Nemože to tako: SDP-ov zahtjev neće uspjeti, u potpunosti promašuje temu

Izvor: N1

Premijer Andrej Plenković sastao se u četvrtak s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) na čelu s glavnim direktorom HUP-a Davorom Majetićem, a izjave nakon sastanka su dali i na pitanja novinara odgovorali ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić te direktor HUP-a Davor Majetić.

Sastanku su nazočili i potpredsjednik Vlade te ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar državne imovine Goran Marić, ministar financija Zdravko Marić, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i ministar turizma Gari Cappelli.

Razgovaralo se o aktualnome stanju u hrvatskom gospodarstvu, aktivnostima vezanim za jačanje gospodarskoga rasta te prioritetima Vlade definiranim u prijedlogu proračuna za iduću godinu.

I Vlada i HUP drže da su poduzetnici oni koji su glavni stvaratelji i pridonositelji, sa svojim radnicima, gospodarskom rastu i sve aktivnosti i prijedlozi koji su bili danas su bili u tom pravcu – kako osnažiti putanju gospodarskog rasta da ona bude trajna i što stabilnija, istaknula je ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Prije početka nove poslovne godine htjeli smo sjesti s Vladom i čuti što misle činiti dalje, koji su planovi i kako im pridonijeti da rast bude što veći, to je početak razgovora o promjenama koje se moraju događati, nadovezao se direktor HUP-a Davor Majetić.

Upitan za rebalans i smjernice proračuna, kazao je da u HUP-u nisu još stigli pogledati proračun, ono što je bio naš cilj je da razgovaramo o rastu i potrebi ubrzavanja reformi za što u Vladi imaju razumijevanja i optimisti smo da će ih iduće godine biti uz što manje neplaniranih intervencija i da ćemo biti što efikasniji kao društvo, dodao je Majetić.

Je li Vlada zakazala oko Doing Bussines? Ili je problem u metodologiji?

Na pitanje je li Vlada zakazala s obzirom na pad Hrvatske na ljestvici Doing Bussines, a s obzirom na to da je Dalić prije godinu dana isticala podizanje na toj ljestvici kao jedan od glavnih ciljeva, Dalić je istaknula da to i dalje ostaje cilj te da je je stoga jedna od prvih mjera Vlade i bila porezna reforma te akcijski plan za provedbu – do kraja godine, kazala je, očekuje ih 80 posto provedenih – a u izradi je i novi plan.

Danas smo na Vladi, primjerice, imali Zakon o poticanju ulaganja – Vlada vodi politiku prema poboljšanju u gospodarstvu i žao nam je da zbog načina mjerenja i metodologije sve te stvari nisu uzete u obzir, očekujem da će se to refelektirati u nadolazećim pokazateljima, a u stvarnosti se provode mjere, naglasila je Dalić.

I Majetić je podsjetio da ima diskusija oko metodologije, ali HUP razumije objektivne razloge da se neke stvari nije moglo raditi bolje, a smatraju da u idućoj godini nema prijepora da ih se odradi.

Majetić je pozdravio i mogućnost realokacije tri kune za kutije cigareta kazavši da je dobra, a upitan za milijardu kuna namijenjenih zdravstvu kazao je da će svakome pomoći, pa i veledrogerijama te potvrdio da HUP podržava tu odluku.

Uvijek je proračun pod utjecajem gospodarskih kretanja, i kad su pozitivna i kad su negativna, ono što je u cijeloj toj priči važno jest da se ekonomski doprinos ogleda u veličini deficita, njegovo smanjenje je ključno, istaknula je Dalić nakon opaske da je ranije isticala kako je važno o štedni razmišljati u dobrim godinama.

Vlada balansira različite ciljeve, neki se troškovi smanjuju – brodogradnja, primjerice, s druge strane, neki prioriteti zahtijevaju neka veća sredstva … važno je da se uravnotežuje ciljeve i da proračun bude primjeren postojećem ekonomskom ciklusu, dodala je, a Majetić je zaključio da je važno kako gospodarstvo učiniti konkurentnijim da su svjesni da se reforme neće dogoditi preko noći, ali razgovori su važni.

Dalić: Todorić uvijek može doći i ponuditi rješenje

S obzirom na to da je Ivica Todorić postao lice s Interpolove tjeralice, novinare je zanimalo što Dalić, a ona je jedna od onih koje Todorić redovito u svojim blogovima proziva i optužuje, misli o tome. Ona je na to odvratila: “Nemam saznanja o radu službi koje se bave ovim pitanjima. To nije posao potpredsjednika Vlade, niti ministra, prema tome, sve aktivnosti pretpostavljam da idu u skladu sa zakonskim odredbama”.

Podsjetila je i da je Ivica Todorić i dalje vlasnik Agrokora, te da ako ima sredstva, slobodan je doći, održati sastanak s vjerovnicima, ponuditi im isplatu dugova i dalje voditi situaciju kao vlasnik kompanije, no on je u travnju učinio nešto drugo – potpisao je Lex Agrokor.

Upitana pak za SDP-ov zahtjev za opoziv Vlade, Dalić je kazala da “on neće uspjeti” i zaključila da “u potpunosti promašuje temu”.