Nekić o ‘lex šerifu’: Jača se uloga predstavničkog tijela i osigurava stabilnost

Izvor: Ncionalno/Dražen Prša

Državni tajnik Ministarstva uprave Darko Nekić opetovao je u ponedjeljak da izmjene koje Vlada predlaže u Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi jačaju ulogu predstavničkog tijela i osiguravaju stabilnost za provođenje projekata, prije svih EU-projekata.

Od 2013. do danas bila su 52 slučaja prijevremenog raspuštanja predstavničkog tijela i razrješenja načelnika, odnosno gradonačelnika, najjeftinji prijevremeni izbori stajali su 50 tisuća kuna, najskuplji, oni dubrovački 720 tisuća kuna, naveo je Nekić na saborskom Odboru za zakonodavstvo koji nije imao zamjerki na konačan tekst zakona o kojem će Sabor raspravljati ovaj tjedan.

Nekić je time odgovorio oporbenoj Anki Mrak Taritaš (Glas), koja je tražila odgovor zašto se uopće išlo u izmjene kad je Hrvatska imala model koji je “pristojno” funkcionirao. Sada dobivamo drugi model, za koji držim da nije poboljšanje, rekla je zastupnica, jedina koja je problematizirala Vladin prijedlog.

Pobrojao je i glavne promjene koje su se u zakonu dogodile između prvog i drugog čitanja, a najvažnija je da referendum za opoziv načelnika, gradonačelnika i župana sada može predložiti i dvije trećine vijećnika. Do sada se to moglo učiniti samo na zahtjev 20 posto birača.

Vlada je odustala od određivanja vijećničkih naknada i ostavila predstavničkim tijelima da sama to reguliraju. Propisala je i da čelnik tijela, koji je ponovno izabran nakon prijevremenih izbora, mora predložiti novi proračun u roku od 45 dana od dana izbora, a predstavničko tijelo ga mora prihvatiti u roku od idućih 45 dana.

Izmijenjeni će zakon stupiti na snagu prvog dana od dana objave u Narodnim novinama (uobičajeno je osmi dan) kako bi se njegova primjena omogućila u što kraćem vremenu, kažu u Banskim dvorima.

Odbor za zakonodavstvo nije imao zamjerki na konačan tekst Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, koji će pred Sabor u utorak. (Hina)