Nešto više od 85 posto nastavnika na visokim učilištima zaposleno na temelju ugovora o radu

Zagreb, 10.09.2013 - Državni zavod za statistiku (DZS) na konferenciji za novinare predstavio je procjenu tromjesečnog obračuna bruto domaćeg proizvoda (BDP) za drugo tromjesečje ove godine. foto FaH/ Dario GRZELJ /ds

U tekućoj akademskoj 2018./2019. godini na hrvatskim visokim učilištima nešto više od 85 posto nastavnika i suradnika u nastavi predaju na temelju ugovora o radu, a ostali na angažirani na temelju ugovora o djelu, priopćio je Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske.

U ovoj akademskoj godini na visokim učilištima zaposleno je 17.706 nastavnika i suradnika u nastavi na temelju ugovora o radu ili angažirano na temelju ugovora o djelu, a 85,4 posto njih predaju na temelju ugovora o radu, a 14,6 nastavnika i suradnika u nastavi predaju na temelju ugovora o djelu.

U izvješću stoji kako je pak, iskazano ekvivalentom pune zaposlenosti i angažiranosti, u nastavi ukupno 12.523 nastavnika i suradnika u nastavi.

Udio žena zaposlenih na temelju ugovora o radu nešto veći od 49 posto

Od ukupnoga broja nastavnika i suradnika u nastavi zaposlenih na temelju ugovora o radu 67,9 posto su doktori znanosti, a 12,9 posto su magistri znanosti i magistri/specijalisti.

Udio žena zaposlenih na temelju ugovora o radu je pak 49,2 posto, a među njima je 67,1 posto žena s doktoratom znanosti. a 13,7 posto žena su magistri znanosti i magistri/specijalisti.

Kada je pak riječ o broju nastavnika na temelju ugovora o djelu među njima je nešto više žena od muškaraca, odnosno 50,8 posto. Među nastavnicima i suradnicima u nastavi angažiranima na temelju ugovora o djelu 38,8 posto su doktori znanost, a udio žena s doktoratom jest 32,6 posto, dok je magistara znanosti i magistara/specijalista 24,5 posto, a udio žena je 23,6 posto.

Ekvivalent punog radnog vremena (eng. FTE) je procjena na temelju broja ukupno plaćenih sati za sve radnike podijeljenoga s plaćenim satima za prosječno puno radno vrijeme zaposlenika kako bi se dobila ukupna količina ekvivalenta punog radnog vremena radnika.