Povezite se

Politika

NHR, HSP i GO predstavili političku platformu “Desna liga”

Objavljeno

-

Potpisan je koalicijski sorazum i predstavljena politička platforma pod nazivom "Desna liga“ koju čine političke stranke Neovisni za Hrvatsku, Hrvatska stranka prava i Generacija obnove. Na slici Bruna Esih (S)(Neovisni za Hrvatsku), Karlo Starčević (L)(Hrvatska stranka prava) i Frano Čirko (D)(Generacija obnove).

Neovisni za Hrvatsku (NHR), Hrvatska stranka prava (HSP) i Generacija obnove (GO) potpisali su u utorak koalicijski sporazum i predstavili političku platformu pod nazivom “Desna liga” te poručili biračima da su autentična desnica koja na izbore izlazi s autentičnim ljudima.  

“S ovim izlaskom na izbore, Desna liga će ponuditi autentične ljude i program autentične desnice”, rekla je predsjednica NHR-a Bruna Esih na konferenciji za medije.

To je program zaštite nacionalnih interesa, navodi, prvenstveno u vidu zaštite granica, očuvanja hrvatske kune, energetske neovisnosti, zaštite života od začeća do prirodne smrti i zaštite institucija braka i obitelji.

Program uključuje i drastično smanjivanje broja poreza i njihovih stopa te poticanje poduzetništva s ciljem smanjenja broja nezaposlenih u javnom sektoru i održanja mirovinskog sustava.

Esih je istakula da ova koalicija nije “prigodno sklepana”.  NHR s HSP-om prijateljski dugo surađuje, formalno od europarlamentarnih izbora. Vezano za suradnju s GO, rekla je da se već dugi niz mjeseci između GO-a  i Kluba mladih NHR vode razgovori.

“Da nije bilo ove višemjesečne strahovlade gospode Božinovića i Beroša, ti bi razgovori po planu bili već sada puno konkretniji, odnosno GO bi pristupila NHR-u, a mi bismo ih s ponosom primili”, poručila je, dodavši da je GO u zainteresiranoj javnosti, poglavito među mlađom populacijom, naišla na vrlo dobar odjek i rezultate.

Esih je potvrdila da će na parlamentarnim izborima biti u desetoj izbornoj jedinici. U ovom trenutku joj je teško govoriti o broju mandata kojeg očekuju, ali vjeruje da će koalicija ući u Sabor te ističe da nisu spremni prodavati svoje obraze, poštenje, stavove i ciljeve zbog mandata. 

Čirko: Razlikujemo se prema čvrstim političkim načelima

“Ključna stvar koja nas razlikuje od ostatka političke scene, a pogotovo one nominalno desne, jesu naša čvrsta politička načela te jasni, konkretni i dosljedni politički stavovi”, poručio je predsjednik GO-a Frano Čirko. 

To znači, dodaje, da za njih porezno rasterećenje rada i reforma javne uprave znači potpuno ukidanje poreza na dohodak i ostalih “nepotrebnih” nameta, ali i drastično smanjenje rashodovne strane državnog proračuna kroz prebacivanje svog viška radne snage iz državnog u privatni sektor te okrupnjavanje općina, gradova i županija na minimalan potreban broj. 

Zaštita granica za njih znači uvođenje potpune kontrole nad svojim granicama po uzoru na susjednu Mađarsku, pa i fizičkim barijerama ako je potrebno. Protive se uvozu niskoobrazovane radne snage, a zalažu se za zadržavanje hrvatske kune kao službene valute te se, istaknuo je Čirko, protive strategiji Europske komisije o uvođenju zajedničkih europskih poreza, proračuna i fiskalne unije.  

Vezano za energetsku neovisnost, Čirko je ocijenio da je riječ o “prodavanju magle” ako se ne zalažu za postizanje neovisnosti o euro-azijskim “dilerima plina” kroz žurni dovršetak LNG terminala na Krku i gradnju plinovoda s partnerima iz inicijative Tri mora. Također smatra da se problem uvoza električne energije ne rješava kupnjom preplaćene struje od neefikasnih privatnih vjetroelektrana nadomak Knina, već pokretanjem gradnje ozbiljnih postrojenja.

Smatra da pozivanje na konstitutivnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, bez zalaganja za uspostavu zasebne hrvatske federalne jedinice u BiH za njih znači izrugivanje s konstitutivnosti hercegbosanskih Hrvata. Nadalje, istaknuo je, da će se zalagati za zakonsku zabranu “ubijanja nerođene djece” te ukidanje SDP-ovog “kukavičjeg jajeta” pod nazivom istospolno životno partnerstvo. 

“Kao što vidite, mi u ovu izbornu utrku ne ulazimo s namjerom da pričamo viceve i pjevamo slatke pjesmice. Nemamo sumnjivu prošlost koju sakrivamo i koje se stidimo, nemamo ni sumnjive donatore, ni skrivene poslovne interese. Imamo konkretne i dosljedne političke stavove, jasnu viziju kako ih ostvariti te čvrstu namjeru da od njih ne odstupamo”, poručio je Čirko. 

Starčević: Jedini ne nosimo hipoteku prošlosti

Predsjednik HSP-a Karlo Starčević ocijenio je da je njihova koalicija jedina hrvatskoj političkoj sceni koja ne nosi hipoteku prošlosti.

“Ova koalicija želi promijeniti nakaradni društveno-politički sustav koji je kontaminiran i koji je kontaminirao cjelokupnu Hrvatsku. Zbog toga bježe mladi, a oni koji ostaju i misle svojom glavom, danas su u Hrvatskoj bespomoćni”, rekao je.

Biračima je poručio da ih nikada nisu iznevjerili, ni pogazili svoju riječ te da s “Desnom ligom” nemaju samo alternativu, već rješenje za Hrvatsku. 

Politika

Izbori: Škorin DP dotjerao izvješće, dobiva 2, 2 milijuna kuna naknade

Published

on

Na račun Domovinskog pokreta Miroslava Škore ovih će dana ‘sjesti’ 2, 2 milijuna kuna naknade za troškove nastale na srpanjskim izborima za Hrvatski sabor.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je, naime, kako je ta stranka kompletirala svoje završno financijsko izvješće čime su se stekli uvjeti da od države dobije naknadu koja joj pripada.

Stranka je završno izvješće dopunila podacima o 56.783 kuna prihoda, te gotovo 65 tisuća kuna troškova.

DP, koji je na izbore išao da Hrvatskim suverenistima, Blokom za Hrvatsku, Hrvatskom konzervativnom strankom, Hrastom i Strankom umirovljenika, osvojio je 16 zastupničkih mandata, a kako za svako država daje naknadu od 135 tisuća kuna ukupno mu pripada nešto manje od 2, 2 milijuna kuna.

Sulejmani dobiva naknadu, čeka se još SDA-H

Svoje izborne račune ‘dotjerao’ je i Idris Sulejmani, kandidat za zastupnika pet manjina (albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske) pa će mu na račun ‘sjesti’ 20.250 kuna.

Sulejmani nije uspio ući u Sabor, pet manjina ponovno će zastupati Ermina Lekaj Prljaskaj, no Sulejmani ima pravo na naknadu jer je kao kandidat manjina koje čine manje od 1,5 posto stanovništva Hrvatske, osvojio više od 15 posto glasova u 12. izbornoj jedinici.

Svoje račune još treba ‘dotjerati’ Stranka demokratske akcije Hrvatske (SDA-H), ako to učini dobit će naknadu od 20.250 kuna, a DIP će moći  zatvoriti financijsku stranu izbora održanih 5. srpnja.

Na tim su izborima sudjelovale 54 stranke, koalicije i kandidata, no samo njih 18 ima pravo dobiti od države naknadu troškova, ukupno 20, 3 milijuna kuna.

Iznos koji su svi sudionici izbora potrošili na promidžbu dvostruko je veći od iznosa za naknade, riječ je o gotovo 44 milijuna kuna.

 

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenkovićev plan protiv korupcije

Published

on

Radna skupina za izradu nove strategije borbe protiv korupcije započet će s radom kroz petnaestak dana, a sama strategija trebala bi biti napisana do konca godine, piše u ponedjeljak Jutarnji list pozivajući se na Ministarstvo pravosuđa.

Paralelno s time, Vlada kreće u izmjene nekoliko zakona – mijenjat će se Zakon o kaznenom postupku, Zakon o Vladi, Zakon o Uskoku, Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o proračunu i Zakon o zviždačima.

“Osnovna ideja je na tragu već postojeće Strategije borbe protiv korupcije, ali ćemo značajno pojačati prevenciju protiv korupcije te podizanje svjesnosti u društvu o štetnosti korupcije kao društveno neprihvatljivog ponašanja.

Što se tiče izmjena Zakona o kaznenom postupku, treba naglasiti daje taj zakon donesen 2008., da je u međuvremenu bilo desetak izmjena, da je svaka od njih unosila određenu konfuziju te da je Ustavni sud u nekoliko svoj ih odluka ukidao pojedinačne odredbe tog zakona.

Formirat ćemo radnu skupinu u koju ćemo uključiti i odvjetnike praktičare, suce, državne odvjetnike i akademsku zajednicu, da vidimo zapravo što se u tih 12 godina sa svim tim izmjena zakona postiglo i da vidimo koje su to odredbe koje dovode do nepotrebnog produljivanja i odugovlačenja kaznenih postupaka.

Cilj nam je ubrzati proces tako da kompletni kazneni postupak završava u razumnom roku”, poručuju za Jutarnji list iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Dodaju da pod “razumnim rokom” podrazumijevaju da cijeli proces od podizanja optužnice do pravomoćne presude treba biti okončan unutar tri godine kažu.

Izmjenama Zakon o Vladi ukinut će se, poručuju iz Ministarstva, imunitet članovima Vlade za koruptivna kaznena djela (kaznena djela davanja i primanja mita, zloporaba položaja i ovlasti i slična djela) koja se gone po službenoj dužnosti, donosi Jutarnji list.

Ucitavanje vijesti

Politika

Radnička fronta: Ministar Ćorić laže o visokim otpremninama radnika Rafinerije Sisak

Published

on

Radnička fronta poručila je u nedjelju kako ministar Tomislav Ćorić laže da su otpremnine radnika Rafinerije Sisak 60 posto veće od prosječne otpremnine u RH, a radnike su pozvali da se ujedine i organiziraju prosvjed ispred Vlade na Markovom trgu.

Radnici su nam dostavili i dokument iz kojeg je vidljivo kolike su otpremnine ponuđene radnicima koji imaju status branitelja, dok su radnicima koji nemaju status branitelja otpremnine već odavno smanjene i svedene na maksimalni iznos od 18 plaća, stoji u priopćenju.

Mnogi radnici s liste za otkaz imaju malu djecu, neki i bolesnu, mnogi su u stambenim kreditima, dosta ih je i oboljelo na radnom mjestu u toj istoj Rafineriji, a sad im pored otkaza hoće smanjiti i otpremnine i to u zadnji tren, za 30 do 60 posto. Hrvatska se Vlada u suradnji s Molom hoće riješiti 250 radnika za sitne novce da bi Uprava, menadžeri, direktori i upravitelji pogona na tome zaradili ogromne iznose koji su poslovna tajna.

Ispada tako da su radnici prije devet godina i to poduzeća koje je bilo jedan od najvećih dužnika državi dobili veće otpremnine nego što bi ih trebali dobiti danas radnici Rafinerije. S tim da su njima tada uzete u obzir sve godine staža.

To su radnici Ine koja je u hrvatski proračun samo po stavki dividende za 2018. godinu uplatila 560 milijuna kuna, a za 2019. godinu 279,2 milijuna kuna, da ne govorimo o svim ostalim uplatama kroz poreze, prireze, za zdravstveno i mirovinsko osiguranje i tko zna još kakve sve ne stavke, milijarde su u pitanju.

U dokumentu koji smo dobili od radnika vidi se da udruga branitelja organizira u ponedjeljak 21. rujna, u 12 sati, ispred Doma Rafinerije nafte u Sisku okupljanje i referendum po pitanju otpremnina. Ostaje nam da vidimo s kojim lažima će pred radnike izaći sindikati, u petak nakon sastanka s upravom. To su isti sindikati koji su bez ikakvih referenduma pristajali na smanjenja materijalnih i nematerijalnih prava radnika sve ove godine, navode u priopćenju.

Pozivamo radnike da se ujedine i da organiziraju prosvjed ispred Vlade na Markovom trgu. Stanimo na kraj vladinim malverzacijama, klijentelizmu, povlaštenim elitama koje dobivaju pomoć u korona krizi, dok se radnom čovjeku upućuje otkaz i smanjuje plaća, poručili su iz Radničke fronte.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije