Nekim srpskim državljanima ne daju preći preko granice, evo zašto

Granični prijelaz Ličko Petrovo selo/ Izvor: Dražen Prša

Srpski građani koji putuju prema moru mogu se suočiti s neugodnošću na granici u vidu vraćanja s iste zbog – neplaćene kazne.

Odvjetnik Emin Dešević ističe da takav problem može snaći vlasnika automobila, ali najčešće tek nakon šest mjeseci do godinu dana od prekršaja, piše Nova.rs.

“Ako su u pitanju neke novije kazne ne mogu vas vratiti sa graničnog prijelaza odmah po uručenju iste zbog obaveznog poštovanja pretpostavke nevinosti i obaveze da vam se omogući upotreba svih pravnih sredstava koje sustav osigurava“, priča Dešević.

On objašnjava da najveći problem može da predstavlja ne preuzimanje pošte koja se uručuje osobi koja je napravila prekršaj jer se tada, posredno, odriče svih zakonskih pravnih sredstava na koja bi inače imala pravo.

“Prvo dolazi obavještenje od komunalne policije, kojim vas obavještavaju o eventualnom učinjenom prekršaju i kojim zahtjeva pružanje informacija o identitetu osobe koje je potencijalni prekršaj učinilo. Kada obavještenje stigne, ako ga prvi put niste u mogućnosti primiti pismeno, dostavljač će pokušati uručiti ga još jednom, u roku od 24 sata. Nakon toga, ukoliko niste primili obavijest, ono se vraća komunalnoj policiji koja smatra da ste uredno obavješteni, pa ste samim tim propustili rok da se izjasnite o identitetu osobe i izdaje vam prekršajni zahtjev za “ozbiljniji” prekršaj u fiksnom iznosu od 25.000 dinara (213 eura)”, objašnjava odvjetnik.

Dešević ističe i da ne prihvaćanje pošte olako može dovesti do toga da građanima nepropisno parkiranje napravi problem na granici.

S druge strane, predsjednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović istakla je da problem na granici neće imati svi koji su učinili neki prekršaj, već samo građani za kojima je raspisana potjernica. Potjernica se, ističe, može raspisati i za dug od 2.500 dinara (21 euro).

Naime, ukoliko ne platite kaznu u dostavljenom roku, izdaje se naredba da ne možete izaći iz zemlje ili ući u nju.

“Ako imate neplaćenu novčanu kaznu, to ne znači da će vam biti onemogućeno napustiti Republiku Srbiju. Srbiju ne možete napustiti samo ako vam je po toj kazni izdana opća naredba koju će sprovesti stanica policije gdje imate prebivalište. To znači da je za vama raspisana potjernica“, objašnjava Ristanović za RTS.

Ona ističe da visina iznosa novčane kazne ne utječe na to hoće li potjernica biti raspisana ili ne.

Navela je da se to odnosi i na kazne za parking, prometne kazne, kazne za neplaćeni porez, ali i na kazne iz kaznenih postupaka.

Postoji i Registar neplaćenih novčanih kazni i drugih neplaćenih iznosa koji je javno dostupan i uz pomoć kojeg se može lako provjeriti postoji li kazna, piše N1.