Netanyahu rekao Putinu da je Sirija odgovorna za rušenje ruskog zrakoplova

EPA

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u utorak u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kazao da je za rušenje ruskog zrakoplova odgovorna Sirija te je ujedno izrazio tugu zbog pogibije ruskih vojnika.

“Premijer Netanyahu je izrazio tugu zbog pogibije ruskih vojnika i kazao da je za rušenje zrakoplova odgovorna Sirija”, priopćio je premijerov ured.

Netanyahu je, glede Sirije, također naglasio važnost kontinuirane izraelsko-ruske suradnje po pitanju sigurnosti i podsjetio da je ta suradnja u protekle tri godine spriječila mnoge gubitke na obje strane.

Premijer je ponudio da u Moskvu otputuje zapovjednik izraelskog ratnog zrakoplovstva i predoči rezultate istrage o tom incidentu. Netanyahu je ponovio da se Izrael protivi iranskoj vojnoj nazočnosti u Siriji te da je odlučan u sprečavanju transfera libanonskoj šijitskoj skupini Hezbolah.

O rušenju ruskog zrakoplova se oglasio i američki državni tajnik Mike Pompeo i kazao da se radi o “nesretnom” incidentu i podsjetniku da je potrebno pronaći “trajno, miroljubivo, političko rješenje stanja u Siriji. (H)