Neslužbeno: Milanović supotpisao odluku o imenovanju šefa VSOA-e

Screenshot/Ivo Cagalj/PIXSELL

Za N1 je neslužbeno potvrđeno da je predsjednik Republike Zoran Milanović supotpisao odluku o imenovanju čelnika VSOA-e i da će se saborski Odbor za nacionalnu politiku odrzati u srijedu ili četvrtak.

Podsjetimo, u četvrtak 10. kolovoza istječe 30 dana u kojima je privremeni vršitelj dužnosti čelnika VSOA-e bio Ante Kujundžić.

Pregovore o nasljedniku Ivice Kindera na čelu VSOA-e vodili su ministar branitelja Tomo Medved i predsjednikov savjetnik Dragan Lozančić, a kako sada stvari stoje, uspjeli su pronaći rješenje kojim je zadovoljna i Vlada, ali i predsjednik.

Rješenje je pronađeno, reklo bi se, pet do dvanaest.

Zbog čega je imenovanje šefa ove agencije bilo toliko važno?

VSOA je zadužena za prikupljanje, analizu, obradi ocjenu podataka o vojskama i obrambenim sustavima drugih zemalja, ali i o vanjskim pritiscima koji bi mogli imati utjecaja na obrambenu sigurnost i aktivnosti u inozemstvu koje su usmjerene na ugrožavanje obramene sigurnosti zemlje. Također, VSOA je zadužena za prikupljanje i analizu podataka o namjerama i mogućnostima, kao i oplanovima djelovanja osoba, grupa i organizacija u zemlji čiji bi cilj mogao biti ugrožavanje obrambene moći države, a može i poduzimati mjere otkrivanja, praćenja i suprotstavljanja ovakvim aktivnostima, stoji na stranici MORH-a.

Koliko je VSOA važna za sigurnosni sustav najbolje pokazuje to što, iako se radi o ustrojstvenoj jedinici Ministarstva obrane, rješenje kojim se imenuje ondosno razrješuje ravnatelja ove agencije moraju supotpisati dva najvažnija dužnosnika u državi – predsjednik Republike i predsjednik Vlade.