Netanyahu ponovno brani izraelsku reakciju na prosvjede u Gazi, okrivljuje Hamas

Hina/EPA

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovno je u utorak, u intervjuu za CBS, branio izraelsku reakciju na prosvjede u Pojasu Gaze i okrivio za nasilje Hamas koji vlada tim područjem.

“Oni guraju civile, žene, djecu, pred metke kako bi imali žrtve. Mi pokušavamo minimalizirati žrtve. Oni pokušavaju izazvati žrtve kako bi izvršili pritisak na Izrael, što je strašno”, rekao je, po transkriptu izvadaka iz intervjua. Cijeli intervju bit će emitiran u utorak navečer.

U sukobima u ponedjeljak poginulo je 60 Palestinaca, uključujući osmomjesečnu djevojčicu koja je umrla od suzavca koji je udahnula u logoru kod granice. Ozlijeđeno je više od 2200 Palestinaca, po lokalnim liječnicima.

Na pitanje jesu li izraelski vojnici pretjerali, odgovorio je: “Ne znam ni za jednu vojsku koja bi postupila drugačije da mora štititi svoju granicu od ljudi koji govore: ‘Uništit ćemo vas i preplaviti vašu zemlju.'”

Nenasilne metode nisu uspjele, “pa vam preostaju loše odluke”, rekao je.

“Da ih Hamas nije onamo natjerao, ništa se ne bi dogodilo. Hamas je odgovoran za ovo i oni to čine namjerno”, dodao je.

Nasilje je izbilo u povodu otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu.

Palestinci već šest tjedana prosvjeduju kod granice u Pojasu Gaze tražeći pravo na povratak palestinskih izbjeglica u područja koja su sada dio Izraela.

Izrael se tome protivi, strahujući da Židovi više ne bi bili u većini. (Hina)