Povezite se

Turizam

Nerealno visoke stope rasta turizma su stvar prošlosti, evo što slijedi

Objavljeno

-

Nerealno visoke stope rasta turizma su stvar prošlosti, a slijedi borba za svakog gosta s mediteranskom konkurencijom, ocijenjeno je u petak na sjednici Turističkog poslovnog vijeća (TPV) Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Predsjednik TPV-a Franco Palma rekao je da nakon nekoliko godina rasta po “nerealno visokim stopama” uzrokovanog vanjskim faktorima, dolazi do blage stagnacije, a vjerojatno i pada koji će se najviše osjetiti u privatnom smještaju, iako podaci HTZ-a za prvih šest mjeseci pokazuju suprotno.

“Moramo se dobro pripremiti na nove okolnosti i biti spremni na borbu za svakog gosta“, rekao je Palma, a prenosi se u HGK-ovom priopćenju. 

Potpredsjednik HGK-a za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević dodao je kako brojke Hrvatske turističke zajednice kažu da je Hrvatska u prvih šest ovogodišnjih mjeseci ostvarila 6,8 milijuna dolazaka ili šest posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, te 26,2 milijuna noćenja uz međugodišnji rast od tri posto.

“To je odličan rezultat s obzirom na izazovnu turističku godinu i oporavak nama konkurentnih tržišta i upućuje na jačanje turističke ponude u razdobljima predsezone“, smatra Kovačević.

Voditelj Službe za strategiju tržišta HTZ-a Igor Borojević napomenuo je da te brojke predstavljaju tek trećinu dolazaka, odnosno četvrtinu noćenja, a za ocjenu kompletne sezone bit će presudni srpanj i kolovoz u kojima se ostvaruje polovica godišnjih pokazatelja.

Borojević upozorava da je broj krevet porastao za četiri posto, prvenstveno u privatnom smještaju, a stope popunjenosti su relativno niske.

“U zadnje tri godine dobili smo 165.000 novih kreveta, a od toga je 154.000 privatnih, dok smo u hotelskom smještaju rasli vrlo skromno. Unatoč tome hoteli su nositelji turističkog prometa u prvoj polovici godine s 50 posto ostvarenih dolazaka i 39 posto noćenja“, rekao je Borojević, uz napomenu da su rasle brojke s dvije trećine glavnih emitivnih tržišta.

Visoke stope rasta su ostvarene i s dalekih tržišta poput SAD-a (13,7 posto), Kine (41 posto) i Tajvana (53 posto). Daleka tržišta zbirno u prvoj polovici godine imaju udjel od 20 posto u ukupnim dolascima i 10 posto u noćenjima, a tome je doprinijelo i preko 80 novih avionskih linija. Istra, Kvarner i Splitsko-dalmatinska županija su vodeće destinacije, dok su Dubrovnik, Rovinj i Zagreb najposjećeniji gradovi, rečeno je na sjednici.

Članovi vijeća kažu da se, uz privatni smještaj, pad najviše osjeti u charteru koji u zadnja tri mjeseca nudi velike popuste kako bi rasprodao plovila.

Procjenjuje se i da bi hoteli, posebno oni više kategorije, trebali nastaviti blago rasti, iako su cijene od 10 do 30 posto više nego u Španjolskoj ili Grčkoj.

Ugostitelji, pak, kako je rečeno, osjećaju pad broja gostiju i prometa pa vape za smanjenjem PDV-a, a najmanje oscilacija trebali bi imati kampovi kojima povratak Turske i Grčke ne predstavlja direktnu konkurenciju.

Glavna savjetnica ministra turizma Barbara Mesić, predstavila je projekt posebnih pogodnosti “Tjedan odmora vrijedan” Ministarstva turizma i HTZ-a koji je namijenjen domaćim turistima. Nudi im najpovoljnije cijene na sve turističke ponude u razdoblju od 18. do 27. listopada ove godine, a u akciju se mogu uključiti svi turistički subjekti.

Turizam

Poslodavci i sindikati u turizmu suspendirali Kolektivni ugovor ugostiteljstva

Published

on

Dodao

 Poslodavci i sindikati u turizmu dogovorili su suspenziju Kolektivnog ugovora ugostiteljstva, koji se neće primjenjivati do odluke državnih tijela o prestanku izvanrednih mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa, a zbog koje poslodavci ne mogu poštivati ugovorene obveze.

 Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u subotu su priopćili kako je njihova Udruga ugostiteljstva i turizmu sa Sindikatom turizma i usluga Hrvatske te Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije potpisala sporazum koji ivan snage stavlja Kolektivni ugovor (KU) potpisan lani 20. prosinca, kao i njegov dodatak iz veljače ove godine.

 Potpisnici granskog ugovora sporazumno određuju da se odredbe KU-a neće primjenjivati do odluke o prestanku izvanrednih mjera, kada će zajedno će novim sporazumom dogovoriti prestanak moratorija i nastavak važenja odredbi KU-a.

 Upozoravaju kako je zbog pandemije poslodavcima u ugostiteljstvu i turizmu na duži vremenski period zaustavljeno poslovanje, pa nisu u mogućnosti poštivati obveze ugovorene granskim kolektivnim ugovorom.

Zadržati radna mjesta i nastavak poslovanja nakon završetka pandemije

 “Kako bi se zadržala radna mjesta te osigurao redovan nastavak poslovanja u djelatnosti nakon završetka pandemije, socijalni partneri sklopili su ovaj sporazum kojim se na određeno vrijeme odredbe sklopljenog kolektivnog ugovora stavljaju van snage”, navode u HUP-u.

 Direktorica HUP-ove udruge Natali Komen Bujas ističe kako su socijalni partneri u turizmu ovim sporazumom još jednom pokazali koliko je važna suradnja i dogovor poslodavaca i sindikata u svim situacijama, “te su s pravom primjer socijalnog dijaloga kakvom bi trebalo težiti na svim razinama”.

 Predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić navodi kako je, u nadi da će se dio ovogodišnje turističke sezone “ipak desiti”, bitno sačuvati domicilne radnike, koji će preuzeti odgovornost odrađivanja poslova na zadovoljstvo gostiju i poslodavaca.

 Od poslodavaca, a prvenstveno članova HUP-ove udruge, očekuje da neće otkazivati “kućne kolektivne ugovore”, već da će sukladno potpisanom sporazumu urediti međusobna prava i obveze u svrhu očuvanja svih radnih mjesta.

 Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić naglašava kako je zbog ovih izvanrednih okolnosti potrebno donositi izvanredne mjere, koje će omogućiti da se nakon krize može nastaviti raditi,

Više nego ikad bitan dijalog i razumijevanje socijalnih partnera

 “Sada je više nego ikad bitan socijalni dijalog i razumijevanje socijalnih partnera”, poručila je Cvitić i dodala kako od Vlade očekuju hitno donošenje daljnjih mjera s ciljem rasterećenja turističke djelatnosti koja će posljedice osjećati dugo nakon prestanka izvanrednih mjera.

 U HUP-u zaključuju kako su sindikati i poslodavci u ovim izvanrednim okolnosti dužni postupati odgovorno i s zajedničkim ciljem očuvanja gospodarskih i socijalnih prava odnosno interesa radnika i poslodavaca.

Ucitavanje vijesti

Turizam

Četveročlana obitelj posjet Plitvicama platit će 1200 kuna: Evo kako to objašnjava ravnatelj

Published

on

NP Plitvička jezera/Izvor: Dražen Prša

Poskupljenjem ulaznice tijekom ljeta na 300 kuna Plitvička jezera postaju jedan od najskupljih nacionalnih parkova na svijetu, što uprava opravdava činjenicom da je to svjetska destinacija prirodne baštine koja je zbog gužvi ugrožena, pa broj posjetitelja treba ograničiti.

Cijena od 300 kuna za odrasle odnosi se na posjete u lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu. Cijena za djecu i mlade do 18 godina u tom razdoblju iznosi 120 kuna. To znači da samo ulaznice za četveročlanu obitelj koštaju 840 kuna, pri čemu treba još dodati troškove za hranu, piće, parking što cijenu jednodnevnog izleta diže na više od 1000 kuna.

“Dosadašnja ljetna cijena bila je 250 kuna, sad će biti 50 kuna ili 20 posto skuplja, s tim da je ustanova porast cijena još prošle godine najavila agencijama i drugim partnerima te je cjenik stupio na snagu i objavljen je 1. siječnja”, rekao je Hini ravnatelj Tomislav Kovačević.

Tomislav Kovačević/Ravnatelj NP Plitvička jezera/Izvor:Facebook

“Cilj je postići održivo gospodarenje. U posljednje dvije godine mnogo je učinjeno na zaštiti prirode od otpadnih voda te očekujemo da ćemo u lipnju na konferenciji UNESCO-a dobiti pozitivno mišljenje za 2019., ali na održivom gospodarenju moramo ustrajati i dalje”, istaknuo je.

Ograničeni broj posjetitelja u nacionalnom parku

Programom upravljanja posjetiteljima ograničen je broj ulazaka na 12.000 na dan, a prijašnjih ljeta bilo je i nepodnošljivih 15.000 i 16.000 ulazaka.

Plitvička jezera ostvarila su lani gotovo 400 milijuna kuna prihoda, spremni su projekti od 150 milijuna kuna za modernizaciju hotela i dizanja njihovih kategorija, a provodi se i 60 stručnih projekata s institutima i fakultetima za floru, faunu i jedinstvenu sedru.

Kovačević kaže da je neistraženo mnogo prirodnih fenomena Plitvičkih jezera. Tako, primjerice, ona imaju i čovječju ribicu, a podzemne su špilje nedovoljno istražene. Za to treba novca, kao i za sustavno održavanje šetnica i druge infrastrukture.

Gotovo svi nacionalni parkovi u svijetu su jeftiniji

Gotovo svi najpoznatiji svjetski nacionalni parkovi imaju jeftinije ulaznice. Cijene se kreću od 20-ak kuna do oko 250 kuna, neki imaju jeftinije ulaznice za domaće stanovništvo, a posjet nekima čak je i besplatan.

Da bi se vidio slavni Grand Canyon u SAD-u treba izdvojiti 228 kuna (35dolara) ako se u njega ulazi vozilom ili 132 kune (20 dolara) ako se ulazi pješice ili biciklom.

Ulaznica za američki Yellowstone je 198 kuna (30 dolara) ako se ulazi vozilom ili 99 kuna (15 dolara) za pješake ili bicikliste i to do sedam dana boravka.

Posjet slapovima Niagare u Kanadi je besplatan.

Kovačević je na te činjenice uzvraća tvrdnjom da su “Plitvice jedna od deset svjetski najpopularnijih prirodnih destinacija”.

“Druge možda imaju nižu cijenu, ali treba reći da Plitvice imaju 300 četvornih kilometara, a Grand Canyon u Americi 5000 km2 , tako da je stupanj opterećenja različit i mi moramo ograničiti posjete“, rekao je Kovačević.

Također je naglasio da Plitvice kao top destinacija nemaju i top prateću hotelsku infrastrukturu. Uprava ima investicijske projekte da Plitvice i po turističko-ugostiteljskoj ponudi budu top destinacija s hotelima s četiri i pet zvijezdica umjesto sa tri, te da se u Grabvcu uz hotel sa samo 30 soba sagradi novi sa 130 soba, s bazenom i kongresnom dvoranom, a to košta.

Ognjen Borčić, glasnogovornik NP Plitvička jezera/Izvor: D.Prša

Glasnogovornik Nacionalnog parka Ognjen Borčić objasnio je da je prošle godine bilo 1,8 milijuna posjetitelja, što Uprava ocjenjuje i dalje velikim brojem, ali je sa sustavom online naručivanja ulaznica maksimalni broj ulazaka smanjen s neodrživih 15.000 po danu tijekom prijašnjih ljeta na 8000, iznimno do 10.000 prošlog ljeta.

“Dogodila se disperzija te je u predsezoni i posezoni rastao broj posjeta, a u špici sezone on je pao i tako treba ostati jer je riječ o prirodnom fenomenu s UNESCO-ove liste svjetske prirodne baštine koji trebamo sačuvati i predati budućim generacijama na korištenje”, rekao je Borčić.

Sada i do kraja ožujka cijena po osobi je 80 kuna, u predsezoni i posezoni 180 kuna te od 1. lipnja do 1. listopada 300 kuna, s tim da postoje popusti za grupe, studente i slično. Cijelu godinu ulaznica je besplatna za djecu u dobi do sedam godina i za osobe s invaliditetom iznad 50 posto oštećenja.

Osim toga, rekao je Borčić, od 10. do 19. travnja održava se Tjedan odmora vrijedan uz 50 posto popusta, a već se prijavilo 80 hrvatskih tvrtaka za izlet svojih zaposlenika. Za njih i ostale posjetitelje cijena će biti 40 kuna ili 100 za cijelu obitelj.

Treba reći, istaknuo je Borčić, da su Plitvice najljepše baš u proljeće, jesen i tijekom zime, “a najmanje je boja, mirisa i zvukova baš ljeti, kad su one najposjećenije i najranjivije”.

Činjenica je to koju također treba uzeti u obzir kod planiranja posjeta Plitvicama, želi li se izbjeći da u špici sezone za jednodnevni izlet četveročlana obitelj potroši gotovo šestinu prosječne hrvatske plaće.

Ucitavanje vijesti

Turizam

NP Plitvička jezera postaju “neostvariv san”: Cijene ulaznica skočile u nebo

Published

on

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Iako se očekivalo, ipak cijene ulaza u Nacionalni park Plitvička jezera od 01. lipnja do 30. rujna naplaćivat će ulaz 300 kuna za odrasle, što je za mnoge neostvariv “san”. Cijena ulaza viša je nego ikad, a kako stoji u cjeniku, 100 kn možete uštedjeti ako u park dođete nakon 16 sati jer tada pada na 200 kuna.

Prema novom cjeniku dvoje odraslih s dvoje djece za ulaz na Plitvice morat će izdvojiti 840 kuna. Mnogi smatraju da je to ‘bezobrazno skupo’ pa su im to na Facebooku i dali do znanja. Cijene su za djecu u ljetnoj sezoni 120 kuna do 16 sati, 70 kn od 16 sati.

“Cijene su do 31.03. 80,00 kn, u travnju 180,00 kn, a tijekom Uskrsnog tjedna koji je ujedno i promotivni tjedan te dio ponude ‘Tjedan odmora vrijedan’ od 10.04. do 19.04. 90,00 kn po osobi”, napisali su iz Parka, kao odgovor svima koje je zaprepastila nova cijena ulaznica.

Visoka sezona sa sobom nosi najviše cijene, kažu iz Parka i predlažu svoje rješenje – Posjetiteljima preporučuju dolazak u pred i post sezoni kad su cijene povoljnije, gužve manje i sveukupni doživljaj parka drugačiji.

[Eight National parks around the world that are worth visiting at least once in life] Our recommendation – if you have…

Objavljuje Nacionalni park Plitvička jezera / Plitvice Lakes National ParkSubota, 29. veljače 2020.

Nacionalno/N1.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije