Nezakonite smjene i mobing u istarskoj policiji

Dvojica policajaca Policijske uprave istarske dobila su sudske procese u kojima su dokazali da se načelnik istarske policije Dragutin Cestar prema njima ponašao diskriminirajuće. Zbog dokazanog mobinga država im mora isplatiti odštetu. Sudovi su utvrdili i da su smjene u policiji koje su se dogodile 2012. bile nezakonite, te da rukovodeći kadar istarske policije godinama djeluje nezakonito.

Policajac Josip Laušin svakodnevno dolazi na posao na kojem ne dobiva radne zadatke. Unatoč tomu što je u nekoliko sudskih i upravnih postupaka presuđeno u njegovu korist, i dalje je u nemilosti nadređenih. Kaže kako je frustriran, načelnik ga ne vraća na radno mjesto i ne kontaktira ga – ono što je bilo prije, ponavlja se. Laušin smatra kako se radi o “političkoj motivaciji” nakon što je početkom godine dobio presudu vezano za sudsku tužbu za mobing koji se dogodio tijekom smjena u policiji nakon promjene državne vlasti početkom 2012.

Iz PU istarske tvrde da su se pri smjenama držali smjernica MUP-a kojim je tada upravljao Ranko Ostojić. “Odnos načelnika PU istarske nije bio osobno ni politički motiviran, nego je proistekao iz postupanja sukladno izvršnom rješenju MUP-a. Josipu Laušinu je do donošenja rješenja koje je u nadležnosti MUP-a omogućeno obavljanje poslova u okviru njegove stručne spreme”, stoji u njihovu priopćenju.

Da sve bude gore, država će, osim odštete za mobing, Laušinu i drugim policajcima, zbog nezakonitih smjena isplatiti i razliku u plaći za razdoblje od pet godina. Naravno, sa zateznim kamatama. Budući da su cijelo vrijeme za njihov posao plaću primale druge osobe, to će na kraju MUP koštati dvostruko.

Osim što ćemo zbog političkih obračuna u policiji iz proračuna platiti stotine tisuća kuna – dodatni je problem što je rukovodeći kadar u PU istarskoj već godinama postavljen na temelju privremenih naloga, što je protivno propisima.

S problemom nezakonitih naloga na koji je upozorila i upravna inspekcija – upoznati su i u Ministarstvu iz kojega je stigao odgovor: “Analizirali smo postojeće stanje i radimo na tome da se pronađe neko rješenje i da se napravi korektiv u tom smislu”.

Tvrde da će se problem nepropisnog imenovanja rukovodećeg kadra riješiti odmah nakon natječaja za izbor novih policijskih čelnika koji je u tijeku. Istodobno, iz MUP-a su nam potvdili da, vezano uz odštete za mobing, protiv načelnika Dragutina Cestara neće podnijeti zahtjev za naknadu štete. (Dražen Majić/HRT)