Nenad Čanak: Vučiću je ugrožen život

Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, kazao je za N1 da će se Milorad Dodik, ako izgubi utrku za dužnost predsjednika entiteta Republika Srpska, naći pod brojnim istragama i tada će pobjeći u Beograd.

Dodaje da bi zbog narušenog odnosa sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, Dodikova “izlazna strategija” mogla biti i zaobilaženje Beograda i direktni bijeg u Rusiju.

Vučić ovih dana nije samouvjeren kao nekad. Urušavala se tlo njegove politike?
Nije tu stvar u tlu njegove politike nego u odustajanju od sjedenja na dvije stolice. S jedne strane biti dobar s Moskvom od koje je Srbija energetski ovisna do mjere da je to kolonijalni položaj, a s druge strane biti dobar sa Europskom unijom nije samo pitanje političke odluke, nego velika većina vanjskotrgovinske razmjene je s Unijom. Treba vidjeti sada i koliko će boljeti. Rusi su tu beskrupulozni i posegnut će za brutalnim mjerama.

Koje su to mjere?
Jeste li primijetili koliko je ruskih tajkuna i visokih dužnosnika pomrlo neprirodnom smrću posljednjih mjeseci? Vučić se nalazi u najkompliciranijoj situaciji u kojoj može biti.

Je li samo Vučić ugrožen?
On je trenutno najjači čovjek u Srbiji i o njemu ovisi što se događa u ovoj zemlji. On na “vezi” ima mnoge političare u regiji – Crnoj Gori i sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini (Republika Srpska). Rusima su Srbija i ova regija izuzetno važni, dok je ovdje nestabilno i nered dotle Rusija ima mogućnosti da kockati se s ovim prostorom.

Mogu reći ‘nećemo praviti rat usred Europe, pustit ćemo vam to, ali pod uvjetom da vi nama pustite u Ukrajini’. Onog trenutka kad nemate u Srbiji nekog tko je spremam na te nestabilnosti, jer je Srbija na Balkanu u mogućnosti napraviti velike nevolje, i ako bi se Beograd okrenuo demokraciji i prestao biti Rusija u malom, da ne pretendira na BiH i Crnu Goru, odmah bi se normalizirali odnosi. Time Rusija gubi svaki utjecaj svjetske sile koja se mora pitati u nekim međunarodnim odnosima. To je suština priče.

Ja kad kažem da će Rusi ubiti Vučića ne pozivam na nasilje, ali kad kažem da treba ubiti Putina onda kao liječnik govorim o uklanjanju bolesti. Rusi su potpuno beskrupulozni, što sam svojim očima vidio u Ukrajini gdje su činili ratne zločine. Putinu je potpuno jasno da cijelo čovječanstvo vodi u opasnost, to su stvari o kojima nema razgovora. Planet, sloboda i demokracija se moraju braniti, a Putin je tu prepreka.