Nema Festivala ojkača u Petrinji, SKD “Prosvjeta” optužuje hrvatske branitelje, Dumbović izrazio žaljenje

Izvor: N1

Treći festival ojkače, koji se u organizaciji petrinjskog pododbora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” trebao održati u subotu, 25. kolovoza u Hrvatskom domu, odgođen je zato što je, nakon protivljenja nekih braniteljskih udruga i stranaka, 12 od 13 izvođačkih skupina otkazalo sudjelovanje, priopćeno je iz Društva Prosvjeta, koje je najavilo da će festival organizirati u studenome.

Procjenjujući trenutačno stanje i političke odnose u Petrinji, Organizacijski je odbor usvojio prijedlog da se festival odgodi. U priopćenju petrinjske “Prosvjete”, koje je potpisala predsjednicatoga odbora Mara Vilus, navedeni su i glavni razlozi odgode festivala.

“Moji članovi i ja u subotu 18. i nedjelju 19. 8.2018. obišli smo sva naša sela, postavljali plakate i dijelili pozivnice predstavnicima srpske zajednice. U velikoj većini ljudi su uplašeni i ne usude se doći u Petrinju na 3. festival ojkače, a ni oni koji žive u samom gradu, da ne bi imali neugodnosti. Oni imaju informaciju da je 3. festival ojkače u Petrinji zabranjen, od Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i i političkih stranaka desno orijentiranih HSP-a i ostalih njima sličnih iz Petrinje. Nastojali smo ih razuvjeriti, ali strah i nesigurnost je prisutna i dalje.

Naša procjena stanja je da smo zbog svih tih događanja primorani odgoditi održavanje 3. festivala ojkače u Petrinji u subotu 25.8.2018. godine za drugi, novi termin i to početkom 11 mjeseca 2018. godine, zbog svih nastalih i neriješenih problema, za koje smatramo da će se do tada po nas uspješno ispraviti i stanje u gradu Petrinji poboljšati,” stoji u priopćenju.

Uz ostalo, u dopisu se navode uspješne aktivnosti Društva na očuvanju tradicijske pjesme pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Tako stoji da je i prilikom organizacije dosadašnja dva festivala bilo prijetnji, pritisaka, provokacija i drugih neugodnosti. Zbog toga su, kako je navedeno, svoj nastup na trećem festivalu, od 13 prijavljenih skupina, najprije otkazale dvije grupe iz Srbije, a zatim još 10 grupa iz Hrvatske i BiH.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović/Nacionalno/D.P

U povodu odgode festivala, petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović izjavio je:

“Kao gradonačelnik i Petrinjac, kao hrvatski branitelj, koji sam i u svojoj obitelji izgubio bliskog člana, nastojim biti realan i objektivan, kad se tiče situacije na području Grada i šire.

Svjestan sam da je poljuljano povjerenje najteže vratiti i treba ga graditi iz dana u dan.
Petrinja je uvijek bila multinacionalni i multikulturalni grad, bez obzira na velike ratne traume iz Domovinskog rata.

Uvijek smo se ponosili svojom kulturom, tradicijom, običajima, ali smo nastojali da i naši sugrađani drže do svojih običaja i kulture.

Prije nekoliko dana naši sugrađani Bošnjaci su u istom tom Hrvatskom domu, slavili Bajram, pjesmom, u veselju, sa svojim sugrađanima.
Žao mi je da i srpska zajednica nije dobila istu mogućnost…za mene je to veliki korak unazad, poraz demokracije i ljudskih prava i sloboda..
Mislim da je propuštena prilika za daljnju pomirbu i jačanje poljuljanog povjerenja.

Razumijem branitelje, obitelji poginulih i stradalih, i sam dolazim iz obitelji u kojoj je smrt 19godisnjeg hrvatskog branitelja ostavila veliku prazninu i tugu…

Branitelji su skupina koja je sigurno povrijeđena i svoje osjećaje ispoljavaju, a ja ću uvijek stati iza toga da hrvatskim braniteljima nitko ne može oduzeti njihova prava. Ali i nikome drugome tko čuva svoje vrijednosti, kulturu i tradiciju.

Demokratski je izražavati svoje nezadovoljstvo, ali to nam ne daje pravo getoizirati jednu manjinsku zajednicu, bez obzira na tešku blisku prošlost, koju ne treba zaboraviti” – kazao je Dumbović.

Na upit što dalje, gradonačelnik Dumbović je kazao:

Mislim da ne smijemo posustati i ostati obeshrabreni ovom situacijom…moramo nastaviti graditi suživot, dobre međuljudske odnose i toleranciju, jer tome nas uči i crkva..

Papa Franjo je svojom jasnom porukom rekao kako “Svaki dan treba biti korak prema miru i zajedništvu”…

Pali smo na ovom ispitu, ali trebamo se dići i ići dalje…Ponekad je to teško, ali i mi moramo to činiti u našem gradu. Ako ne zbog sebe,onda zbog naše djece i unuka i budućnosti Petrinje, rekao je Dumbović.

Braniteljske udruge s područja Petrinje tražile su da se taj festival ne održi u tom gradu smatrajući da to nije tradicija tog područjapa su predlagali da se održi u mjestu s pretežitim srpskim stanovništvom, a ne u Petrinji, gdje bi se po njihovoj ocjeni takva priredba mogla smatrati provokacijom.

Srpsko kulturno društvo (SKD) “Prosvjeta” i Srpsko narodno vijeće (SNV) izvijestili su Odbor za zaštitu kulturnog naslijeđa UNESCO-a o pokušajima da se zabrani festivala ojkača i o prijetnjama sudionicima festivala tog tradicijskog načina pjevanja, uvrštenog na zahtjev Republike Hrvatske na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.