Nevjerovatno: Pročitajte koji su političari, tajkuni, estradnjaci obožavali i stvarali Todorića

FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Koliko čovjek ima prijatelja spoznati može onda kada ga pogodi nevolja. Nevolja je po svemu sudeći sustigla i najmoćnijeg hrvatskog tajkuna Ivicu Todorića, koji je na sud u Londonu, koji se treba očitovati o njegovoj sudbini došetao tek u pratnji supruge Vesne, a posebno glasno odjeknule se riječi njegove odvjetnice Jadranke Sloković kako Ivica Todoriće vjerojatno neće imati novca za plaćanje jamčevine.

Bez dileme, svojim stilom života i poslovnim uzletom dinastija Todorić čije se carstvo osipa obilježila je suvremenu hrvatsku povijest. Premda Todorići vole reći kako su sami zaslužni za širenje koncerna Agrokor te da im država i politika nikada u tome nisu pomogli, podatci koji su tijekom sage s njime dospjeli u javnost, pokazali su upravo suprotno. Dobro je znano da su Todorići surađivali s pokojnim predsjednikom Tuđmanom, bivšim ministrom Borislavom Škegrom, ali i s nekadašnjim premijerom Ivom Sanaderom, piše Dnevno.hr

U aktualnoj Vladi, sjedi pak ministar financija Zdravko Marić za kojega se prema dokumentima koji su ‘procurili’ u medije tvrdilo da je znao sve o drami u Agrokoru te da je od javnosti krio istinu. Da politika i poduzetništvo u Lijepoj našoj idu ruku pod ruku da se iščitati već iz same biografije Ante Todorića, nekadašnjeg generalnog direktora Agrokombinata Zagreb, koji je krajem 60-tih i početkom 70-tih obnašao niz političkih funkcija te bio jedan od najmoćnijih ljudi u zemlji.

Otac Ante, bio je član CK SKH i zastupnik u Saboru, a s početkom Hrvatskog proljeća kreću poteškoće po njega, budući da je navodno bio povezan s financiranjem hrvatskih nacionalista. Zbog te stigme Todorić stariji završava na sudu, gdje je prvotno i osuđen, međutim Vrhovni sud presudu ukida pa je na koncu Ante Todorić robijao samo zbog gospodarskog kriminala i to četiri i pol godine mada mu je na početku dosuđena kazna u trajanju od 13 godina.

Svjedoci vremena reći će da se ni sin Ivica ne bi obogatio da nije bilo dobrih veza u vrhu HDZ-a, tih ratnih 90-tih. Prvo širenje Agrokora povezano je s kreditima Zagrebačke banke koja u to doba nije bila u inozemnom vlasništvu. Hrvatske institucije tu su priču poslale u zaborav, premda se radi o dva kredita od 6 i 80 milijuna maraka, za što je Todorić trebao kupiti zalihe kukuruza i pšenice.

Mediji su tada govorili o nalazu financijske inspekcije tvrdeći da je 49 milijuna maraka utrošeno nenamjenski, odnosno nije uloženo u ono za što je odobreno. Kredit se kao problem spominje i 1999. godine, kada država jamči za Agrokorove obveznice vrijedne 21 milijun kuna, kredit potpisuje još jedan političar, nekadašnji HDZ-ov ministar Borislav Škegro.

Kao svaki pravi poduzetnik Ante Todorić njegovao je prijateljske odnose s pokojnim Tuđmanom, a dobar kompanjon bio mu je i Branko Mikša koji je ministarsku fotelju zamijenio onom u upravi Agrokora.

I Damir Kuštrak, zamjenik ministra financija u Račanovoj vladi te se funkcije domogao transferom iz Agrokora. Bivši guverner Željko Rohatinski jedan je od svojevrsnih hrvatskih fenomena. Guvernerske fotelje domogao se iz Agrokora u kojega se opet vratio nakon što ga je sustigla afera s Todorićem.

Prije sedam godina rukovodeću poziciju u Zagrebačkom holdingu napustio je Slobodan Ljubičić, a od afera koje su ga od tamo ispratile sakrio se u Todorićevoj korporaciji.

Sada već kultni film ”Gazda’‘ prezentira još jedan skandalozan upliv politike u rast Todorićeva carstva, jer se u njemu objavljuje dokument o načinu na koji se ovaj domogao vlasništva nad zemljištem u Sv. Jani kod Jastrebarskog, gdje danas ima izvor i punionicu brenda Jana.

Jedan od dokumenata koji je u filmu prezentiran je i ugovor o prodaji gotovo 28 tisuća metara kvadratnih zemljišta na kojem je pozicioniran izvor, a koji je Jamnica kupila od Grada Jastrebarskog za smiješnih 195.839 njemačkih maraka. I u ”pšeničnu aferu” koja datira iz 95-te involviran je Todorić. Tada je, naime, iz robnih zaliha izvedeno 45 tisuća tona pšenice, a tvrtke koje su je čuvale prodale su pšenicu bez znanja države.

Agrokor je pak istu tu pšenicu otkupljivao i izvodio, a Vladimir Šeks kune se kako nije točno da nitko za ovaj skandal nije odgovarao zato što je Todorić u to doba bio HDZ-ov donator. Valja u priči o sprezi politike i poduzetništva spomenuti i način na koji se Ivica Todorić domogao vlasništva nad Kulmerovim dvorima.

Dvorac na obroncima Medvednice prije nacionalizacije pripadao je Ferdinandu Kulmeru čija je jedina nasljednica Barbara Kulmer godinama pokušavala sudskim putem doći do povrata vlasništva nad obiteljskom nekretninom. Barbarin otac hrvatski je slikar i posljednji vlasnik dvora u Šestinama, a plemićki posjed po okončanju Drugog svjetskog rata biva nacionaliziran da bi kasnije dvori bili dio imovine državnog poduzeća Astra pa Astra International, zatim Zane i Agrokora da bi ih na koncu preuzeo Todorić osobno. On na ruševinama dvora gradi novi dvorac registrirajući ga lažno kao hotel kako bi se izbjegla birokratska ograničenja. Zgodna je i lista onih koje je financirao Ivica Todorić u vrijeme kad je bio moćan.

Prema detaljima iz istrage, osim što su novac Todorići rasipali na luksuze, on se slijevao i na neobična sponzoriranja, poput primjerice onoga za portal Autograf osebujnog Drage Pilsela ili pak udruge Zviždač kojom predsjeda najpoznatija hrvatska ‘zviždačica’ Vesna Balenović.

Todorićeva kćer Iva Balent bliska je prijateljica s mnogim poznatim Hrvaticama. Koliko cijeni prijateljstvo svjedoči i Severinin rođendanski poklon, odnosno torba od 9000 kuna. Prisna je i s Marijom Cvitanović, vlasnicom salona za uređenje doma u Kaptol centru gdje je Iva znala potrošiti i preko nekoliko tisuća kuna opskrbljujući se ukrasima za dom.

Prisna je, tvrde dobro upućeni, Todorićeva miljenica i sa srpskim pjevačem Željkom Joksimovićem koji je pjevao na nizu sportskih i kulturnih manifestacija u njezinoj organizaciji. Primjerice, na umaškom teniskom turniru kojemu je zlatni sponzor bio Konzum ubrao je Joksimović honorar od 223 tisuće kuna.

U domu obitelji Todorić nerijetko su priređivane zabave na kojima su nastupali poznati hrvatski glazbenici, koji bi za noć zarađivali desetak tisuća eura. Todorić je osim Stavrosa, obožavatelj klape Intrade i popularnog Giannija, koji su nastupali u njegovu dvorcu, baš kao i brojni tamburaši. Ivičina supruga Vesna, obožavateljica je Miroslava Ilića, koji je također čest gost na njihovim obiteljskim proslavama.

Inače, kod Todorića su na zabave rado svraćali i brojni hrvatski političari, a gošća im je bila i Piruška Canjuga, ali i snaha poznatog ginekologa Asima Kurjaka – samozatajna Ana – družila se s Todorićima na feštama, jednako kao i stilistica Karla Kaić. U uskom krugu najbližih Ivinih prijateljica nalazi se i Daniela Gajski, čiji je otac Božo Crnjac vlasnik tvrtke „Splendid“ koja posjeduje i poznate zagrebačke restorane „Okrugljak“ i „Dubravkin put“, piše Dnevno.hr