Povezite se

Poljoprivreda

Nepravilnosti u korištenju potpora ima, ali ih nije 98 posto lažno

Objavljeno

-

Ministarica poljoprivrede Marija Vučković odbacila je tvrdnje da je samo dva posto poticaja isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano, odnosno da ih je čak 98 posto lažno, piše u nedjelju Večernji list.

Europska komisija nije utvrdila da Hrvatska mora vratiti 3 milijarde kuna poticaja za ekološku poljoprivredu niti da tek dva posto prijavljene ekološke proizvodnje zadovoljava ekološke uvjete.

Te su informacije neprovjerene i potpuno netočne, kazala je jučer ministrica Marija Vučković nakon što je te tvrdnje u Večernjem listu iznio član predsjedništva Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Antun Vrakić.

Vrakić je, podsjeća dnevnik, kazao kako je kontrola iz Bruxellesa utvrdila da je samo dva posto poticaja isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano, a čak 98 posto lažno pa sad traže da Hrvatska taj novac vrati – i to za tri godine unatrag, milijardu kuna po godini.

Svi bi poljoprivrednici solidarno snosili taj dug i svi vraćali jednako, o čemu je, ustvrdio je, u petak raspravljao i Upravni odbor HPK.

No, jučer otamo nisu ništa službeno potvrdili ni demantirali, tek su kazali da će se o svemu očitovati u ponedjeljak.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu kako im je nejasna informacija da je netko pa bio to i Upravni odbor HPK, uopće raspravljao o prijedlogu solidarnog snošenja tereta nepostojećeg povrata, donosi Večernji list.

(Hina)

Poljoprivreda

Majdak: Kroz realizirane projekte stvoreno je više od 5.800 novih radnih mjesta, a očuvano gotovo 35.000 drugih u ruralnim sredinama

Published

on

Dodao

HDZ programom za poljoprivredu želi Hrvatskoj omogućiti ekonomsku suverenost i samodostatnost, a planirani period ostvarenja ukupne vrijednosti poljoprivrede za 5 milijardi kuna je četverogodišnje razdoblje – istaknuo je to državni tajnik Tugomir Majdak na konferenciji za medije održanoj u središnjici stranke.

Kandidat na listi HDZ-a u VI. izbornoj jedinici Tugomir Majdak kazao je kako je rast poljoprivredne proizvodnje vidljiv i u protekle četiri godine HDZ-ove Vlade, budući da je ona 2014. iznosila 15,5 milijardi kuna, a 2018. 17,2 milijarde kuna.

Rast je ostvaren, naveo je, kroz niz projekata i aktivnosti, a izdvojio je, među inim, realizaciju čak 6 tisuća projekta za mala poljoprivredna gospodarstva, oko 1600 projekata za mlade poljoprivrednike, “ogroman” iskorak u sustavima navodnjavanja (17 projekta koji obuhvaćaju sedam tisuća novih hektara pod sustavima za navodnjavanje).

Majdak je pohvalio HDZ i zbog izdvajanja za poljoprivredu i ribarstvo koja su dosegla šest milijardi kuna, te potpore koje su u protekle tri godine isplaćene u iznosu od gotovo 20 milijardi kuna.

“Te brojke u idućem razdoblju planiramo i povećati”, istaknuo je i naveo da HDZ svojim programom planira povećanje u udruživanju poljoprivrednika s trenutnih 17 na 30 proizvođačkih organizacija, dodatne projekte navodnjavanja na površinama od 14 tisuća hektara.

“Poljoprivrednu suverenost i samodostanost planiramo dosegnuti povećanjem ukupne vrijednosti poljoprivrede za 5 milijardi kuna u četverogodišnjem razdoblju, kroz samodostanost u stočarskom te sektoru voća i povrća”, kazao je.

Majdak je naveo kako u HDZ-u planiraju 40-postotno povećanje u sektoru svinjogojstva te 20-postotno u sektoru govedarstva, pri čemu u povrtlarskoj proizvodnji kroz 200 novih hektara pod staklenicima već do kraja 2021. godine, a vezano uz trajne nasade u sektoru voća plan je realizirati ih na ukupnoj površini od dvije tisuće hektara.

Na upit koliko je učinjeno u jačanju domaće proizvodnje Majdak ističe kako je sada neusporedivo veći iskorak nego u razdoblju 2011.-2015. godine.

“Osigurali smo dinamiku izravnih plaćanja te ostvarili značajan rast ugovaranja i plaćanja iz Programa ruralnog razvoja. Od siječnja 2017. do travnja 2020. isplaćeno je gotovo 20 milijardi kuna potpora.”

“U stočarstvu smo osmislili i provodimo program obnove proizvodnog potencijala u sektoru gospodarstva vrijedan 255 milijuna kuna, te smo omogućili provedbu mjere Dobrobiti životinja i trostruko povećali potporu za rad uzgojnih udruženja i organizacija u stočarstvu”, navodi Majdak te ističe kako je ostvaren veliki napredak u sustavu javnog navodnjavanja.

Stvoreno više od 5.800 novih radnih mjesta, očuvano gotovo 35.000 drugih u ruralnim sredinama

Kao neke od brojnih aktivnosti i rješenja koja su omogućili poljoprivrednicima Majdak ističe kako je na temelju realiziranih projekata stvoreno više od 5.800 novih radnih mjesta, a očuvano je gotovo 35.000 drugih u ruralnim sredinama.

“Radi ublažavanja negativnih posljedica u poljoprivredno-prehrambenom sektoru za vrijeme pandemije bolesti COVID-19, Vlada RH je, na prijedlog našeg Ministarstva, donijela odluke o provedbi brojnih privremenih izvanrednih mjera, sve s ciljem opstojnosti naših poljoprivrednika i prerađivačke industrije.”

Novi zakon o poljoprivrednim zemljištima provodi se na decentraliziran i transparentan način

Kao jedno od najvažnijih osobnih postignuća, Majdak navodi novi Zakon o OPG-u, a za novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu naglasio je kako se provodi decentralizirano i na transparentan način.

“Zakon o OPG-u kao reformski zakon ponovno je stavio OPG kao strateški organizacijski oblik poljoprivrednog gospodarstva u Hrvatskoj u okvir koji osigurava stabilnije poslovanje i aktivaciju resursa. Temeljni koncept na kojemu sam radio u oba zakona je vrlo važan za buduću provedbu poljoprivredne politike u RH, buduće mjere i programe.”

Izvoz visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda naša je misija

“Osiguranje stabilnog inozemnog tržišta omogućit će nova ulaganja u povećanje proizvodnje, otvaranje novih radnih mjesta te održivost hrvatskog sela. Stoga ćemo kroz novu Strategiju poljoprivrede 2020.-2030., ali i kroz EU fondove za poljoprivredu i nacionalna sredstva programirati i omogućiti dodatna sredstva, prije svega u stočarstvo te sektor voća i povrća, kao i prehrambenu industriju, još snažnije raditi na osiguranju tržišta za proizvode naših poljoprivrednika i prerađivačkih tvrtki” ističe Majdak te navodi kako je izvoz visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda jedna od misija HDZ-ove poljoprivredne politike.

Javne institucije nabavljat će svježu i domaću hranu od hrvatskih proizvođača

Na pitanje kako Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH konkretno pomažu poljoprivredi i poljoprivrednim proizvođačima da saniraju štete nastale uslijed korona krize Majdak ističe kako su poduzete mjere kroz potpore svim primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i sektoru stočarstva.

“Našim malim mljekarama smo otkupili viškove, a provodi se i otkup junadi, svinja i janjadi. Ministarstvo je također uvelo nove mehanizme te će javne institucije nabavljati svježu i domaću hranu od hrvatskih proizvođača, odnosno pokrenuta je Tržnica.hr gdje se mogu kupiti poljoprivredni proizvodi iz cijele Hrvatske. Izmijenili i dopunili smo Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine i donijeli dvije interventne mjere; Destilacija vina u kriznim slučajevima te Potpora za krizno skladištenje vina.”

“Na razini EU je u sklopu hrvatskog predsjedanja odobrena izvanredna i privremena mjera jednokratne financijske pomoći, sufinancirana iz sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a namijenjena je onim poljoprivrednicima te malim i srednjim poduzećima koja se bave preradom, stavljanjem na tržište i razvojem poljoprivrednih proizvoda, a koji su bili najviše pogođeni pandemijom COVID-a 19. Također planiramo realizirati isplatu avansa za proizvodnu 2020. godinu daleko ranije nego je to bila praksa do sada, definirati i mogućnost realizacije obrtnih sredstava prema vinogradarima za ovogodišnju berbu grožđa te reagirati na vrijeme vezano za interventni otkup proizvoda naših poljoprivrednika ako dođe do većih poremećaja na tržištu. Uz sve navedeno, kroz buduće natječaje mjera ruralnog razvoja pravovremeno ćemo i ciljano reagirati vezano za glavne potrebe u strateškim sektorima” zaključuje Majdak.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Vučković i Kloeckner o izazovima poljoprivrede

Published

on

Dodao

Pandemija koronavirusa donijela je niz izazova i dijelom promijenila hrvatske prioritete tijekom predsjedanja EU-om i u području poljoprivrede, a za vrijeme njemačkog predsjedanja glavne će teme uz ostalo biti proračun i budućnost ZPP-a, istaknule su u ponedjeljak ministrice poljoprivrede Hrvatske i Njemačke.   

Hrvatska ministrica poljoprivrede Marija Vučković i njemačka ministrica poljoprivrede Julia Kloeckner u izjavi prije video konferencije Vijeća ministara EU za poljoprivredu i ribarstvo (Agrifish) osvrnule su se na razdoblje hrvatskog predsjedanja i skoro njemačko preuzimanje predsjedanja Vijećem EU-a. 

Hrvatska je predsjedanje Vijećem Europe preuzela početkom ove godine, a ministrica Vučković je istaknula kako smo bili svjesni određenih izazova i razmišljali o nepoznanicama koje nas čekaju – planirao se novi sastav Europske komisije,  novi EU parlament, išlo se u susret reformi Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP). Međutim, suočili su se i s jednom velikom nepoznanicom, izazovom kojeg nisu mogli predvidjeti, a to je pandemija Covid-19, zdravstvena i gospodarska kriza za cijelu EU i svijet, naglasila je.

“Takva pandemija donijela je niz izazova i dijelom je promijenila i hrvatske prioritete tijekom predsjedanja. Jer trebalo je osigurati i poduprijeti redovitu opskrbu hranom, trebalo se pobrinuti za nastavak proizvodnje i trženje poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva i akvakulture. Trebalo je također dodatno poduprijeti sve one europske poljoprivrednike, ribare, prerađivače koji su se suočili s posljedicama tržišnih oscilacija i kojima je trebalo osigurati dodatnu financijsku pomoć”, rekla je Vučković.

Istaknula je kako su pokazali da svi zajedno mogu brzo i koordinirano raditi i takvim brzim aktivnostima svih tijela EU mjere su vrlo brzo stupile na snagu.

Unatoč okolnostima uzrokovanih pandemijom nastojalo se raditi na reformi poljoprivredne i ribarstvene politike, na najvažnijim zakonodavnim aktima, procedure su se žurno mijenjale, održavani su virtualni sastanci itd., naglasila je. 

Stvari se polako vraćaju u stanje prije pandemije, no činjenica da su se morale kreirati nove metode, stvarati novi kanali komuniciranja, na posve nov način donositi odluke, sigurno će biti dobro iskustvo za ubuduće, rekla je Vučković.

Predsjedanje s početkom srpnja preuzima Njemačka, na čemu timovi ministarstava poljoprivrede dviju zemalja zadnjih tjedana usko surađuju. Suradnja je uspješna i prijenos poslova će glatko proći, procjenjuje hrvatska ministrica poljoprivrede. 

Iako njemačke institucije imaju veliko iskustvo u poslovima predsjedanja, znamo kako je teško planirati i raditi u uvjetima velike neizvjesnosti i stoga im želimo puno sreće, strpljenja i fleksibilnosti u idućih šest mjeseci, poručila je Vučković.

Njemačka ministrica poljoprivrede Julia Kloeckner, koja je svoju podršku hrvatskom predsjedanju izrazila dolaskom u Hrvatsku te sudjelovanjem na sastanku Agrifish vijeća, kaže kako će se nadovezati na rad Hrvatske.

U šest mjeseci našeg predsjedanja moramo odlučiti o proračunu i budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike. To su teme kojim ćemo se intenzivno baviti, rekla je Kloeckner.

Ističe i kako žele naglasiti i staviti fokus i na to koliko su prehrambena industrija i poljoprivreda sistemski važne.

“Vidjeli smo za vrijeme ove krize gdje još trebamo nešto popraviti, neki vijak bolje zategnuti kako bi osigurali produkciju hrane i ono što želimo naglasiti je da je Europa jaka ako se držimo zajedno”, kazala je, uz napomenu da će moto njemačkog predsjedanja biti “Zajedno ponovo ojačati Europu”.

Smatra i kako se nalazimo na prijelomnoj točki poljoprivredne politike. Građani su navikli da dovoljno namirnica uvijek nađu u trgovinama, ali nije bitno samo osigurati proizvodnju već i način na koji se ona odvija i način na koji ona utječe na primjerice držanje životinja, okoliš, obradu zemlju. To su teme kojima se treba u budućnosti posvetiti kako bi ruralna područja ostala vitalna, poručila je ministrica Kloeckner.

Dvije ministrice sudjeluju i na video konferenciji ministara poljoprivrede i ribarstva EU na kojoj će raspravljati i o nedavnoj komunikaciji Europske komisije o održivom ribolovu i stanju nekih zakonodavnih prijedloga u područjima politike poljoprivrede i ribarstva. 

To je zadnji sastanak Agrifish vijeća pod predsjedanjem hrvatske ministrice poljoprivrede, koja će taj sastanak simbolično zaključiti predajom čekića njemačkoj kolegici Kloeckner.

Ucitavanje vijesti

Poljoprivreda

Vučković – sustav potpora je loš i zato ga mijenjam

Published

on

Sustav potpora u poljoprivredi je loš i zato je u izmjeni, kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na virtualnoj konferenciji Večernjeg lista o agraru.

Pandemija koronavirusa osvijestila je važnost vlastite proizvodnje hrane, a ona je u Hrvatskoj dramatično niska. Pokrivenost uvoza izvozom pala je na 64 posto, a niska produktivnost i slaba konkurentnost domaćeg agrara, koja je na 30 posto prosjeka EU, razlozi su zbog kojih hrvatska hrana teško pronalazi put do stranih polica, navodi dnevnik.

A gotovo sve što se proizvede u Europi može se kupiti u Hrvatskoj. Zaključak je to Večernjakove virtualne konferencije o poljoprivredi, na kojoj je istaknuto da je nacionalni interes jačati poljoprivrednu proizvodnju i prehrambenu industriju povećanjem njezine konkurentnosti, digitalizacijom i okrupnjavanjem zemljišta.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je stoga zaokret u poljoprivrednoj politici. “Nakon provedenih analiza, a slijedom i nacrta strategije koji će uskoro biti prezentiran, sustav izravnih plaćanja, pa i smjer ruralnog razvoja je loš.

Potpore, ako ih uspoređujemo s proizvodnjom, nisu dovoljno učinkovite i to ne može nijedna država izdržati. Radimo na tome da to promijenimo”, rekla je ministrica.

Niska produktivnost i veliki uvoz hrane, nedostatnost i slaba konkurentnost domaćeg agrara, okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, investicije u tehnologiju i znanje, inovativni modeli financiranja primarne proizvodnje, neka su od pitanja o kojima se govorilo na konferenciji “Nova paradigma domaćeg poljoprivrednog i prehrambenog sektora”, donosi Večernji list.

Uz ministricu n konferenciji su sudjelovali direktor sektora poljoprivrede Podravke Dalibor Kezele, izvršni direktor u Fortenova grupi Vlado Čondić Galiničić, predsjednica uprave HBOR-a Tamara Perko, predsjednik HGK Luka Burilović, predsjednik uprave Osatina grupe Mirko Ervačić te stručnjak za održivu i ekološku poljoprivredu Darko Znaor.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije