Nepravda na vrhu sporta: Hrvatski ronioci na dah suočeni sa skandaloznom suspenzijom

Dva vrhunska hrvatska sportaša, Vitomir Maričić i Petar Klovar, našli su se u središtu skandala nakon nezakonite pretrage i tajnog snimanja na sportskom događanju na Bahamima. CMAS, Savez ronjenja, donio je odluku o njihovoj suspenziji koja stupa na snagu odmah i traje do rujna.

Prema izvješćima, sportaši su bili podvrgnuti nelegalnoj pretrazi i potajnom snimanju od strane privatne osobe, koja je također natjecatelj u ovom sportu. Ova osoba je navodno pronašla furosemid i benzodiazepine u njihovom posjedu. Prema WADA Kodeksu 2.6, sportaši ne bi trebali biti u posjedu zabranjenih tvari osim ako imaju Terapijsko Korištenje (TUE) ili opravdan razlog, kao što je hitna situacija.

U sklopu obrane, sportaši su naveli da je furosemid česta i opravdana terapija za edem pluća, stanje koje nije rijetko kod ronilaca na dah. Međutim, unatoč pruženim objašnjenjima, CMAS je odlučio suspendirati sportaše, bez da je tražio dodatna objašnjenja ili istražio njihove okolnosti.

Hrvatski Ronilački Savez izrazio je oštru kritiku ovim postupcima, smatrajući suspenziju kršenjem prava sportaša. Osim toga, sportaši su optuženi za posjedovanje Benzodiazepina, iako te tvari nisu na popisu zabranjenih od strane WADA-e.

U novom obratu događaja, naša redakcija je došla do medicinskih nalaza koji pokazuju da u krvi hrvatskih sportaša nisu pronađene nikakve ilegalne supstance. Ovo bi moglo biti ključno u nastavku priče koja će se vrlo vjerojatno preseliti na sud.

S obzirom na ozbiljne prekršaje protiv hrvatskih sportaša, Hrvatski Ronilački Savez, zajedno s sportašima, najavljuje žalbu na ovu odluku pred sudom. Savez vjeruje u očuvanje principa integriteta, poštenja i transparentnosti u sportu i osuđuje sve postupke koji ugrožavaju te vrijednosti.

Naš portal iz Uprave CMASa doznaje da je i prije odluke o suspenziji odbor bio upoznat s rezultatom testa, ali odlučio ga je ignorirati. Zašto, pokazati će vrijeme.

N