Nezamjenjiva uloga ATJ Lučko u Domovinskom ratu

Zagreb, 07.09.2020 - Obilježavanje 30. obljetnice osnutka najelitnije jedinice hrvatske policije Antiterorističke jedinice Lučko (ATJ) Lučko. Na fotografiji polaganje vijenaca za poginule i umrle pripadnike. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice osnutka najelitnije postrojbe hrvatske policije  Antiterorističke jedinice Lučko, polaganjem vijenaca za poginule i umrle pripadnike u ponedjeljak je počast odao potpredsjednik Vlade ministar Božinović istaknuvši njenu nezamjenjivu ulogu.

 

Počast su također odali i članovi obitelji poginulih pripadnika ATJ Lučko.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako je ATJ Lučko imala nezamjenjivu ulogu u Domovinskom ratu, formirana je na njegovim samom početku, štitila je javni red i mir, ali i javne državne dužnosnike u prvim danima stvaranja neovisne hrvatske države.

Ta je postrojba obavljala najteže i najodgovornije zadaće u svim važnim operacijama tijekom Domovinskog rata i nema gdje njezinih pripadnika nije bilo. Čast mi je i privilegija što im mogu zahvaliti na svemu što su učinili tijekom Domovinskog rata i čine danas. Oni su prva postrojba koja se angažira kada je u pitanju zaštita neovisnosti ili rješavanje ozbiljnih sigurnosnih izazova po mir i sigurnost u Hrvatskoj, istaknuo je Božinović.

Poručio je  kako je danas prigoda da ih se prisjetimo i odamo im dužnu počast i zahvalu i obećamo da ih nikada nećemo zaboraviti.

Nakon obilaska novouređene streljane i teretane u bazi ATJ Lučko, Božinović je izjavio novinarima da mu je kao ministru od prvog dana bilo jasno kako u tu postrojbu treba ulagati.

U protekle 3 godine uloženo je više od 97 milijuna kuna, investicije su dovršene iako je situacija s koronakrizom sve malo usporila, no nije nas zaustavila i sve planirano je dovršeno, naglasio je Božinović.

Pomalo je bilo i neprimjereno da je takva postrojba na neke objekte čekala tako dugo, no od prvog smo dana zauzeli stav da je na njima da rade svoj posao, a što se tiče Ministarstva i Ravnateljstva policije , na nama je da im stvorimo sve odgovarajuće uvjete kako bi mogla djelovati na najvišoj profesionalnoj razini i u buduće, dodao je.

Zadovoljstvo mi je vidjeti da su hrvatski specijalci opremljeni od glave do pete potpuno novom opremom, balistikom i oružjem na temelju njihovih vlastitih preporuka  i zahtjevima, jer oni najbolje znaju što im je potrebno, jer detalji u opremi i naoružanju može utjecati na učinkovitost ispunjenja zadaća, rekao je ministar.

 

ATJ Lučko na razini europskih i svjetskih specijalnih policijskih postrojba

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina poručio je da legendarna postrojba ATJ Lučko zaslužuje da se stalno u nju ulaže i neki objekti kako što je, primjerice, streljana nisu obnavljani više od 10 godina tako da zahvaljujemo na poboljšanju radnih uvjeta na njezinu 30.obljetnicu osnutka.

ATJ Lučko je sudjelovala svim važnijim operacijama, ali i manjim u Domovinskom ratu od Pakraca i Plitvica do Oluje, naglasio je Milina.

Zapovjednik ATJ Lučko Mate Bilobrk  rekao je kako su sada na razini europskih i svjetskih specijalnih policijskih postrojba – od naoružanja, balističke zaštite, voznog parka do objekata kao što su streljana i teretana. Postrojba smo koju je uvijek krasilo domoljublje i vjernost domovini i njezino srce je oduvijek bio čovjek, i uz opremljenost smo na razini najelitnih postrojbi u svijetu, poručio je Bilobrk.

Predsjednik Udruge ATJ Lučko 1990. Darko Lotring rekao je kako je izuzetno ponosan što je duh iz 90-tih i dalje prisutan u sjedištu postrojbe, što se gradi i radi na temeljima koji su tada postavljeni.

Naglasio je da kako je rasla agresija na Hrvatsku tako je rasla i snaga postrojbe, i kada je agresija bila najjača i jedinica je bila najjača. Svi izazovi koji su pred nas bili postavljeni smo uspješno odradili, a tako je i danas, zaključio je Lotring.