Nezavisni seljaci Hrvatske za legalizaciju kanabisa

Zagreb, 9.2.2019 - Konferencija za novinare stranke Nezavisni seljaci Hrvatske. Na konferenciji je predstavljen novi logo te stranke i nova politička platforma koja će se temeljiti na legalizaciji marihuane. Na slici Antun Furjan i predsjednik stranke Mato Mlinarić. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Nezavisni seljaci Hrvatske (NSH) založili su se u subotu u Zagrebu za legalizaciju kanabisa, i u medicinske i u rekreativne svrhe, jer to, kako smatraju, može imati pozitivan učinak na razvoj poljoprivrede i sela, ali i na industriju i turizam.

 Predsjednik NSH Mato Mlinarić ustvrdio je na konferenciju za novinare na zagrebačkoj tržnici Dolac, kako konzumacija kanabisa ne stvara ovisnost, a biljka ima ljekovita svojstva za razliku od duhana i alkohola koji su legalni, a koji dokazano uzrokuju ovisnost i štetni su po ljudsko zdravlje. 

 “Od marihuane nitko nije umro, a od duhana i alkohola koji su uređeni zakonom ljudi svakodnevno umiru i oboljevaju”, izjavio je Mlinarić

 Drži da bi legalizacija kanabisa u Hrvatskoj utjecala na intenziviranje poljoprivredne proizvodnje jer je riječ o visoko dohodovnoj kulturi koja je isplativija za uzgoj od tradicionalnih poljoprivrednih kultura. Smatra kako bi to dovelo do povećanja poreznih prihoda države dok bi se najbrži utjecaj vidio u turizmu.

 Kao primjer mogu poslužiti države koje imaju legaliziran kanabis od kojega prihoduju velika sredstva, rekao je. 

 Mlinarić je stoga pozvao ostale stranke i udruge da im se pridruže u kampanji, a hrvatsku Vladu da razmisli o donošenju zakona o legalizaciji kanabisa.