Nevrijeme s olujnim vjetrom zahvatilo Istru, munje i kiša u Zagrebu

Foto: Dino Jelinić

Sukladno najavama, tijekom kasnog poslijepodneva i večeri Istru je zahvatilo jače nevrijeme sa zapada. Oko 15.30 sati prvi olujni sustavi ušli su s talijanskog kopna na otvoreno more gdje su, po svemu sudeći, još malo ojačali, piše Istramet.hr.

Sustav je talijanskoj obali donio jak vjetar i obilne oborine. Lokalno ima materijalne štete. Trenutno nema dojava o pijavicama ili tornadima koji se u posljednje vrijeme često javljaju u zaleđu Venecije, ali ogroman shelf cloud koji se protezao uzduž cijele zapadne obale donio je olujan vjetar, dok oborina za sada nema u većim količinama. U samo 10-ak minuta uslijed jakog vjetra valovitost mora se naglo povećala, stoga je stanje postalo poprilično opasno na cijelom području. Usprkos tome i dalje ima kupača!

Vjetar je s jugozapadnog i južnog smjera naglo okrenuo na zapadnjak i sjeverozapadnjak. Meteorološke postaje u Novigradu i Katunu Lindarskom zabilježile su udare do 83 km/h, a vrijedi izdvojiti i Poreč te Barban (80 km/h). U Novigradu je vjetar puhao brzinom od 76 km/h, dok je u Rovinju i Umagu bilo opasnog zapadnjaka s udarima do 62 km/h. Ukoliko je vjetar uzrokovao štete očekujte izvještaje u idućim objavama. Pale su i temperature u Istri. Nešto prije 19 sati u Pazinu je bilo 18 stupnjeva, a u Puli, Rovinju i Poreču 19 stupnjeva. U Umagu i Novigradu te Vodnjanu zabilježeno je 20 stupnjeva. Zagreb su prekrili crni oblaci koji su donijeli pljuskove, vjetar i munje.