Nema pokretanja postupka protiv predsjednice Grabar Kitarović zbog doživotnog članstva u HAK-u

Nataša Novaković Hina FAH

Povjerenstvo za odlučivanje u sukobu interesa odlučilo je u petak da neće pokrenuti postupak protiv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je prijavljena da je 2015. postala počasna članica HAK-a do 2099. s pravom korištenja svih usluga, čak i dok se vozi u taksiju.

Povjerenstvo je, naime, utvrdilo da predsjednici nije uručena iskaznica počasnog člana jer se nije odazvala pozivu da posjeti HAK povodom dana HAK-a 1. lipnja 2015. pa nije mogla koristiti članske pogodnosti, čija je godišnja vrijednost u 2017., prema prijavi, iznosila 30 tisuća kuna.

HAK je odgovorio Povjerenstvu da je Upravni odbor u svibnju 2015. donio odluku da se počasno članstvo dodijeli predsjednici, naglašavajući da je HAK svim dosadašnjim predsjednicima po propisanioj proceduri dodijelio počasno članstvo. No, takvo članstvo je simboličkog karaktera i nitko od počasnih članova dosad nije koristio članske pogodnosti, naveo je u odgovoru HAK-a.

Povjerenstvo je kaznilo ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića s dvije tisuće kuna jer kao ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje nije u imovinskoj kartici za 2018. unio izmjene po kojima je njegova supruga prodala automobil “hyundai i30” i kupila “smart for two”. Aladrović je odgovorio da mu nije bila namjera zatajiti promjenu i krivo pokazati imovinsko stanje već se radi o nenamjernom propustu koji je ispravio.