Nestašica zaliha krvi uoči sezone

Hrvatska se suočava sa sve manjim količinama darovane krvi, a u tri županije – Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Istarskoj, u kojima se broj ljudi višestruko poveća tijekom sezone – prikupljenih doza manje je za oko 15 posto od potrebnog, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Zbog nedostatka krvi nerijetko se moraju odgoditi nehitne operacije, navodi dnevnik.

Na nedavnom sastanku, na kojem su bili predstavnici Crvenog križa, HZZO-a i KBC-a Rijeka, tražili su se novi modeli kojima bi se povećao broj darivatelja te je dogovoreno da se krene s otvaranjem još jednog transfuzijskog punkta, i to u Istri.

Sve češći odlazak mladih iz Hrvatske zadnjih godina, starenje stanovništva, a na kraju i pandemija korone poremetili su puno toga pa i darivanje krvi.

Ukupno tijekom godine uspijeva se prikupiti dovoljno doza da se pomogne onima kojima taj dragocjeni organ spašava život, ali pokazalo se da je u nekim županijama to sve veći problem.

U Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji već nekoliko godina nedostaje oko 4000 doza godišnje, ili oko 15 posto, od planiranih više od 26.000.

S obzirom na to da u Hrvatskoj postoji desetljećima ustaljena praksa dobrovoljnog davalaštva, krv se ne uvozi, jer i dalje se uspješno održava samodostatnost, nego se prikuplja kroz organiziranu mrežu poglavito Hrvatskog Crvenog križa i transfuzija na određenom području, a svake se godine prikupi oko 200.000 doza krvi, piše novinarka Jutarnjeg lista Goranka Jureško.