno-politički sustav koji je kontaminiran i koji je kontaminirao cjelokupnu Hrvatsku. Zbog toga bježe mladi, a oni koji ostaju i misle svojom glavom, danas su u Hrvatskoj bespomoćni”, rekao je.

Biračima je poručio da ih nikada nisu iznevjerili, ni pogazili svoju riječ te da s “Desnom ligom” nemaju samo alternativu, već rješenje za Hrvatsku. 

Politika

Medved: Nova vlada imat će od 15 do 18 ministarstava

Published

on

Ministar branitelja Tomo Medved najavio je u ponedjeljak kako bi do kraja tjedna mogli imati cjelokupnu strukuturu buduće vlade koja će brojiti od 15 do 18 ministarstava, a pojasnio je i zašto se odustalo od objedinjavanja resora obrane i branitelja.

“Predsjednik vlade svakodnevno razgovara s velikim brojem kolegica i kolega za sve resore, za dužnosnike u budućoj vladi. Očekujemo da ćemo do kraja ovog tjedna imati cjelokupnu strukturu buduće vlade. Ona je na tragu najavljenih  smanjenja broja ministarstava ali ni u kojem pogledu neće biti umanjenja u funkcionalnom segmentu”, rekao je Medved u Dnevniku HTV-a dodavši kako bi nova vlada mogla imati 15 do 18 ministarstava. 

Medved, koji bi prema najavama trebao ostati ministar branitelja te postati i jedan od potpredsjednika vlade, objasnio je zašto se odustalo od spajanja Ministarstva branitelja i obrane.

“HDZ i predsjednik Andrej Plenković odašilju snažnu poruku braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koliko je važna ta populacija te njihov doprinos u stvaranju i obrani domovine i kroz organizacijski oblik i ostavljanje resora Ministarstva hrvatskih branitelja”, poručio je Medved.

Ministarstvo obrane, pojašnjava, ima nove i drugačije izazove ponajviše usmjerene prema obuci, osposobljavanju i nabavci moderne suvremene tehnologije, međunarodne misije i operacije.

“Upravo iz tog razloga, odluka je predsjednika vlade Andreja Plenkovića da zadržimo Ministarstvo hrvatskih branitelja”, rekao je Medved.

Dodao je su izazovi poput pronalaska nestalih osoba, rješavanja pitanja civilnih žrtava te skrbi o zdravlju branitelja takve naravi da je nužno zadržati resor.

Ucitavanje vijesti

Politika

Medved i Grlić Radman ostaju ministri, sazivanje novoizabranog Hrvatskog sabora sredinom idućeg tjedna

Published

on

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je u ponedjeljak, nakon sjednice najviših stranačkih tijela, da Tomo Medved ostaje ministar hrvatskih branitelja, a Goran Grlić Radman ministar vanjski poslova.

„Tomo Medved će biti potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja i biti će odmah do mene u vladi, praktički drugi čovjek vlade ”, kazao je Plenković te je najavio objavu kompletnog sastava vlade krajem tjedna, nakon objave službenih rezultata izbora.

Potvrdio je i da Goran Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova.

Plenković je istaknuo kako ima spremnih 76 potpisa za sastav vlade te da će nakon proglašenja službenih rezultata izbora u dogovoru s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem dogovoriti za sredinu idućeg tjedan sazivanje novoizabranog Hrvatskog sabora.

Premijer je potvrdio i da Gordan Jandoković ostaje predsjednik Hrvatskog sabora, a Željko Reiner i Ante Sanader potpredsjednici Sabora, kao i da će Branko Bačić i dalje biti predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Kazao je i kako je umjesto Jandrokovića za glavnog tajnika HDZ-a imenovan Krunoslav Katičić.

Politika dijaloga u interesu boljitka Hrvatske

Plenković je još jednom izrazio zadovoljstvom pobjedom HDZ-a na izborima i dobivenim povjerenjem birača ponovivši kako ih to dodatno obvezuje na snažan angažman u interesu svih hrvatskih građana.

Osvrnuo se i na poziv na sastanak koji je uputio predstavnicima parlamentarnih stranka rekavši kako mu je cilj otvoriti dijalog i upoznati ih s planovima vlade, a pozvao ih je i da na tome ne skupljaju političke bodove.

„To je sastanak radi dijaloga i izravnog upoznavanja s predstojećim koracima i ključnim temama i problemima koje hrvatsko društvo ima i zakonskim prijedlozima koje će biti na dnevnom redu u Saboru”, kazao je Plenković.

„Ako netko misli da će steći neke osobite poene, neće, naša je politika dijaloga u interesu boljitka Hrvatske”, dodao je.

Snubljenja nema 

Plenković je pritom poručio da mu nije namjera ikoga snubiti niti skupljati „žetončiće”. „Ukoliko netko od izabranih zastupnika ima želju za stabilnošću u zemlji, za potporu vladi, angažman u budućnosti, namjeru podržati našu većinu onda to može učiniti samoinicijativno, javno i transparentno, dakle nema snubljenja ili aluzija na političku korupciju”, istaknuo je.

Komentirajući izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija biti uspješnija u ekonomiji po rastu BDP-a od Hrvatske, Plenković je kazao da ih “nije doživio ni na koji način” te da ono što se događa u Srbiji nema nikakve veze s Hrvatskom.

„Želimo da sve zemlje u našem okruženju budu stabilne, da nema nasilja, da rješavaju probleme na demokratski način”, poručio je.

Izjavu srbijanske premijerke Ane Brnabić koja je genocid u Srebrenici nazvala nesporazumom Plenković je ocijenio promašenom. „Govoriti o najstrašnijem zločinu koji se dogodio nakon Drugog svjetskog rata u kategorijama nesporazuma mislim da je politički pogrešno, krivo i krajnje neprimjereno”, kazao je Plenković.

Ucitavanje vijesti

Politika

Jandroković: Nije točno da je HDZ primio donacije od tvrtki koje su dobile pomoć

Published

on

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković demantirao je u ponedjeljak medijske navode da je HDZ primio donacije od tvrtki koje su dobivale pomoć u sklopu mjera zbog epidemije koronavirusa, a najavio je i kako će  konstituirajuća sjednica Sabora biti idući tjedan.

„Radi se o informaciji koja nije točna. Te donacije uplaćene su najkasnije do 12. ožujka, prije nego se išlo u zatvaranje i primjene mjera za pomoć gospodarstvu. Nakon 12. ožujka nismo primili niti jednu donaciju odnosno primili smo neke donacije ali smo ta sredstva onda vratili u državni proračun, otprilike 70 tisuća kuna”, izjavio je Jandroković uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Dodao je i kako su “te donacije uplaćene prije nego što se uopće dogodila situacija s COVID-om”, poručivši kako u tom trenutku nisu mogli znati što će se događati kasnije.

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a Jandroković bi trebao biti razriješen s mjesta glavnog tajnika stranke, a na njegovo  mjesto trebao bi biti imenovan njegov dosadašnji zamjenik i državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Krunoslav Katičić.

U potpunosti se posvetiti funkciji predsjednika Sabora

Jandroković ističe kako će se “sada 100 posto posvetiti poziciji predsjednika Hrvatskog sabora” te da mu je drago što će po drugi put biti u prilici biti na toj poziciji.

„Bilo je zahtjevno i izazovno paralelno obnašati dužnost predsjednika Hrvatskog sabora i glavnog tajnika HDZ-a, s ponosom gledam na protekle četiri godine i svojem nasljedniku želim uspjeh”, poručio je.

Konstituirajuća sjednica Sabora, najavio je, trebala bi se održati 22. srpnja, ukoliko ne bude žalbi na izbore u Raši, i  to u zgradi Hrvatskog sabora vodeći računa o epidemiološkim mjerama.

Izrazio je također nadu da će se oporbeni čelnici odazvati pozivu premijera Andreja Plenkovića na sastanak ocijenivši taj njegov potez razboritim pokušajem i gestom dobre volje.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije