Povezite se

Turizam

Nevjerovatno: Počeli naplaćivati hladovinu, što slijedi dalje ? Koliko sat zraka ???

Objavljeno

-

Strava, jednostavno tako bi se moglo opisati “gulenje kože” turistima u našim turističkim mjestima diljem Jadrana. Hrvatska još nešto takvo nije doživjela, turisti u šoku, službene bilance o broju gostiju vrište da smo u plusu, iznajmljivači plaču da su im apartmani prazni, a ugostitelji jadikuju na pdv i porezna opterećenja.

Naplaćuje se sve što se stigne. Nekad je bilo normalno da se za korištenje javnog wc-a plati 3-4 kn, no danas, poglavito u pojedinim turističkim središtima javni wc, ako se uspije pronaći, morate platiti oko 10 kn, bez razlike bila mala ili velika “potreba”. Nerijetko se većina onih koji su došli na odmor zapita da li uopće jesti prije izlaska iz sobe ili apartmana, jer bi četveročlanu obitelj u slučaju potrebe odlaska na javni wc mogao koštati više nego doručak ili ručak.

Godišnji odmor, ako se uopće tako može nazvati, ne završava na ovom, jer dok su nekad turisti dolazili nasmijanog lica ne obraćajući pažnju na cijene danas se stvaraju redovi prilikom kupovine bilo čega, jer gosti pomno izračunavaju koliko što košta, da nebi slučajno kuglicu sladoleda platili 30 ili 40 kn.

Puni restorani, vesela lica obitelji koji su na večerama, ručkovima ili kavi, sve je rijeđa slika diljem obale. A kako i nebi bila kad se prije naručivanja hrane ili pića nerijetko cjenik pomno pregledava po 30-tak minuta. Ako strani turisti iskazuju negodovanja cijenama u pojedinim turističkim središtima možete tek zamisliti kako sve to proživljava običan hrvatski čovijek koji je od svoje “bijedne” plaće odlučio odvesti obitelj da se okupa u moru i provede tjedan dana na tkz. godišnjem odmoru.

Budimo realni, zar je u ovoj našoj državi pohlepa, nekontrolirano divljanje cijena došlo do toga da doživljavamo šokove, nevjerice, i po povratku sa godišnjeg da moramo pribjeći korištenju antidepresiva ?!

Kako objasniti da na našem divnom Jadranu, u sasvim običnom ugostiteljskom objektu, koji si je priljepio naziv “elitniji”, da bi pojeli dva jaja morate platiti 180 kn ?! Kakva su to jaja, od zlatne koke, nojeva jaja, jaja od slona, ili jaja koju je vlasnik restorana kupio po 1,5 kn. Prženi kruh, ili modernije tost 120 kn, kava u nekim kafićima 45 kn, komad pizze 40 kn, bočica vode na plaži 35 kn, ima i pive (hladne) čak i na plaži ali za nju trebate iskeširati 50 kn. Budite sretni ako negdje ugrabite pizzu po 100 kn, a ostalim cijenama da i ne spominjemo iznose. O iznajmljivanju ležaljki, suncobrana nemojte ni razmišljati, koštat će vas kao da ležite na “čavlima”, no budite spremni da će vas odrapiti ako negdje pokušate staviti i opružiti se na vlastitom ručniku.

Kuda je otišao ili kuda kreće hrvatski turizam mnogi su itekako osjetili, no istini za volju ne leži sva ugostiteljska nepodopšina u vlasnicima restorana, trgovcima i onima koji nastoje zaraditi i svoju “koricu kruha” tijekom sezone. Porezni “harač” uništava većinu privatnika, nema više ničega na što se ne plaća porez, iako je država na “aparatima za preživljavanje” treba se upitati na kojim su onda aparatima obični radnici ili ugostitelji, trgovci…

U restoranu, kafiću, hotelu više ne možete dobiti čašu vode, vodu vam serviraju u bočici uz priloženi račun od 20 do 40 kn, a o parkiralištima u našim elitnim turističkim mjestima da i ne govorimo.

Istine radi, ugostitelj je, međutim nerijetko, primoran staviti toliku cijenu jer su primjera radi u pojedinoj hrani koja se poslužuje sastojci za 30 posto skuplji negoli nekom vlasniku ugostiteljskog objekta u Rijeci ili Zagrebu. Stoga, mnogima nije jasno da još ništa nismo naučili na primjeru Grčke i Turske koje su prvo snizile PDV na ugostiteljstvo.

Cijene lete u nebo, naplaćuje se sve što se stigne. Neće čuditi da se uvede i plaćanje šetnje po ulicama nekog grada, jer ako se počela naplaćivati “hladovina” na nekim plažicama neće iznenaditi ako negdje u prolazu zateknemo i cjenik po kojem se naplaćuje zrak po satu ili po minuti.

Nacionalno/D.Prša

Turizam

Ostojić – Svaki pet Nijemac kaže da će na more – nadamo se k nama

Published

on

“Vjerujem da u ovoj sezoni možemo računati na goste iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Mađarske, Češke i Poljske jer je hrvatska epidemiološka situacija među najboljima na Mediteranu”, poručio je u razgovoru za Jutarnji list direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Nakon što je ministar turizma Gari Cappelli iznio plan otvaranja ljetne turističke sezone koji predviđa da će do kraja svibnja putovanja biti olakšana za Sloveniju, Austriju, Madarsku, Češku i Slovačku, a u lipnju za Njemačku i Poljsku, Ostojić je iznio plan otvaranja turističkih objekata, navodi dnevnik.

“Prošle godine smo iz tih zemalja ostvarili oko 60 posto ukupnog prometa. Objavljena je analiza kako je 19 posto Nijemaca spremno otići na ljetovanje izvan Njemačke – nekome to može zvučati malo, ali to je 15,5 milijuna! A kamo će ići? U racionalnoj analizi godišnjih odmora, a Nijemcima se ne može spočitnuti pomanjkanje racionalnosti, Hrvatska sa sjajnom epidemiološkom situacijom prvi je logičan izbor, sigurna autodestinacija. Nemamo baš puno vremena, moramo biti puno aktivniji nego što jesmo ijasno staviti do znanja kakav nam je režim putovanja i naš plan. Grčka i Portugal su to već učinili”, tvrdi Ostojić.

Optimizam temelji na činjenici da se novi slučajevi zaraze pojavljuju samo sporadično te da Hrvatska ima naj manji broj zaraženih u Europi. “Hrvatski zdravstveni sustav kapacitetima je spreman za pravodobnu reakciju u slučaju pojave virusa”, kaže Ostojić. No, upozorava da se granice ne trebaju otvarati po svaku cijenu: “Trebamo paziti da si ne zabijemo autogol i ne ugrozimo ono što smo mukom stvorili posljednjih mjeseci: da budemo poželjna destinacija”, donosi Jutarnji list.

Ucitavanje vijesti

Turizam

Cappelli: Hrvatska će imati kontrolirani turizam

Published

on

Hrvatska će u idućem razdoblju imati kontrolirani turizam, a gosti će ispunjavanjem web aplikacije prolaziti granice u nekoliko sekundi, bez čekanja, najavio je u petak ministar turizma Gari Cappelli na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

”Gosti neće morati čekati na granici, već će ispunjavanjem web aplikacije unaprijed prolaziti granice u nekoliko sekundi.  Do 28. svibnja ćemo imati aplikaciju na temelju platforme koja se prije koristila kao dozvola. Na prvom mjestu nam je da znamo što turiste očekuje kad dolaze u Hrvatsku”, kazao je Cappelli.

Ministar turizma je naglasio da se hoteli ponovno otvaraju, ovisno o mogućnostima i dolasku turista te da za strane turiste već postoje objašnjenja na engleskom jeziku za sve segmente turizma.

Cappelli je precizirao da te obavijesti uključuju ponašanje u hotelu pri dolasku, beskontaktne rezervacije hotela te odlaske u bazen ili na plažu. ”Turisti koji dolaze ne mogu reći da ne znaju kako se ponašati u Republici Hrvatskoj”, dodao je.

Cappelli je izvijestio da je dio turista koji su ranije otkazali rezervacije ponovno rade rezervacije za lipanj i da je Njemačka u dogovoru s ministrima svih zemalja Europske unije izrazila želju da od 15. lipnja dozvoli dolazak građana na more. Isti datum vrijedi i za Poljsku, dodao je.

”S trećim zemljama sve ovisi o dogovoru na razini EU. Mi pokušavamo poštivati protokol koji je dogovoren na razini EU, ali i poštovati bilateralne dogovore kao što smo imali sa Slovenijom”, rekao je Cappelli.

Pritom se zahvalio slovenskim i hrvatskim službama koje su uspjele stvoriti sigurnu zonu kako bi sve veći broj slovenskih turista dolazio u Hrvatsku.  

(Hina) 

Ucitavanje vijesti

Turizam

Plitvice: Za ovaj vikend rasprodane ulaznice po promotivnoj cijeni

Published

on

Sve ulaznice za Plitvička jezera za ovaj vikend su rasprodane jer je riječ o svibanjskim promotivnim cijenama i o ograničenom broju ulaznica zbog protuepidemijskih mjera, potvrdio je ravnatelj Nacionalnog parka Tomislav Kovačević.

Kako je u petak za Hinu rekao ravnatelj Nacionalnog parka Plitvičkih jezera Tomislav Kovačević, uobičajeni broj posjetitelja do deset tisuća na dan sada je ograničen na 5500, te je brodska linija kraća, a turističkog vlaka nema.

„Mislimo da su time stvoreni uvjeti da se nigdje ne stvaraju gužve i da posjetitelji međusobno mogu održavati siguran razmak. Upravo će nam sutrašnji dan biti test kako će to funkcionirati. Znamo da broj od 5500 posjetitelja u običnim uvjetima ne bismo ni osjetili, ali sada treba vidjeti kako će to funkcionirati u skladu s epidemiološkim uvjetima“, rekao je Kovačević.

Naime, Plitvice su u uvjetima pandemije bile zatvorene do 11. svibnja. Od tada do 24. svibnja je promotivno je razdoblje u akciji „Proljeće na Plitvicama“ tijekom kojega ulaznica stoji 50 kuna za odrasle, 30 za studente i 25 kuna za djecu u dobi od sedam do 18 godina, a za mlađe od sedam godina ulaz je besplatan.

Bez obzira na to što su sve ulaznice rasprodane, Nacionalni park Plitvička jezera uz ovakve cijene, prihvatljive građanima, ne bi mogao živjeti od domaćeg turizma. Kako je rekao Kovačević, to nije moguće, pogotovo ne uz cijene kakve su ovog svibnja jer je riječ o velikom kompleksu koji traži velike prihode. Zato će cijena za odrasle od 25. svibnja biti 90 kuna, od 19. lipnja 200 kuna, a od 13. srpnja 300 kuna, dodao je.

„Vidimo da se pandemija smiruje, otvaraju se granice i mi, kao autodestinacija za mnoge europske zemlje, očekujemo da će turisti doći. Naši su posjetitelji inače 96 posto stranci i oni mogu podnijeti naše cijene jer znaju da smo mi svjetska destinacija“, rekao je Kovačević i dodao kako vjeruje da će i ovogodišnja turistička sezona „biti sasvim dobra“.

Ognjen Borčić, glasnogovornik NP Plitvička jezera

Glasnogovornik Ognjen Borčić je rekao da je prijašnjih proljeća praksa bila jedan promotivni tjedan u travnju, a sada su dva tjedna u svibnju, te da je golem interes građana.

„Mi inače imamo 96 posto stranaca, a sada nas raduje da je obratno, oko 96 posto su domaći posjetitelji“, rekao je Borčić i objasnio da su za subotu i nedjelju rasprodani, ali od 18. do 24. svibnja ulaznica još ima, također po 50 kuna za odrasle.

Podsjetio je posjetitelje da se ulaznice kupuju na e-Ticket sustavu Nacionalnog parka, i to tako da se odabere datum, sat posjeta i željeni ulaz najmanje jedan dan prije željenog dolaska.

To znači, dodao je Borčić, da se na ulazu neće trebati čekati ni minute.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije